Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO PRIZNANJE

Čabraja je po ovome najbolji trener u Europi, a od njega uče i najozbiljniji klubovi

storyeditor/2023-11-29/PXL_200522_93584854.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
30.11.2023.
u 12:23

– Morate igračima dati određen broj utakmica da biste dobili kontinuitet i da biste u budućnosti mogli računati na njih. Mislim da tim poslom radimo i jako dobar posao za HNS, za A-selekcije i selekciju U21 – rekao je trenutačno najdugovječniji trener u našoj ligi

Silvijo Čabraja zaista ostavlja dojam posebne trenerske pojave. Kod njega nema razmetanja u izjavama, no nogometna je interpretacija osobita. U posljednje tri sezone, koliko je na klupi Lokomotive, nije odustajao od svojih postulata, a klub s Kajzerice postao je sinonim za afirmaciju velikog broja mladih igrača.

Klub je zadnjih nekoliko sezona profitirao u bogatim izlaznim transferima, a iz tog laboratorija i idućih će sezona biti kvalitetnih proizvoda. Takav pristup, potpuno logično, prepoznat je na međunarodnoj razini. Poznata nogometna stranica za transfere TransferRoom objavila je listu top 10 trenera u Europi za razvoj mladih igrača, a na vrhu je – Silvijo Čabraja!

"Ponosno možemo reći da je naš Silvijo Čabraja najbolji trener u Europi za razvoj mladih igrača s visokih 95 posto", napisali su na službenoj internetskoj stranici kluba s Kajzerice.

Parametri prema kojima su u TransferRoomu računali ove rezultate su prosječna dob trenerovih početnih 11, postotak minuta koji daje igračima mlađim od 24 godine te broj seniorskih debija. A ako netko sve to radi, onda je to trener Lokosa. Prosječna dob njihove momčadi je 22,9 godina, a neki od najmlađih su i glavna imena momčadi. Pod tom granicom do 24 godine i dalje su i Indrit Tuci, Viktor Kanižaj, mlada nada Fabijan Krivak, Marin Šotiček, Art Smakaj, Moreno Živković, Nikola Čavlina i drugi...

Lokomotiva čak 95 posto igrača uzima iz svog omladinskog sustava, a isti postotak imaju i trener Hapoel Jeruzalema Ziv Are i trener austrijskog Salzburga Gerhard Struber.

Iza Čabraje ostali su brojni treneri koji rade u, uvjetno rečeno, ozbiljnijim sustavima. Među deset najboljih je i već spomenuti Gerhard Struber, trener Red Bull Salzburga, kluba poznatog po razvoju mladih igrača. No, Salzburg je moćan sustav koji skautira igrače iz cijelog svijeta. Podsjetimo, tamo je otišao i Roko Šimić, napadač koji je kod Čabraje prošao juniorski staž, a u zadnje je vrijeme često spominjan kako buduća opcija u našoj A-reprezentaciji.

29.10.2023., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 13. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Silvijo Cabraja Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Morate igračima dati određen broj utakmica da biste dobili kontinuitet i da biste u budućnosti mogli računati na njih. Mislim da tim poslom radimo i jako dobar posao za HNS, za A-selekcije i selekciju U21 – rekao je najbolji europski trener po razvijanju mladih i trenutačno najdugovječniji trener u našoj ligi.

Do preuzimanja prve momčadi Lokomotive Silvijo Čabraja bio je trener Lokomotivinih juniora, a prije toga radio je u školi Hrvatskog dragovoljca, zatim u Zelini, Ponikvama, Stupniku, a najviši rang bila mu je druga liga na klupi Lučkog, koji je 2016. godine spasio od ispadanja.

– Naravno da je prva liga bila velika promjena za mene, novi izazov u svakom smislu. Za početak, odmah si medijski više eksponiran. Istodobno, razmišljao sam i o tome kako smo u prošloj sezoni imali neka zvučna i iskusna imena poput Leškovića, Papadopoulosa, Petraka..., a jedva smo ostali u ligi – kazao je Silvijo Čabraja.

24.11.2023., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - SuperSport HNL, 16. kolo, NK Lokomotiva - NK Slaven Belupo. Nogometasi Lokomotive slave pogodak Marina Soticeka za izjednacenje 1:1. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Njegovo opredjeljenje su mladi igrači, oni koji nastupaju poletno, neopterećeno, beskompromisno, a posjeduju golem koncentrat talenta.

– Kada mi je tadašnji predsjednik Ilija Lončarević povjerio Lokomotivu u trećoj ligi, imali smo 11 igrača mlađih od 21 godine. Da, jako vjerujem u mlade igrače, ne odričući važnost i iskusnijih, bez njih nitko ne može. Gotovo polovinu našega kadra čine juniori. Oni imaju pobjednički mentalitet i, kako volim reći, vjeruju da mogu pobijediti i Barcelonu. Toliko su puni samopouzdanja i vjere u sebe. Jednostavno, težimo igrati moderan nogomet, ne osciliramo, pa ako se i dogodi poraz, što je sasvim normalno, ne radimo od njega dramu – rekao je Čabraja u zadnjem velikom intervjuu za Večernji list.

Poznato je da se Lokomotivin trener bori s dijabetesom, zbog čega je svojedobno bio primoran prekinuti igračku karijeru.

– Živim i funkcioniram sasvim normalno, držeći razinu šećera pod kontrolom. Dogodi se da ona tijekom utakmice naraste, ali ne do zabrinjavajućih razmjera. Tijekom utakmice izmjerim šećer, u poluvremenu. Jednom sam to činio dok sam bio na klupi, dok je utakmica trajala, pa je taj trenutak bila ulovila televizijska kamera. Činilo se kao da sam na mobitelu, a kad su me pitali što to radim, odgovorio sam: 'Pa moram se javiti supruzi, zar ne?' – našalio se Silvijo Čabraja, čiji je brat Jurica direktor Lokomotivine omladinske škole.

Je li ga taj njegov utjecaj promovirao u prvog trenera lokosa?

– Brat mi je oduvijek bio velika podrška, a držim da su me u prvog trenera promovirali moj rad i rezultati s juniorskom momčadi Lokomotive – kazao je Silvijo.

Na Kajzerici se, uz igrače, istodobno razvijaju i mladi, perspektivni treneri. Sad je trener juniora Nikica Jelavić, pomoćnik mu je Mate Maleš. Prije Jelavića, juniore je vodio Jasmin Agić, koji je sad pomoćnik Silvija Čabraje na klupi prve momčadi, a prije Agića, juniore je trenirao sadašnji trener Jaruna, Jerko Leko...

Smjer kojim ide Lokomotivina škola očito je dobro pogođen koncept iz kojeg zasigurno uče i puno ozbiljniji europski klubovi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije