Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključni čovjek - vratar

Furija odbojna poput azzurra i još neefikasnija

Nizozemska Španjolska (1)
Reuters
13.07.2010.
u 08:05

Španjolci su naslov osvojili samo s osam pogodaka u sedam utakmica, a na jačem turniru, EP-u 2008. zabili su 12 u šest nastupa

Gdje je nestao šarm španjolske reprezentacije kojemu nismo mogli odoljeti na Euru 2008. godine? Uništio ga je Del Bosqueov mourinhovski pristup, "kraljevstvo za 1:0", što je nekada šarmantne i lepršave Španjolce pretvorilo u odbojne Talijane, koji su se oduvijek provlačili do naslova.

Pa kako je Talijanima prije četiri godine najbolji igrač bio branič Cannavaro, tako je danas Španjolcima najbolji - golman! Da nije bilo Casillasa, izletjeli bi već u četvrtfinalu u kojemu je Paragvaj imao meč-loptu s bijele točke.

Kakvo prvenstvo, takav i prvak: neprivlačan i dozlaboga neefikasan. Samo osam golova u sedam utakmica, to se ne pamti na SP-u! Talijani su ih prije četiri godine postigli 12, a Nijemci u JAR-u čak 16! Od tih osam španjolskih pogodaka, Villa je zabio čak pet, a upravo je nevjerojatno da je Furija postala svjetski prvak "bez Torresa", svoga najboljega napadača. Niti je zabio, niti dodao, ništa...

O SP-u, ali i prvaku mnogo govori i podatak da je Zlatna lopta, prvi put u povijesti, otišla igraču iz tek četvrte momčadi, Diegu Forlanu iz Urugvaja. Na posljednja tri svjetska prvenstva laureati su bili iz momčadi doprvaka: Francuz Zinedine Zidane, Nijemac Oliver Kahn i Brazilac Ronaldo.

A Forlan je jedna od najljepših bajki ovoga prvenstva. Nema medalju, ali ima Zlatnu loptu i, ne zaboravimo, osvojio je Europsku ligu s Atleticom.

Samo rijetki oplakuju nizozemske gubitnike, jer to je ipak njihova najslabija generacija koja je došla do finala SP-a. I bila bi nepravda da grubijani De Jong i Van Bommel imaju svjetsko zlato, a genijalci poput Cruijffa i Van Bastena ne...

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
09:39 13.07.2010.

Cinjenica je da su spanjolci od osmine finala pa do kraja sve ispobjedjivali sa rezultatom 1-0. Njemacka je bila efikasnija i njihova igra mi se vise svidjala. Ali zanimljivo je kako su ih spanjolci zaustavili.

US
Ustipraca1
10:15 13.07.2010.

Postujem slobodu govora i pisanja ali prosto ne mogu da vjerujem da neko ovako pise o Spaniji koja je sigurno sasvim zasluzeno postala prvak svijeta. Holandjani su skontali da jedino grubom igrom mogu zaustaviti taj sitan vez spanjolskih genijalaca pa su zabiljezili 28 prekrsaja i zaradili 9 zutih kartona ali ni to nije pomoglo. Ako je Njemacka toliko dobra zasto nije Spanjiji uvalila bar 2 ili 3 gola nije morala 4. Zato sto je Spanija za klasu bolja i od njih i ostalih ekipa. I zato nemojmo se prosipati i pisati ovakve smijesne testove po internetu. Nego recimo svaka cast momcima iz Spanjolske reprezentacije.

DU
Deleted user
08:53 13.07.2010.

Trijumf Španjolske je zapravo trijumf pas igre do iznemoglosti. S jedne strane, to je pohvalno jer treba imati igrače koji toliko dobro barataju loptom da im je veoma teško uzeti loptu u sredini (posjedovanje lopte je redovito bilo oko 60:40 u korist Španjolske). Stvarno je puno i trenerskog i osobnog truda uloženo u tu generaciju igrača da to mogu tako dobro raditi. Dokaz je da im jedna Njemačka nije mogla 35 minuta u startu utakmice ni prismrditi u 16 m. S druge strane, nemaju špicu napada (Raul fali?) i nisu korpulentni kao igrači. Rekao i Šuker da je taj faktor nabildanosti igrača sve primjetniji u modernom nogometu. Španjolci znaju sve s loptom, imaju odličnog golmana i divljenja vrijedno sitno kačkanje, ali kad se njihove utakmice usporede s malim finalom (Njemačka : Urugvaj) ili pak igrom Brazila - eh, gledatelji će nesumnjivo glasovati za ove posljednje ekipe, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije