Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REA HADŽIOSMANOVIĆ

Najpoznatija hrvatska DJ-ica dio je zanimljivog svjetskog projekta

DJ Rea
Foto: Edon Krasniqi
1/2
01.05.2020.
u 16:41

- Pozvala sam preko svojih društvenih mreža ljude da mi šalju svoje omiljene pjesme na koje se rasplešu u klubu. Složila sam si izazov od svih njihovih prijedloga napraviti smislen DJ set i izvesti ga live preko Instagrama Jägermeister Hrvatska, 7. svibnja od 19 sati - kazala nam je Rea

Dobro društvo, omiljena klupska pjesma, noćni klub. Milijunima ljudi diljem svijeta nedostaje uzbuđenje koje sa sobom nosi noćni izlazak jer poštuju uputu #ostanidoma. S druge strane, globalna pandemija koju je izazvao COVID-19 utjecala je i na živote milijuna onih koji zbog ove krize trenutačno ne mogu sa strašću raditi svoj posao u klubovima, barovima i kreativnim industrijama vezanima uz noćne izlaske

Među njima je i zagrebačka DJ-ica Rea Hadžiosmanović, dobri duh brojnih partyja i evenata koja je preko noći ostala bez mogućnosti da radi ono što voli.

Situaciju u kojoj se, uz brojne svjetske aktere industrije clubbinga poput barmena i miksologa, našla i DJ Rea, prepoznala je obiteljska kompanija Mast-Jägermeister SE i pokrenula globalnu inicijativu #SAVETHENIGHT za direktnu pomoć kreativnoj industriji, vrijednu više od 2 milijuna dolara. Rea je jedna od rijetkih domaćih DJ-ica, a ono što sve zanima je kako se profesionalno počela baviti ovim poslom.

- S obzirom da sam diplomirala francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ne znam ni sama. Da mi je netko tijekom studiranja rekao da će moj poslovni život otići u sasvim drugom, glazbenom smjeru, rekla bih mu da nije normalan. Oduvijek sam voljela i pratila glazbu i Dj-ing kojim sam se počela baviti 2004. godine nakon završene kratke DJ radionice, bio je isprva hobi u kojem sam zaista uživala i nisam mislila da će prerasti u išta više. No sve je više ponuda dolazilo, ja sam sve više provodila vremena preslušavajući glazbu, vježbajući, nastupajući i evo, preko 1500 nastupa kasnije, ne bih mijenjala nijedan trenutak tog putovanja - priča nam Rea kojoj je hip-hop konstanta njenog glazbenog stila. 

DJ Rea
1/49

-  Sjećam se kako sam si bila sva važna kad sam u osnovnoj školi kupila svoje prve široke hlače i CD Tupaca Shakura. Čisti klišej! :) Uz to je naravno došao i RnB i Dancehall. Negdje u srednjoj školi otkrivam elektronsku glazbu, a na fakultetu UK Bass koji me također nastavljaju pratiti u izričaju do današnjeg dana. Jako volim i kombinaciju elektronike s afričkom, jamajčanskom, brazilskom glazbom, takozvani Global bass. Neki meni omiljeni glazbenici u zadnjih par godina: Kaytranada, Anderson Paak, Kanye West, Jorja Smith, Mura Masa, Tom Misch, Purple Disco Machine, Channel Tres, J Hus - otkriva nam Rea koja kao i većina drugih kolega danas glazbu pušta s laptopa.

- Premda su moji početci bili na gramofonima (na njima sam i naučila miksati), s vremenom sam ploče nastavila kupovati isključivo kolekcionarski. Nažalost, mnogi klubovi više nemaju gramofone pa bi ih onda trebalo donositi, a svaki ima 12.5 kilograma, plus torba preko ramena puna ploča... I dalje je to povremeni gušt koji si priuštim, no ipak vremenski, energijom, financijski, praktičnošću digitalno je postalo standard u DJ svijetu - veli Rea koja ljudima i dalje zna predstavljati iznenađenje kada je vide za pultom. No, sa smiješkom kaže kako je "još nisu počeli zaspiati rajčicama". Kao i druge kolege često joj prilaze za pult i traže želje, tako da svaki put čuje ista pitanja.

- Najdraži ulet mi je: "Mi idemo sad doma pa prije nego odemo, ajde nam pusti ovu pjesmu!"  Uz DJ-ing radim i kao glazbena urednica na jednoj music streaming aplikaciji, a radila sam još i kao glazbena novinarka, radijska voditeljica, asistentica za press i PR festivala Fresh Island, u music publishingu... Sve se uglavnom vrtilo oko glazbene industrije. Sad kad unatrag gledam svoj prosječni dan, pitam se kako sam stizala sve to! Jutarnji treninzi pa posao pa sastanci pa administracija pa pripreme za gažu pa frizura, šminkanje pa odlazak na gažu pa druženja s prijateljima negdje između svega toga. Svi koji me poznaju, znaju da sam jako malo bila doma, često sa spakiranim koferom. Uvijek je bila neka akcija, neprestani FOMO koji me pratio. Sad odjednom imam svo vrijeme svijeta i nije loše malo napraviti pauzu, uživati u stvarima za koje inače nisam imala vremena - veli nam Rea koja se pridružila kolegama, pa će idućeg tjedna biti dio globalnih projekata.

- Pozvala sam preko svojih društvenih mreža ljude da mi šalju svoje omiljene pjesme na koje se rasplešu u klubu. Složila sam si izazov od svih njihovih prijedloga napraviti smislen DJ set i izvesti ga live preko Instagrama Jägermeister Hrvatska, 7. svibnja od 19 sati. Jako mi se svidio koncept jer zapravo dolazi do zamjene uloga, u ovom slučaju publika je ta koja postaje DJ, a ja sam samo "tehničar". :) Jako sam zahvalna Jägermeisteru Hrvatska što nas je podržao na ovaj način u trenutcima kad je cijela industrija zabave na pauzi i vjerojatno ćemo biti među zadnjima kojima će se omogućiti rad.

Uz ovaj jednokratni projekt, tu su i Meister Dropins i Meister-Classes, aktivnosti na digitalnoj platformi https://www.save-the-night.com/ na kojoj možeš besplatno "bukirati" DJ- a za polusatne live streaming DJ setove te ih na kraju i honorirati nekim simboličnim iznosom, što također doprinosi senzibilizaciji publike za problematiku opstanka glazbenika i DJ-eva. Osim DJ-eva tu će biti i koktel-majstori koji će ljudima na online partyjima davati poduke za slaganje koketela i pripravljanje njihovih omiljenih pića. Sve u svemu, jako zabavna i originalna priča - kaže Rea, koja ima još puno zanimljivih planova.

- U zadnje vrijeme najdraži citat mi je "Život je ono što se događa dok ti planiraš nešto drugo". Imala sam u planu ići u New York za 10 dana pa su se planovi malo... izjalovili. S obzirom da nas je ova cijela situacija naučila da je zaista sve nepredvidivo, i moji planovi su stavljeni na pauzu. Autorskom glazbom bih se svakako voljela baviti. Ako ovo još dugo potraje, sve je moguće - zaključila je DJ-ica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije