Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi show

The Voice: Život s glazbom je maraton, a ne utrka na sto metara

the voice
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
19.10.2014.
u 16:00

Mentori "Najljepšeg glasa Hrvatske" otkrivaju hoće li biti strogi učitelji, što očekuju od kandidata, kako su oni ostvarili svoje snove i je li život glazbenika pjesma

Američka licencija, ali hrvatski slavuji... Popularni reality show "The Voice" ("Najljepši glas Hrvatske"), koji se emitira u 50 zemalja, stigao je do nas i počevši od 17. siječnja, 15 subota za redom zabavljat će i gledatelje Prvog programa HRT-a. Ali i internetskih platformi i društvenih mreža pomoću kojih će se moći pratiti bilo gdje u svijetu. Prijaviti se za njega mogu svi, a do sada je zaprimljeno oko 800 prijava. No tek poslije nekoliko krugova eliminacije, 98 sretnika postaju kandidati koji u studiju pjevaju pred mentorima koji ih odabiru u svoje grupe, i to naslijepo, samo po sluhu. Kako i ime showa govori – traži se glas koji hipnotizira. Oni koje će kandidati morati hipnotizirati odreda su glazbenici Indira Levak, Ivan Dečak, Jacques Houdek i Tony Cetinski

Poštuju se afiniteti kandidata

– Svoje učenike ponajprije ću poštovati prema njihovim karakterima i glazbenim afinitetima i razvijati ih u smjeru u kojem sami sebe vide. Neću nametati nešto u čemu se ne osjećaju ugodno, nego ih poticati tako da potenciramo njihove kvalitete. Jako se veselim radu s novim talentima, to mi je veliki mentorski izazov – ushićen je Jacques uoči novog zadatka. Blažena među, kako kaže, tri frajera, Indira Levak dijeli njegov ushit. Na to je li ipak uz glas na sceni potreban i stas, tvrdi: – Kod mene je bilo raznih faza u fizičkom izgledu, a Colonia je bez obzira na te promjene uvijek bila pri vrhu, tako da ne mislim da je izgled presudan faktor. O. K., važno je dobro izgledati, iako bi se o ukusima dalo raspravljati, nemamo svi ista mjerila i kriterije pa je iluzorno o izgledu uopće govoriti. Ali o karizmi bismo već mogli. Karizma je uz glas ono najvažnije, a nju ili imate ili nemate.

Treba biti iskren i znati što se želi

O toj istoj problematici njezin kolega Tony Cetinski pak kaže:

– Glazba nije posao, to je način života koji živite svake sekunde. Naravno da su glas i pjesma presudni i ono čime morate osvojiti publiku. I ono po čemu želite da vas pamte i prepoznaju, ali za uspjeh je potreban cijeli paket. Vizualni doživljaj danas na ljude ostavlja snažan dojam, stoga način na koji se odijevate, na koji komunicirate s publikom, govor tijela ili pokreti ostavljaju dojam na ljude. Morate poštovati svoju publiku i svoju profesiju i u svakom trenutku dati im najbolje. Za dobar glas nije presudna virtuoznost već uspjeh u prijenosu emocija na slušatelje. No ni naljepša haljina ne pomaže ako nemate pjesmu koju publika voli. Na kraju ljude osvaja pjesma, a sve drugo dobro dođe.

Tony će pak, dodaje, svojim kandidatima savjetovati i da budu dosljedni sebi i da vjeruju u snove koliko god oni daleko bili jer snovi se ostvaruju samo kada u njih vjerujete.

Ivan Dečak, rokerski balans mentorskog četverca, igrat će i u ovoj igri onako kako zna "kao timski igrač", a na osobnom primjeru potencijalnom najljepšem glasu Hrvatske poručuje kako plivati na sceni:

– Nikada nisam razmišljao o prekidu odnosa s glazbom. Treba znati uživati u lijepim trenucima kao i prebroditi one teške, ali prije svega trebate znati što želite. Trebate biti iskreni, a ako to jeste, trebate trčati svoj glazbeni maraton i preskakati prepone, jer život s glazbom nije sprint na 100 metara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije