Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvaranje dragulja

Hrvatska pokorila Europu: "Imamo sustav na kojem nam zavide svjetske sile!"

Zagreb: Toni Tomas ostaje izbornik taekwondo reprezentacije do Olimpijskih igara u Parizu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
24.05.2022.
u 06:36

Posebno se radujemo tome što šestero od osam medaljaša nije starije od 20 godina. Europski prvak Šapina ima 21 godinu, a najstariji osvajač odličja je Kanaet s 26 godina.

Sportaši i sportašice iz najproduktivnijeg hrvatskog borilačkog sporta tekvondoa vratili su se kući s osam medalja. Na Europskom prvenstvu u Manchesteru osvojili su dva zlata (Ivan Šapina, Lena Stojković), jedno srebro (Nika Klepac) i pet bronca (Bruna i Ivana Duvančić, Josip Teskera, Toni Kanaet, Paško Božić).

Time su izjednačili rekord iz Kazanja 2018., ali je to i slika kontinuiteta osvajanja odličja u tom olimpijskom sportu u kojem Hrvatska očito zna formulu produktivnosti. A zna je ponajprije i TKD klub Marjan, i njegov utemeljitelj Toni Tomas, čiji su se članovi u Split vratili sa čak šest medalja. Ovih osam medalja slika su i opravdanosti dodatnog truda Hrvatskog tekvondo saveza i njegovih čelnika (Nobilo, Josipović), u čemu je pomogao i HOO, da se izbornika Tonija Tomasa zadrži u Hrvatskoj, da jedan od najboljih svjetskih tekvondo trenera ne bude samo još jedan primjer odljeva sposobnih iz iz Hrvatske.

Posebnost ovog dometa oslikava i činjenica da je osvojeno osam medalja a da troje europskih prvaka, što aktualnih (Jelić, Vuletić) što bivših (Brečić), nije izborilo medalju, među njima i olimpijska pobjednica Matea Jelić.

26.07.2021., Chiba, Japan - Finalni mec u taekwondou u dvorani Makuhari Messe u kategoriji do 67 kilograma, Matea Jelic (CRO) - Lauren Williams (GBR). Matea Jelic sa trenerom Tonijem Tomasom Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Posebno se radujemo tome što šestero od osam medaljaša nije starije od 20 godina. Europski prvak Šapina ima 21 godinu, a najstariji osvajač odličja je Kanaet s 26 godina. Dakle, "proizvodnja" ne posustaje, medaljaše se stvara kao na traci, i to iz baze od 1000 registriranih tekvondaša u 136 klubova. Što je smiješna brojka u odnosu na turskih 600.000 tekvondaša i 2500 klubova.

Od Manchestera 2012. (šest odličja) nije bilo EP-a na kojem je Hrvatska izborila manje od pet medalja, a u tri navrata (2014., 2018. i 2021.) osvojena su i po tri zlata.

Bronca Paška Božića osvojena posljednji dan EP-a 94. je medalja koju su članovi Marjana osvojili na najvećim svjetskim natjecanjima (u svim uzrastima). S obzirom na produkciju talenata, posve je izvjesno da će uskoro uslijediti i jubilarna - stota.

>>> Hrvatska osvojila zlato i broncu na Olimpijskim igrama

Komentara 8

TT
tik tak
07:47 24.05.2022.

Ova tri podignuta prsta sve govore...

PR
prajdali100
07:52 24.05.2022.

Svaka čast našim sportašima.Inače,na fotografiji je Anto Nobilo,upravo se vratio iz Banja Luke sa derneka sa Dodikom,nešto su mu prsti nestašni.

LL
lijepa_li si
07:58 24.05.2022.

da je sustav, ne bi samo tk marijan iz splita bio uspješan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije