Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova studija

Liječnici: Mali školarci trebaju spavati 10 sati

djeca spavaju u školi
Foto: Shutterstock
1/2
01.09.2014.
u 12:20

Uz školske obaveze i druge aktivnosti djeca često ne spavaju dovoljno, a san je nužan za njihov pravilan rast i razvoj

U koliko bi sati ujutro trebala početi nastava?

Ako se pita američke pedijatre, onda je to u 8.30 sati ili čak i malo kasnije!

Najnovije istraživanje Američke pedijatrijske akademije tvrdi da bi pomicanje početka nastave pomoglo učenicima da se bolje naspavaju i postižu veći uspjeh u školi, prenosi portal Foxct.com.

Prema njihovu izvještaju 59 posto učenika viših razreda osnovne škole i 87 posto učenika srednjoškolske dobi u SAD-u spava manje od preporučenih 8,5 do 9,5 sati tijekom školske godine.

Teško mogu zaspati

Studija govori i da su mnogi tinejdžeri opterećeni izvanškolskim aktivnostima, ali i poslovima nakon škole zbog čega teško zaspe prije 23 sata i što ih drži budnima po noći.Učenici koji pak dovoljno spavaju, ističu stručnjaci, postižu bolje ocjene i imaju bolju kvalitetu života. Isto tako, zbog emocionalnih i psihičkih promjena koje prolaze u adolescentskim godinama itekako im je potreban dobar odmor i dovoljno sna.

– Istraživanja su pokazala da je pomicanje početka nastave jedan od ključnih faktora koji može pomoći adolescentima da dobiju dovoljno sna, što je ključno za njihov rast i učenje – istaknula je pedijatrica Judith Owens.

Foto: Moje zdravlje

U novom broju čitajte što sve treba sadržavati dnevnik sna

Opterećeni očekivanjima, školskim i izvanškolskim obavezama, adolescenti su pod povećanim stresom. Povrh svega, mnogi se u toj osjetljivoj fazi okreću kavi ili energetskim napicima jer se zbog škole bude rano, a na spavanje pak odlaze kasnije nego ikada.

Stručnjaci upozoravaju da nezdrave navike spavanja mogu dovesti do kasnijih poteškoća s koncentracijom u školi.Doktorica Ljiljana Kipke-Sabol, specijalistica školske i sveučilišne medicine, slaže se s američkim kolegama o važnosti dobrog i kvalitetnog sna.

Ključno pitanje, međutim, nije u koliko sati počinje nastava.

Ključ je u organizaciji

– Presudno je vrijeme u koje dijete ide leći, odnosno spava li dovoljno. Samo pomicanje početka nastave za pola sata ne mora ništa promijeniti, to samo po sebi nije jamstvo da će djeca uistinu ranije na spavanje. Po meni je to više pitanje obiteljske organizacije, odnosno svjesnosti o tome koliko je san nužan. Adolescenti, recimo, u godinu dana narastu i po 20 centimetara, a za uredan rast i razvoj san je uz prehranu najbitniji faktor – kazuje dr. Kipke-Sabol.

Međusobni odnosi stadija i faza spavanja, njihovo trajanje i duljina mijenjaju se tijekom odrastanja.

– Školarci do dvanaeste, trinaeste godine u pravilu bi trebali spavati oko devet sati dnevno, dok starijima dostaje osam sati. Manje od toga se ne preporučuje. Dovoljno sna potrebno je radi koncentracije u školi, učenja te, uostalom, brojnih drugih aktivnosti koje mnoga djeca u danu imaju. Kvalitetan san i dovoljno sati spavanja bitni su i za zdravlje i imunitet.

Neispavano i kronično umorno dijete prijemčivije je za razne viroze i slično – upozorava naša sugovornica dr. Kipke-Sabol.

>>Počinje škola. Tate i mame, opustite se!

>>Polazak djeteta 
u školu važan je događaj 
u obitelji

>>Djeca su navečer predugo budna pa često spavaju na nastavi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije