Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Estrada

Petar Grašo i Mia Dimšić su na drugom i trećem mjestu, a ovo je najemitiranija pjesma u Hrvatskoj

Najemitiranija domaća pjesma u 2018. bio je Porinom ovjenčani duet Vatre i Massima „Nama se nikud ne žuri“. Slijedi je „Ako te pitaju“ autorskog tandema Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, a na trećem mjestu je „Do posljednjeg retka“ u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir Bačić, Vjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac.
26. lipnja 2019. u 15:27 2 komentara 4228 prikaza
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

HDS ZAMP još jednu godinu zaredom bilježi rast iznosa prikupljenih autorskih honorara. Stručna služba Hrvatskog društva skladatelja autorima i nositeljima prava će za prošlu godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kn autorskih naknada, točnije 98.968.275,99kn. To je čak 9,42% više nego u prethodnoj godini i novi rekord.

i ljetni hit Žestoka borba influencera i pjevača: Pobjednik će osvojiti 50.000 kn

Uz odbitke za troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj je godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno ukupno 137.617.108,51 kn. Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP tradicionalno predstavlja i autore čija su djela zabilježila najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u kalendarskoj 2018. To su, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić.

 | Autor : ZAMP Foto: ZAMP

Od stranih imena u top 10 najemtiranijih autora prošle godine nalaze se uglavnom dobro poznata imena koja već desetljećima drže primat svjetske glazbene industrije: Bruce Springsteen, Bryan Adams, Ed Sheeran, George Michael, Sting, Mark Knopfler, Max Martin, Michael Jackson, Paul McCartney te Prince.

bilo je davno Petar Grašo konačno otkrio kako je upoznao svoju Danijelu

Najemitiranija domaća pjesma u 2018. bio je Porinom ovjenčani duet Vatre i Massima „Nama se nikud ne žuri“. Slijedi je „Ako te pitaju“ autorskog tandema Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, a na trećem mjestu je „Do posljednjeg retka“ u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir Bačić, Vjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac.

Kod stranih pjesama na domaćem terenu „These days“ Rudimentala ft. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen je najemitiranija, a slijede je „Feel it still“ Portugal. The Man i „Girls like you“ Maroon 5 feat. Cardi B.

Zvijezde - ljetni hit Okršaj Nine Badrić, Petra Graše i Tončija Huljića u RTL-ovom showu

Služba je istodobno smanjila su troškove koje ima prilikom ostvarivanja prava, pa je taj postotak u odnosu na ukupno prikupljeni iznos najmanji dosad, i iznosi 21,64% od ukupno prikupljenog. Smanjenje tih troškova u odnosu na 2017. godinu iznosi 0,63%. Najveći udio u naplati, ukupno 88%, čine prava javnog priopćavanja glazbe (tzv. „mala prava“) među kojima su posebno rasle naknade od rastućih koncerata i priredbi. Rast od čak 93% zabilježila su online i digitalna prava što je posljedica izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima (YouTube, Google Play i Deezer) u 40 zemalja svijeta. Zabilježen je i veći prihoda iz inozemstva, od 22.7% Repertoar članova HDS-a najviše je zaradio u Sloveniji koju slijede Srbija, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora.

Strana pak društva čijim će autorima HDS ZAMP poslati najviše novca za korištenje njihove glazbe na teritoriju Hrvatske su iz Ujedinjenog kraljevstva, SAD, Njemačke, Srbije i Francuske. Tijekom 2018., služba HDS ZAMP je evidentirala ukupno izvođenje 263.314 jedinstvenih glazbenih djela koja su emitirana putem medija ili uživo korištena sveukupno više od 7.3 milijuna puta.

Vjekoslava Huljić Odustala je od karijere pravnice, a njeni brojni stihovi ušli su kao poštapalice u narod

- Navedeni rezultati, ugled HDS ZAMP-a u regiji i inozemstvu, kao i pozitivna medijska slika službe zasluga su i naših redovnih i pridruženih članova HDS-a u čije ime i obavljamo ovu djelatnost. Stoga zahvaljujem svima na uspješnoj suradnji, razumijevanju i podršci kroz pojedinačne projekte i ukupno poslovanje. Posebno, naravno, hvala svima koji razumiju i podržavaju sustav ostvarivanja autorskih prava, a takvih je među korisnicima glazbe u Hrvatskoj sve više. Sve smo više zemlja u kojoj se pitanje poštivanja i razvoja tih i srodnih prava podrazumijeva kao važan pokazatelj ekonomskog i kulturološkog napretka“, naglasio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Doris Pinčić Rogoznica i Boris Rogoznica
snimili ih
Doris Pinčić i Boris Rogoznica uhvaćeni zajedno: 'Razlog nije razvod braka'
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
  • Avatar Chupacabra
    Chupacabra:

    I onda dođe Thompson, kojega se ne može čuti na radiju ili TV-u, i okupi 100.000 obožavatelja na koncertu, što je ovima "najizvođenijima" samo san....

  • evilelvis:

    hahahahaha kakve gluposti, mia i graso - a ne napune ni omanji klub kad nastupaju