Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDERI ŽANRA

‘Živi mrtvaci’ doživjeli stotu

04.10.2017.
u 10:53

Okruglom epizodom započinje osma sezona najuspješnije zombi serije koja je inspirirana Drugim svjetskim ratom i holokaustom

Točno stotom epizodom započet će osma sezona zombi-serije Živi mrtvaci. Rijetko je tko prije sedam godina mislio da će serija temeljena na ideji o uskrslim mrtvacima Georgea Romera toliko trajati. Pa ni sam scenarist originalnih stripova Robert Kirkman prema kojima je serija rađena. Iako ipak postoji tajna tog uspjeha, što Kirkman vrlo dobro zna.

– Pa doista nisam očekivao da će Živi mrtvaci trajati osam sezona, no kada počinjem raditi, ne opterećujem se time koliko će to trajati. Ali očito moram biti zadovoljan kada je serija tako uspjela, i po njezinu se trajanju vidi da ju je publika prihvatila. Kada sam počeo sa Živim mrtvacima, imao sam iza sebe nekoliko propalih projekata, nisam baš bio u situaciji da kažem da će ovaj strip postati film o zombijima koji će trajati godinama i godinama. Ono što jesam imao bio je scenarij za godine unaprijed već nakon izlaska prvog stripa. Imao sam u glavi priču kako će oni dospjeti do zatvora, gdje će biti sigurni i tamo početi stvarati malu civilizaciju – kazao je Kirkman za nedavnog intervjua.

Negan u drugom planu

Kao inspiracija za stvaranje svijeta Živih mrtvaca poslužio mu je najtragičniji događaj svjetske povijesti – Drugi svjetski rat i holokaust, bio je to najsuvremeniji ekvivalent onome za što je scenarist mislio da će izgledati kao preživljavanje u apokaliptičnom okruženju.

Takvo iskustvo čovječanstva kada su gradovi rušeni bombardiranjem i gdje se ljudima događaju užasne stvari dale su Kirkmanu prilično točan osjećaj situacije u kojoj je čovjek stjeran do krajnjih granica. Rekao je i kako njegova priča ima i još jednu kvalitetu, nije problem napraviti i tisuću nastavaka serije. Može trajati sve dok će je netko gledati. Prema najavama za novu sezonu koja će se emitirati sljedeći tjedan, upravo će ta kvaliteta, mogućnost raznovrsnosti u kreiranju priče, iznijeti osmu sezonu. Ponovo će se, kao u svim sezonama osim sedme, priča zavrtjeti oko Ricka Grimesa, ne više oko Negana. Također, neće više biti toliko epizoda koje će se vrtjeti samo oko jednog lika, što je doista, i prema mišljenju većine fanova, usporavalo seriju i skretalo pozornost s glavne radnje.

Očito je i da autori ne ponavljaju više pogreške iz druge ili treće sezone koje su bile usredotočene na osobne odnose, ovaj put na redu je samo akcija i kraj priče s Neganom. I to praktično bez uvoda, nova će se sezona izravno nasloniti na kraj sedme. Zanimljivo, serija dobiva i prvog lika islamske vjeroispovijesti. Pojavit će se simpatični Abbud koji je oblikovan da se odmah uklopi u originalnu ekipu. Politički korektno, reklo bi se, isto tako i dugoročno pametno, kreatori su serije Greg Nicotero i Scott Gimple uvijek vodili računa da publika pronađe dodatnu simpatiju za neke od likova koji su ionako u općoj nevolji.

Ključni element žanra

Sve to zajedno sa zombijima koji, od kada ih je Romero stvorio prije gotovo 50 godina, nisu prestali biti ključni element horora. Kroz njih je najlakše publiku bilo dovesti do temeljnih ljudskih osjećanja straha pobuđenog prizorima uništenja čovjeka i kao biološkog entiteta i osobe. Što su, uostalom, i razlozi zbog kojih se i ide u kino gledati takve uratke.

Horor film, kako je rekao jednom Wes Craven, ne stvaraju strah, nego ga oslobađaju. A Živi mrtvaci najdulji su horor u filmskoj povijesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije