Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca - rijetkost!

Demografska slika Slavonije iz dana u dan sve je lošija i crnja

Slavonija
Marko Mrkonjic/PIXSELL
20.01.2014.
u 14:34

Primjera radi u Račinovcima je trenutno 89 praznih kuća, a u Đurićima 41. Slični su podaci i u drugim selima

Demografska slika Slavonije iz dana u dan sve je lošija i crnja. Posebno su  na udaru sela udaljena od gradova gdje nema sadržaja za mlade, ali niti gospodarskih subjekata koji bi zadržali mještane u tome području. U mnogim  selima već godinama postala je prava rijetkost vidjeti na ulici djecu kako se bezbrižno igraju dok slike punih razreda lokalnih škola još žive samo u  sjećanjima starijih mještana. Na ovome demografskom udaru je cijela  Vukovarsko – srijemska županija pri čemu su neka područja posebno pogođena.

 Među njima su i dijelovi županjske Posavine, a posebno ona na tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH. Sve je manje novorođenčadi i krštenja, a sve više  pokopa. Iz mjeseca u mjesec i sve su brojnije kuće u kojima nitko ne živi  ili živi po jedno ili dvoje starijih koji su ostali u svojim domovima kako  bi tamo dočekali i smrt. Primjera radi u Račinovcima je trenutno 89 praznih  kuća, a u Đurićima 41. Slični su podaci i u drugim selima. Zabilježeni su i  slučajevi da stariji mještani i umru u svojim kućama ali ih se pronađe tek  nekoliko dana kasnije jer ih se rijetko obilazi. I u neki selima Podunavlja  slični su demografski podaci. Mladi odlaze u potrazi za poslom i sadržajima  koji donose kvalitetniji život.

Za borbu protiv problema potrebni brzi razvoj, ulaganja, mogućnost zaposlenja...

Donekle su, ali ne u cijelosti, takvih  demografskih pokazatelja pošteđena sela koja se nalaze u blizini Vukovara  ili se nalaze uz glavne prometnice. Sva ona dalje proživljavaju iste  probleme kao i sela u županjskoj Posavini. Problem je dosegao tu razinu da  građani napuštaju i Ilok i Vukovar. Razlozi su uvijek isti, posao, stambeno  zbrinjavanje i kvalitetniji život za njihove obitelji. Uz razvijena  područja Hrvatske neki su učinili još veće korake pa su se odlučili na  preseljenje u Kanadu, Australiju…

Na tešku demografsku situaciju do sada je  u više navrata ukazivao vukovarski demograf Dražen Živić podsjećajući da su  tmurne demografske brojke započele još prije Domovinskog rata ali da su ih  rat i kasnija loša gospodarska situacija dodatno ubrzali. Žuvić je rekao i  da se u budućnosti može očekivati sve lošija demografska slika istoka  Hrvatske, ali i mnogih krajeva u cijeloj državi. Jedini način da se ovaj problem prevlada je brzi razvoj, ulaganja, mogućnost zaposlenja i slični  koraci koji bi zaustavili odljev stanovništva ali i ujedno privukli nove  građane.

>> Nastavi li se iseljavanje, Vukovar će za samo 20-ak godina biti veće selo

Komentara 1

Avatar Stjepan .
Stjepan .
20:32 03.02.2014.

Zahvljujući crvenima, rade po planu. Sramota i strašno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije