Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANKA DERIFAJ

Novinar ne smije zatomiti osjećaje, samo ih pravilno usmjeriti

Foto: RTL
1/5
30.04.2018.
u 07:00

Informativni magazin 'Potraga' proslavio je prvu godinu rada, a njegova urednica i reporterkagovori koji su bili najljepši trenuci te naglašava da je prijetnje neće spriječiti u radu

“Veselo i svečano, kako i priliči rođendanu. Poklopio se s novim vizualnim identitetom emisije, no to je dio posla, konstantna poboljšanja i u formi i u sadržaju. Iz tjedna u tjedan dorađujemo sve što radimo do posljednjeg trenutka i s vremenom smo se formirali u prilično zrelu redakciju koja je u skladu s time dobila i novo ruho”, govori urednica Danka Derifaj, koja je u utorak, 24. travnja, sa svojim timom proslavila prvi rođendan RTL-ova informativnog magazina “Potraga”. Svi koji rade na emisiji nastoje poboljšati društvo u kojem živimo, a predvodi ih upravo Danka, koja spremno govori koji joj je bio jedan od najljepših trenutaka iz prvih godinu dana “Potrage”.

“Najljepši je trenutak bio kada smo shvatili da ljudi prepoznaju ‘Potragu’, da smo se ‘primili’, a to nam je potvrdila i nominacija emisije za Večernjakovu ružu”, govori urednica koja ne krije da ima i loših dana.

“Uvijek ih bude. Kad radite s ljudima, ima i loših i dobrih trenutaka, to je neizbježno. No to je čar upoznavanja i uigravanja ekipe te sastavni dio posla”, otkriva 42-godišnjakinja i dodaje da u današnje vrijeme nije teško naći dobru temu za obradu.

“One nađu nas. Teško je temu izbjeći, a ne naći”, otkriva Danka kojoj je najvažnije da se sve priče “istjeraju do kraja”, no to nije uvijek moguće.

“Ponekad se dogodi da neku priču ne možemo snimiti ili naći dovoljno sugovornika i dokaza, no ona ostane negdje u ladici i kad se poklopi trenutak dođe na red. Ili ne, ali i to ide u rok službe”, objašnjava novinarka koja je ove godine bila nominirana za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osoba godine, što joj je bilo “pomalo zastrašujuće”.

“Takav je odgovor proizišao iz mog stava o novinarstvu. Naime, kao i sve drugo u ovoj zemlji, srozala se i naša struka, a moji kriteriji za nagradu novinarskom doprinosu vrlo su visoki. Ne vidim da sam ih ja ičime ispunila u posljednjih godinu dana”, iskreno objašnjava reporterka. No da njezin rad, ali i kolega iz emisije zavređuje nominaciju, potvrđuju gledatelji koji prate “Potragu” i često uz nju rješavaju probleme. Nažalost, ima i onih koji nisu zadovoljni posvećenim radom novinara pa su prijetnje postale neizostavan dio rada na informativnim emisijama.

“Moja mama vjerojatno s pravom zaključuje da se samo lud ne boji, no ako netko misli da će me strahom ušutkati, vara se. Više se bojim alternative - kakvu djecu odgajamo ako im pokazujemo da strah caruje”, odlučna je reporterka, koja otkriva kako se nosi s teškim i emotivnim pričama.

“Čini mi se da novinar nikad ne smije zatomiti osjećaje, samo ih pravilno usmjeriti. Ta me emocija pokreće, empatija, inat, strah, svi ti osjećaji zajedno tjeraju me da ostanem novinarka. Čini mi se da samo tako mogu utjecati na okruženje”, govori urednica, kojoj su omiljen način opuštanja druženje s prijateljima i putovanja. Jednom se našalila da kada ode s posla, kod kuće je čeka najvažnija urednica - kći Tita.

“Jest, to zna svaki roditelj, djeca upravljaju našim životima, to je neizbježno”, govori i dodaje da njezina tinejdžerica ne pokazuje interes da jednog dana postane novinarka.

“Ne, ona ima druge interese, iako nije imuna na društvena zbivanja i to mi je drago. Svjesna je sebe i okoline u kojoj živi”, opisuje Danka i za kraj otkriva je li joj i dalje organizacija bolna točka.

“To će zauvijek biti dio mog karaktera, no nitko nije savršen, kamo sreće da mi je to jedina mana”.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Feniks
Feniks
07:51 30.04.2018.

A zašto dotična ne dolazi na sud nakon lažnih optužbi protiv gđe. Markić u svojoj emisiji?

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:03 30.04.2018.

Danka u tvojim prilozima nisam baš primijetio "objektivno nepristrano novinarstvo", upravo suprotno

ST
stimo
08:24 30.04.2018.

kumrovacka skola samo je jedan put ispravan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije