Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sa scene ravno u politiku

Poznati Hrvati koji su se odvažili na politiku, a evo koji su požalili!

Foto: PIXSELL
1/4
09.10.2018.
u 08:28

Sportaši, manekenke, glumci... svi su se oni okušali u poslu koji jamči brojne beneficije, no nisu svi jednako uspješni

Oni su sportaši, manekenke, književnici – no u jednom trenutku su se odlučili posvetiti politici. Najsvježiji je slučaj Lane Pavić, bivše manekenke i tv-voditeljice koja je uvijek znala privući pažnju na sebe. Kad su je mediji 2005-e razvlačili u negativnom kontekstu kao sponzorušu zbog javnog razvoda od jednog pripadnika „zlatne mladeži“, sarkastično je obukla majicu „No Rolex No Sex“. Tu se već vidjelo da je Splićanka ljepotica sa stavom. Desetak godina kasnije Pavić je politologinja i doktorska kandidatkinja političke teorije FPZG. Priključila se stranci „Pametno“ o čemu kaže:

- Nedavno sam se priključila stanci Pametno jer sam u njihovom programu prepoznala želju za izgradnjom modernog društva osobnih i ekonomskih sloboda. Postavši članica stranke nisam preko noći prestala biti novinarka i voditeljica, a postala političarka, kako to pojedini mediji imputiraju. Preda mnom je tek proces učenja. U svemu što činim želim djelovati stručno, odgovorno i savjesno zbog čega držim da je nužno prvo naučiti kako se politike formiraju i vode. Kao politologinja, pred obranom doktorata, to znam u teoriji, a sada je vrijeme da savladam i praksu.

Htjela bih promijeniti sliku o ljudima koji se uključuju u politiku. Kao i mnogi koji su se priključili mladoj stranci Pametno, imam uspješan posao i politiku ne vidim kao sredstvo za ostvarenje osobnih interesa, već u prvom redu kao poziv kojim se predano radi na općem dobru. Hrvatska je u takvoj situaciji da je više ne smiju voditi nestručni i podobni. Vrijeme je za nove snage, oslobođene starih dogmi i načina funkcioniranja. Ne smijemo se stalno vraćati u prošlost nego se okrenuti budućnosti: smanjenju države čime ćemo otvoriti prostor za ostanak mladih, jačanje poduzetništva, nove tehnologije...

U politici me zanima niz tema, ali vjerujem da bih bila najbolja u području jačanja ljudskih prava, posebno ženskih prava, prava djece i ugroženih skupina poput izbjeglica. Također, zainteresirana sam za poduzetništvo, ali i održivi razvoj kojeg uvijek treba imati na umu kada govorimo o novom smjeru kojeg Hrvatska nužno treba., kaže Lana izražavajući se bolje od pojedinih ministara naše Vlade.

Prnjak za promjene

Bivša Miss Hrvatske Katarina Prnjak također je odnedavno novo lice na političkoj sceni. Mnoge je iznenadila kad se prošle godine pojavila na konferenciji SDP-a u Šibeniku, rame uz rame šefa stranke Davora Bernardića. Tom prilikom je rekla:

-Svjesna sam da ako želimo nešto promijeniti u našem gradu, prvo moramo krenuti od sebe. SDP Šibenik pratim već dugi niz godina, njihove projekte i brigu za građane, a dodatno potaknuta odlučnošću mladih kandidata Josipa Živkovića za gradonačelnika, Mije Matić i Antona Dobru za dogradonačelnike, odlučila sam im se pridružiti i dati svoj doprinos. Imam volju i želju napraviti puno za naš grad., kaže Šibenčanka koja tvrdi da se navikla na predrasude te da je još više odlučnija da razbije mišljenje kako bivša Miss nema što tražiti u politici.

Bivša Miss Universe Hrvatske Natalija Prica-Oreški specijalizira ortodonciju, autorica je dva znanstvena rada te pohađa doktorski studij na stomatologiji. Uz to, ona je također Bandićeva zastupnica u Gradskoj skupštini u koju je ušla zamijenivši Anu Rucner koja se povukla iz privatnih razloga.

Uz „doživotnog“ zagrebačkog gradonačelnika tj. njegovu stranku „Bandić Milan 365- Stranka rada i solidarnosti“ veže se još poznatih žena; jedna od njih je i Sandra Perković kao prva atletičarka u povijesti koja je osvojila peterostruki naslov prvakinje Europe u nekoj pojedinačnoj atletskoj disciplini te tako ušla u povijest kao najuspješnija atletičarka svih vremena.

Iako je dopisno završila srednju školu, od prosinca 2015. do srpnja 2016. godine u Hrvatskom saboru obnašala je dužnost zastupnika. Bila je članica Odbora za obitelj, mlade i sport, sjedila je i u prošlom savezu Skupštine, a i dalje je u Bandićevoj stranci.

Červar o političkom iskustvu nema lijepe riječi

lanica Bandićeve stranke je i književnica Milana Vuković-Runjić. Predsjednica je Odbora za izbor i imenovanja te članica Odbora za kulturu kao i Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Zagreba.

Najpoznatija i najcjenjenija hrvatska sportašica s četri olimpijske zlatne medalje i dvije srebrne Janica Kostelić po završetku karijere se bacila u poduzetničke vode – otvorila je kozmetički salon koji je poslovao s gubitkom. No zato je u trinaestoj Vladi RH obnašala dužnost pomoćnice ministra Predraga Šustara u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta. Kad je 2016-e osnovan Središnji ured za sport Kostelić je imenovana prvom državnom tajnicom spomenutog ureda i napustila je doministarsko mjesto.

- Prihvatila sam ovaj posao jer nakon sportske karijere želim i na druge načine doprinijeti sportu u Hrvatskoj, pogotovo u aspektu sporta i mladih.... Mnogi su me posljednjih godina pitali zašto se ne uključim u sport na još neki način i ne prenesem svoje iskustvo. Nadam se da ću u svojim nastojanjima u novoj ulozi imati široku podršku i da ću dobiti priliku vratiti sportu i Hrvatskoj ono što su sport i Hrvatska dali i učinili za mene, rekla je tom prilikom trofejna skijašica.

Hrvatski rukometni izbornik Lino Červar koji je s „Kaubojima“ osvojio mnoge europske i svjetske medalje i pehare (u srpnju su donijeli prvo zlato s Mediteranskih igara nakon 14 godina) također se okušao u politici. Od 2003.- 2008. bio je zastupnik HDZ-a u Saboru, ali o tom iskustvu nema baš lijepih riječi.

- Nažalost, sve promjene koje sam predlagao ili pokušao pokrenuti nisu zaživjele. To je problem politike u Hrvatskoj i na prostoru bivše države. A ja nisam čovjek koji samo klima glavom. Bio sam na listi HDZ-a, ali u mnogim sam stvarima želio glasovati po svojoj savjesti, a ne po stranačkoj stezi. Naučio sam da politika uzme čovjekovu osobnost, jer uvijek je prisutna ta moralna dvojba – raditi po savjesti ili po diktatu stranke. Dosad je savjest gubila tu bitku, zaključio je mnogotrofejni izbornik izašavši iz politike.

Bivši košarkaški reprezentativac Franjo Arapović također je jedno vrijeme sjedio u saborskim klupama, a iz HDZ-a u kojem je proveo dvadeset godina izbačen je 2009-te jer je podržao predsjedničku kandidaturu Dragana Primorca kao nezavisnog kandidata za predsjednika države.

Proteklih godina kroz politiku je s manje ili više uspjeha prošlo još javnih lica- poput atletičarke Ivane Brkljačić,košarkšice Danire Nakić Bilić, proslavljenog plivača Duje Draganje, glumice Barbare Rocco te operne pjevačice Sandre Bagarić.

 

Pogledajte video: Ovi parovi su ostali prijatelji i nakon razvoda

Ključne riječi

Komentara 2

DA
darwil
08:39 09.10.2018.

A iz politike u zatvor N I T K O !

VK
VKSS
09:36 09.10.2018.

Svi imaju neka rijesenja,svi ce sve dati za narod i drzavu i tako 25g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije