Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Šah na ledu'

Curling se igrao još u 16. stoljeću, ali na Igrama su tek zadnjih 20 godina

Curling
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
10.02.2018.
u 15:04

U curlingu se natječu dvije četveročlane momčadi koje žele uz pomoć četki smjestiti po osam stonera što bliže središtu, koje je označeno krugovima na ledenoj površini

Curling je vrlo popularan zimski sport koji je sličan boćanju, to je strateška igra koji se naziva i 'šah na ledu'.

Nastao je u zemljama bogatim jezerima na sjeveru Europe, a može se reći da je curling škotski nacionalni sport koji se proširio na Kanadu, SAD, Švedsku, Švicarsku, Norvešku, Dansku, Njemačku, Francusku...

Curling
1/20

U škotskom Edinburgu se nalazi Royal Caledonian Curling Club, najstariji aktivan klub koji je osnovan 1838. godine, a tada se zvao Grand Caledonian Curling Club. U tom klubu napisana su i prva pravila za curling.

Flamanski renesansni umjetnik Pieter Bruegel je u 16. stoljeću naslikao 'Zimski krajolik s lovcima na ptice' i 'Lovci u snijegu', a na svojim je platnima prikazao bavarsku igru na ledu, sličnu današnjem curlingu.

Prva međunarodna natjecanja održana su u 19. stoljeću u Europi i Sjevernoj Americi.

Na 1. Zimskim olimpijskim igrama u Chamonixu 1924. godine bio je samo pokazni sport, ali nije prihvaćen. Curling je ponovno prikazan 1932., 1988. i 1992., ali tek je 1998. godine u Naganu službeno ušao na popis olimpijskih sportova.

Curling je turnirsko natjecanje koje igraju muškarci i žene. Svjetska prvenstva u muškoj konkurenciji igraju se od 1959., a u ženskoj od 1979. godine.

U curlingu se natječu dvije četveročlane momčadi koje žele uz pomoć četki smjestiti po osam stonera što bliže središtu, koje je označeno krugovima na ledenoj površini.

Glavni igrač prvi baca svoja dva stonera prema središtu kruga, a posljednji baca kapetan momčadi. Stoner je načinjen od granita i teži 20-ak kilograma. 

Curling se igra i u Hrvatskoj...

Komentara 3

Avatar Pinokio
Pinokio
18:31 10.02.2018.

Bocanje

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
19:20 10.02.2018.

glupost.. nordijcima trebaju oi medalje

AR
Artukovic
19:58 10.02.2018.

Sad i moja baba moze na olimpijske...partujš joj bas dobro leži......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije