Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Što se dogodi kad se ujedine Dalmatinac, Bošnjak, Srbin, Kosovar i homoseksualac? Odgovor na to pitanje čeka vas u Paradi!

Parada
14.12.2023.
u 09:55

Kultna komedija Srđana Dragojevića, više je od same komedije, oda je to nekim minulim vremenima, prijateljstvima koja nadilaze osobne predrasude i postavljene granice. No uz salve smijeha ovaj se film dotiče i nekih ozbiljnih društvenih pitanja kojima se pristupa iz jednog sasvim novog ugla duboko dopirući do svakog gledatelja.

Uz genijalan spoj komedije i drame, film koji je izašao 2011. godine, osvojio je brojna priznanja na međunarodnim festivalima, između ostalih Srđan Dragojević nagrađen je za najbolju režiju. Iste godine emitirana je i istoimena serija. Film i serija kroz prizmu komedije obrađuju surovu stvarnost pripadnika LGBT populacije i njihovu nemogućnost da organiziraju prvu Paradu ponosa u Beogradu.

Glavni likovi su Radmilo i Mirko – par kao i svaki drugi, samo što to nisu. Radmilo je veterinar, živi povučeno i ne želi se eksponirati, međutim s druge strane želi pomoći Mirku u njegovoj želji da uspješno organizira „Prajd“. Policija im odbija pružiti zaštitu, ali će se u toj situaciji potpuno neočekivano i neželjeno naći bivši kriminalac i ratni veteran – Limun. U urnebesnom proputovanju zemljama bivše Jugoslavije okupit će neobičnu ekipu starih ratnih (ne)prijatelja: Dalmatinca, Bošnjaka i Kosovara koji će im pomoći u organizaciji Parade.

Kako izgleda kad homofobni mafijaš bude prinuđen surađivati s liberalnim gej aktivistom? Je li moguće nadići sve razlike između ta dva svijeta, jednog tradicionalnog i mačo, drugog dijametralno suprotnog?

Glavne uloge tumače Nikola Kojo, Miloš Samolov, Goran Jevtić i Hristina Popović, a redatelj i scenarist Srđan Dragojević pred premijeru svojevremeno je izjavio da mu je to najbolji film. Tada je ta izjava zvučala optimistično, ali nakon dobivenih 20 nagrada dobila je pokriće u stvarnosti.

Pozivamo vas da budete uz KLASIK od 16. 12. jer vas pored ovog čekaju i mnoga druga ostvarenja koja nećete htjeti propustiti!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije