Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPIO U NAUMU

Alejandro Sabella - antiizbornik koji je oživio Lea Messija

Alejandro Sabella
Foto: REUTERS/Sergio Moraes
13.07.2014.
u 09:10

Od Sabelle se očekivalo samo jedno - da Messi bude sretan i razigran.

Ima tome tri godine, Lionel Messi ozbiljno je razmišljao o tome da se ostavi reprezentativnog nogometa. Da postoje dva Messija, jedan koji igra za Barcelonu i drugi koji igra za Argentinu, ni za koga više nije bila vijest. El Catalan, kako su ga zvali navijači, optuživan je da se ponosi igranjem samo u jednom dresu. Onom klupskom. Za reprezentaciju ne igra dobro jer voli igrati samo za eure, optuživali su ga. Pritisak je bio strašan.

Nepoznat, ali ne tako loš

Tada Argentinski nogometni savez na čelo reprezentacije postavlja Alejandra Sabellu. Široj javnosti gotovo nepoznati trener dobio je samo jedan zadatak – mora postići da se Messi razigra i u bijelo-plavom dresu. Postojala je samo jedna adresa na kojoj se moglo dobiti savjet kako to postići. Adresa čovjeka kojemu je to potpuno uspjelo, Josepa Guardiole, Messijeva tadašnjeg trenera u Barceloni. Savjet je naizgled bio jednostavan:

– Morate razumjeti njegovu šutnju, momčad graditi oko njega, davati mu loptu i apsolutno ga nikada ne zamjenjivati – rekao je Pep Sabelli i dodao: – Messi se mora osjećati voljenim. U igri ga morate zaštititi igračima koji će njegov posao učiniti jednostavnijim.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/Pixsell

Ponašati se tako prema igraču, pa makar to bio i Messi, znači razgrađivati sebe kao trenerskog autoriteta. A Sabella kao trener nije baš toliki bedaček. S Estudiantesom bio je prvak argentinske Aperture, uvodnog dijela prvenstva, te je osvojio Copa Libertadores. A onda, pazite sad, na Svjetskom klupskom prvenstvu u Abu Dhabiju suparnik mu je bio nitko drugi doli Messi i Barcelona. I Estudiantes je vodio do 89. minute, kada je Pedro izjednačio, da bi Messi donio pobjedu Barci deset minuta prije isteka produžetaka. Prvo što je Sabella napravio kao izbornik bilo je to da je otišao do Javiera Mascherana i od njega zatražio kapetansku vrpcu da bi je dao Messiju.

Bio je to prvi korak. Vjeruje se da se Sabella konzultirao s Messijem i o Carlosu Tevezu, koji unatoč odličnoj sezoni u Juventusu za koji je postigao 19 golova, sedam puta asistirao za gol i kreirao 58 prilika za postizanje gola, nije pozivan u sastav niti je pozvan u Brazil. Messiju nije legao. Ali je Messi igrao sve bolje i polako ali sigurno vraćao povjerenje navijača. Sabella ga je obranio pred javnosti. I onda je počelo Svjetsko prvenstvo. Utakmica s BiH nije najsjajnija koju je Argentina odigrala, no izmjene u poluvremenu poboljšale su dojam. Samo što o njima nije odlučio Sabella, nego Messi.

Sretno do svoje taktike

A Sabella je svoju taktiku postavio samo srećom. Osnovni je problem kako ne primiti gol, ako svi igraju za Messija. Ali, ozlijedio se Aguero, kojeg je zamijenio obrambeno odgovorniji Lavezzi, a potom i Di Maria, umjesto kojeg sad igra defenzivniji Enzo Perez, pa sada umjesto Messijevih 4-3-3 Sabella ipak može postaviti barem približno svojih 4-4-2, ako već ne može 5-3-2. Onda doista ne treba čuditi da Lavezzijevu tjemenu objašnjava kako treba igrati, a on ga, usput, poprska vodom. Ili ga imitira na treningu nakon što je gotovo pao pored klupe! Ali, Sabella radi sve što treba da se postigne cilj - zadovoljni Messi. Stoga neka ne čude izjave da mu je svejedno što ć‡e biti u finalu, Sabella je svoje već napravio.

>> Mourinho: Čak i da osvoji naslov, Messi neće biti najbolji u povijesti

Komentara 6

KE
kentie
12:42 13.07.2014.

Društvo, Argentina ima pravo i ambiciju da osvoji Mundial...

NL
nenad.levar
20:24 13.07.2014.

kako va snije srma da podjecnjujete covjeka koji je osvojio niz titula a zadnje kup copšalibertadores tj j maericka liga prvaka sa prosjecnim estudintesom,covjek je veliki takticar vidimo kako je inteligentno stavio mesija na Am of veznog desetku ejr smatra da u spici i na krilu bi nejgov doprinos momcadio bio manji,igra jako dobro obranu plitko dvije linije i brze kontre i polukontre to je jedn auspjesna sinteza taktike i lucidnosti,sabella je vleiki trener ,,i vidimo da samo vleiki trener i dolaze do trofeja a loew nije vleiki trener on ej tu zalutao nije t arazina u zivotu je vodio 2 ligu is tutgard te skoro ispao i tu je rpednsot sabelle jer vidimo on ej dosljedan i moze miksati 4-2-3-1 i 4-1-2-1-2 (romb)ili 4-3-3 dok loew nema tu takticku sirinu i iskustvo osim u 4-3-3 moze igrati 4-2-3-1,, predvidjam pobjedu argentine zbog boljeg izbornika i messija

UF
ufrm
16:49 13.07.2014.

Citam clanak, "anti-izbornik" ? Pa komentare dezurnih nogometnih strucnjaka poput @komentratorxyz LOL Cinjenica je da argentina igra u finalu, tako ako je Sabela antizibornik sto su kovac i hr repka ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije