Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PH u boksu

Čarolija u Zadru bliži se kraju, danas na rasporedu finalne borbe

Filip Hrgović, boks (1)
HBS
21.04.2013.
u 09:36

Oboreni su svi rekordi u posjećenosti: samo u prvom danu prvenstva, dakle na kvalifikacijama, došlo je više publike nego na sva finala u posljednja četiri prvenstva zajedno!

Zadrani su ovih dana mogli uživati u simfoniji boksa, a 20. travnja mogao bi komotno ostati zabilježen kao praznik plemenite vještine.

Subotnji polufinalni dvoboji odlikovali su se nezapamćenom kvalitetom, spremnošću boraca, tempom, tehnikom, hrabrošću, izvanrednim udarcima, nokautima. Publika u dvorani na Višnjiku nosila je boksače od početka do kraja.

Bilo je još više gledatelja nego prvog dana, mase su stajale na vratima i virile unutra nadajući se da će nešto vidjeti. Ako je prvi dan bio rajskog ugođaja, onda je trećeg dana, da se biblijski izrazimo - Bog stvorio boks!

Kao specijalni VIP-gost u Zadar je stigao glavni tajnik HOO-a Josip Čop, kojemu je predsjednik HBS-a Robert Pauletić predao na poklon prigodnu plaketu HBS-a, uz izraze zahvalnosti što podržava naš boksački sport. Upravo podrška Hrvatskog olimpijskog odbora i gospode Mateše i Čopa jedan je od razloga što se u posljednje vrijeme događa procvat boksa u nas.

Atmosferu su u publici dizali pripadnici navijačke skupine “Tornado”, te gromoglasna glazba između rundi, a pojavile su se i lijepe hostese, koje su mnogima odvlačile pažnju od događaja u ringu.

Publika je s najvećom napetošću čekala dva velika dalmatinska dvoboja. U velteru se Elvis Dodaj iz zadarskog “Dijabolika” borio protiv “pit bulla” Mate Rudana. Šibenčanin koji nastupa za splitski klub odmah je “bombama” uzdrmao Zadranina, a poslije nekoliko brojanja sudac je odlučio prekinuti meč. Rudan je, nakon pobjede nad legendarnim veteranom Bornom Katalinićem, te prikazanog u polufinalu, apsolutni favorit za zlatnu medalju u velteru.

Meč Bepa Filipija iz zadarske “Zlatne rukavice” i Marina Mindoljevića iz splitskog “Pit bulla” bio je prava poslastica, neprekidan niz efektnih razmjena, s tim da je osamdesetak posto udaraca zadao Filipi.

Boksač zadarske “Zlatne rukavice” sasvim je razbio protivnikovu obranu, lijevim krošeima u jetru, aperkatima, direktima...

U drugome polufinalu teške kategorije, Marko Čalić iz Pule također je dominirao, te istukao Entonija Jurića iz “Leonarda”. Bilo je krvi posvuda po ringu, mlađi kadet iz “Zlatne rukavice” morao je poslije krpom brisati pod nekoliko minuta. Majstor Čalić prikazao je zavodljivu, čarobnjačku tehniku, kombiniranu s razornim udarcima.

Finale teške kategorije Čalić-Filipi, danas u Zadru negdje oko podne (ponavljamo, finalne borbe počinju već od 11 sati!), bit će specijalna poslastica: s jedne strane “Labud u rukavicama”, virtuozni pulski umjetnik boksa, a s druge “Sila Sali”, boksački bik pun snage, koji ruši, gazi, udara, ne zna stati! Uz to, vjerojatno će cijelo Bepovo rodno mjesto Sali doći na finale podržati svoga junaka. Filipi jest kandidat za zlato, ali vjerujemo da mu Čalić neće dopustiti da priđe onako blizu kako je to uspio s Mindoljevićem.

U seniorskim finalima prvo će boksati seniorke, i to u dvije kategorije, do 60 i do 64 kilograma, a onda seniori, u ukupno 9 kategorija.

Favoriti za zlatne medalje, prema mišljenju boksačkih stručnjaka, svakako su Ahmeti u perolakoj i Prtenjača u lakoj, koji su svaki u svojoj kategoriji bili apsolutno nadmoćni u polufinalnim borbama, zatim Rudan u velteru, Vrgoč u srednjoj, obojica u najboljem izdanju ikad, nadalje Sep u poluteškoj, moćan kao tenk, te naročito Filip Hrgović u superteškoj, koji je oba protivnika dosad nokautirao u prvoj rundi.

Neizvjesnost nudi dvoboj u poluvelteru između Ivana Njegača iz BK “Velika Gorica”, koji je u atraktivnom polufinalnom meču pobijedio Zagrepčanina Vekića (BK “Petar Zrinski”), te sjajnog povratnika u ring Borisa Katalinića (Borninog brata), koji je dominirao protiv Vujasinovića iz BK “David”. Neizvjestan je i ishod dvoboja Čalića i Filipija u teškoj kategoriji. Boksa se još i u kategoriji do 52 kilograma, gdje su se prijavila samo dva borca, tako da je njihov meč ujedno i finalni.

Rezime prvenstva u Zadru: najveći broj seniora ikad, čak osamdeset boksača! Oboreni su svi rekordi u posjećenosti: samo u prvom danu prvenstva, dakle na kvalifikacijama, došlo je više publike nego na sva finala u posljednja četiri prvenstva zajedno! Skinute su kacige, prvi put u Europi: prema općem mišljenju, bio je to pun pogodak. Nikad nije viđen tako kvalitetan boks, svi treneri pripremili su borce doista izvanredno. Naposljetku, takvo mišljenje dijeli i Luiz Boselli, Brazilac iz vrhova AIBA-e, koji je bio supervizor prvenstva (upravo zbog skidanja kaciga). Boselli je iz Hrvatske jučer otišao oduševljen Zadrom, dvoranom Višnjik, brojnošću publike, te kvalitetom boksa. Obećao je da će predsjednika Wua iz prve ruke obavijestiti o “hrvatskom boksačkom čudu”, kako je rekao.

Čeka nas još samo finale najveće hrvatske nacionalne boksačke priredbe. Magija u zadarskom Višnjiku se, nažalost, bliži kraju...

RASPORED FINALA, VIŠNJIK, OD 11 h

SENIORKE

do 60 kg: Loreta Ivankov (Z. rukavica) – Daria Popović (PZ)

do 64 kg: Nina Nešić (Rijeka) – Matea Tabak (Pit bull)

SENIORI

do 56 kg: Ahmeti (Pula) – Merđa (Lokomotiva)

do 60 kg: Prtenjača (Sesvete) – Komadina (Delnice)

do 64 kg: Njegač (Velika Gorica) – Boris Katalinić (Lokomotiva)

do 69 kg: Rudan (Pit bull) – Klarić (Velika Gorica)

do 75 kg: Vrgoč (Pula) – Dujić (Leonardo)

do 81 kg: Sep (Leonardo) – Čepo (Osijek)

do 91 kg: Čalić (Pula) – Bepo Filipi (Zlatna rukavica)

+ 91 kg: Hrgović (Leonardo) – Prtain (Omega) - filipi šutira mindoljevića.jpg - hostese zadar.jpg - čop pauletić.jpg - rudan photo.jpg - IMG_Filip Hrgović.jpg

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije