Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objašnjenje

Film 'Ustav RH' zbog tehničke pogreške jutros maknut s programa

Foto: Saša Huzjak Hà Kin
1/4
12.01.2018.
u 13:11

Film Pave Marinkovića bio je maknut s programa pa vraćen u kasni večernji termin zbog pritiska Udruge udovica hrvatskih branitelja, a razlog micanja filma Rajka Grlića tehnički su problemi

Neizvjesna je bila sudbina prikazivanja filma Pave Marinkovića "Ministarstvo ljubavi" na HRT-u.

Zbog pritiska Udruge udovica hrvatskih branitelja, film je najprije bio maknut s programa, a onda, kad je vraćen na program, umjesto u udarnom večernjem terminu, emitiran je sinoć poslije 23 sata. 

Sličnu sudbinu mogao bi imati i film Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" koji je prema programu trebao biti emitiran 18. siječnja na Drugom programu u  21 sat, a danas je na HRT-ovim internetskim stranicama odjednom u tom terminu osvanula komedija Dalibora Matanića "Majstori". 

– Tužan sam i ponižen. Ispada da trebam biti sretan što je moj film uopće prikazan na HTV-u, a svatko tko ga je pogledao čista srca vidio je da tu nema govora o vrijeđanju najranjivijih skupina kojima u ovom slučaju netko očito manipulira. Izgubiti svoje bližnje u ratu najstrašnije je što se čovjeku može dogoditi i naravno da to poštujem. Sve više mi se čini da je ovo zapravo jedna viša politička priča koja s filmom nema mnogo veze – rekao nam je vidno potreseni Marinković.

Dodao je da ga bole i neistine o financiranju njegova filma koje se povlače po nekim portalima. Navodno se tvrdi da je njegov film stajao milijune eura, a zapravo je koštao 800 tisuća eura, od čega je 260 tisuća došlo iz Europske unije za zapošljavanje hrvatskih filmskih radnika.

Neslužbeno se može čuti da ova situacija posebno pogađa Marinkovića jer su članovi njegove obitelji robijali u komunističkim logorima, a sada ga se naziva antihrvatom i Jugoslavenom. Takvim epitetima opisivalo se i Rajka Grlića, čiji je “Ustav Republike Hrvatske” jučer također nestao s programa HTV-a te je zamijenjen komedijom "Majstori" Dalibora Matanića.

– Stid me je što hrvatska vladajuća politika, držeći na lancu braniteljske udruge poput bijesnih pasa za zaplašivanje, radi hrvatskoj kulturi. I ako ta kultura i još ovo malo ljudi kojima je do nje stalo, uskoro ne stanu i ne kažu “dosta te torture primitivizma”, od naše kulture, od traga o tome tko smo i kako živimo, neće ništa ostati – oštar je Grlić.

Na naš upit zašto je s došlo do ove promjene, odgovorili su kako je došlo do tehničke pogreške u sustavu te da se film "Ustav Republike Hrvatske" prikazuje u terminu u kojem je i najavljen, 18. siječnja u 21 sat. 

U nastavku je odgovor HRT-a:

"Obavješćujemo Vas kako je igrani film Ustav Republike Hrvatske na rasporedu na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u četvrtak 18. siječnja 2018. godine s početkom u 21.00.

Zbog tehničke pogreške u sustavu tijekom današnjega prijepodneva naslovi dijela igranih filmova i televizijskih serija, čije je emitiranje predviđeno do kraja siječnja, nisu u programskome rasporedu bili prikazani sukladno utvrđenome planu emitiranja. Pogreška će tijekom poslijepodneva biti ispravljena te će, među ostalim, biti pravilno najavljen i spomenuti igrani film."

1/22

Komentara 51

DU
Deleted user
14:19 12.01.2018.

hoće li udruga udovica hrvatskih branitelja preuzeti plaćanje pretplate hrt-eostalim građanima .....da ne bude zabune branitelj sam ali ne profesionalni.

Avatar komentatorx
komentatorx
13:38 12.01.2018.

Film Ustav RH sam gledao preko platforme hrti i oduševljen sam. Moderan europski film, skoro da čovjek ne povjeruje da je naš. I ja sam branitelj i hrvi, tek da se zna. Jedva čekao pogledati i Ministarstvo ljubavi. Nismo svi isti.

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
13:36 12.01.2018.

Koji smo mi debilni narod. Pa to su samo filmovi, a ne dokumentarci o stvarnim događajima. Kad je Navojec u filmu "Parada" imal istetoviran ustaški simbol di ste onda bili ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije