Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI TJEDAN SPORTA

Alarmantno: Čak 62 posto Hrvata ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću

22.09.2020.
u 20:42

Zaposlenicima Nacionalne sveučilišne knjižnice bit će pokazano kako vježbati na radnom mjestu, a stanarima Doma za starije Pešćenica prigodne vježbe za njihovu dob

Šestu godinu zaredom i Hrvatska će sudjelovati u Europskom tjednu sporta, a u srijedu 23. rujna, pored Malog jezera u ŠRC Jarun, svi zainteresirani Zagrepčani moći će se upoznati s nizom oblika tjelesnih aktivnosti koje će predstaviti sportski klubovi i udruge građana ali i fitness centri, a u nekima će moći i sami sudjelovati.

Nacionalni koordinator ove akcije jest Ministarstvo turizma i sporta pa je ministrica Nikolina Brnjac kazala:

- Privikavanje na novo normalno uvelo je mnoge promjene u naše živote, no baš zato ne smijemo zaboraviti na naše zdravlje. Središnji državni ured za šport proveo je 2017. istraživanje u sklopu izrade Nacionalnog programa športa koje je pokazalo da se čak 62 posto Hrvata ne bavi tjelesnom aktivnošću zbog čega je održavanje Europskog tjedna sporta još važnije. Neka nam on bude inspiracija za cjelogodišnju tjelesnu aktivnost.

Uz geslo "Be Active" građane na tjelovježbu pozivaju i jedan od naših najvećih sportaša svih vremena Ivica Kostelić, nogometni reprezentativci Mateo Kovačić, Dejan Lovren i Bruno Petković, odbojkašica Samanta Fabris, plivačica Dina Levačić, plivač s invaliditetom Dino Sinovčić. A čini to i bivša rukometna reprezentativka Maida Arslanagić koja ulogu ambasadorice Europskog tjedna sporta obnaša od 2017. godine.

- U spektru svih mogućih tjelesnih aktivnosti svatko može pronaći nešto za sebe. Kroz rad s djecom i mladima s teškoćama u razvoju pokušavamo dokazati da su jedine prepreke samo one koje stvorimo sebi u glavi - kazala je Maida pokretačica i voditeljica projekta "Moje pravo na rukomet".

A baš ti sportaši, većinom sa spektrom iz autizma, su takozvani ambasadori heroji, a to su i oni koji su čuvali naše zdravlje i živote među kojima se ističu i vatrogasci. Stoga je predstavnik javne vatrogasne postrojbe Darko Brlečić poručio:

- U našem poslu tjelovježba je i obveza. Krećemo s jutarnjom gimnastikom, potom slijedi trčanje od 15 minuta pa se igra odbojka koja je nama, u postrojbi, najdraži sport. No, bavimo se mi i nogometom, košarkom, biciklizmom, plivanjem, planinarenjem.. Osim toga, mi imamo i svoja "fire combat" natjecanja u spretnosti, izdržljivosti i znanju. Kako bi se lakše priključili nekom sportu uvijek se dobro priključiti nekoj ekipini, jer onda jedni druge potičete na aktivnost.

U petak, 25. rujna, zaposlenici Nacionalne sveučilišne knjižnice pokazat će kako vježbati na radnom mjestu, a već sljedećeg dana Osječanke i Osječani vježbat će pod zvijezdama na osječkoj Tvrđi gdje će se održati noćno vježbanje. Dana 28. rujna u Domu za starije osobe Pešćenica bit će prikazane vježbe za građane starije dobi, dok će se dva dana kasnije u velikom broju škola prikazati edukativni crtić koji potiče na tjelovježbu. Iznimno zanimljivo trebalo bi biti u kanjonu rijeke Zrmanje gdje će se, na 12 kilometara staze, rekreativci natjecati u kajacima.

- Ovdje na Jarunu u srijedu 23. rujna imat ćemo svojevrsno sportsko selo i građani će vidjeti demonstraciju odbojke, rukometa, hrvanja, te-kvon-doa, kung-fua i niza drugih sportova. Bit će prezentirani i sportovi za djecu kao i razni fitness programi - najavila je voditeljica projekta Marija Crnković. 

Ključne riječi

Komentara 1

VK
vječni krojf
11:15 23.09.2020.

To nije istina da Hrvati nemaju dosta tjesnih aktivnosti.Neka stručnjaci malo prosetaju po vikendicama,vinogradima pa će se uvjeriti kako se češe prasetina,janjetina,kotlovina,peka,roštilj,a o ispijanju vina da ne govorimo.Zar to nisu aktivnosti??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije