Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seksualno zlostavljanje

Ako si htio raditi s Marijem Testinom, probno snimanje morao si obaviti gol

Foto: PA/Pixsell
1/3
17.01.2018.
u 20:20

Fotografi Testino i Weber u modi prozvani za nedoličnost. Modne kuće, ali i slavni svjetski magazini, počevši od Voguea, već su im otkazali suradnju, a Anna Wintour kaže da joj srce krvari

Novi val vijesti o seksualnom uznemiravanju promijenio je smjer i donosi imena muškaraca koji su zlostavljali muškarce. To su 63-godišnji peruanski fotograf s najvećim ordenom Britanskog Carstva Mario Testino i 71-godišnji američki modni fotograf Bruce Weber.  

Prvog su optužila trinaestorica muških modela i fotografskih asistenata da se nedolično ponašao prema njima, a drugog je čak 15 modela prozvalo da im je zavlačio ruku u gaće. Moćna medijska kuća Conde Nast, pod čijom su kapom Vogue, Vanity Fair i GQ, obustavila je do daljnjega suradnju sa spomenutim fotografima, a oglasila se i umjetnička direktorica i prva dama američkog Voguea Anna Wintour, inače dobra prijateljica i Testina i Webera, izjavivši “da je takva vijest teška i srceparajuća”.

I kao što to uvijek biva: svi su sve znali, ali nitko nije htio ni pisnuti. Modeli da im zlostavljač ne uništi karijeru, modne agencije prebacile su lopticu na brendove i modne kuće “koje su odgovorne za angažman fotografa, pa tako i za njegovo ponašanje na snimanju”, a te im kuće uzvraćaju “da je dužnost agencija da se brinu i zaštite svoje modele”. I tako se taj začarani krug vrti desetljećima u modnoj industiji, a modni dizajner Tom Ford, kreativni direktor Guccija u vrijeme snimanja spornih kampanja (neupućen u Testinovo ponašanje), najbolje je to prokomentirao rečenicom: “Mi prodajemo seks.

- Ako si htio raditi s Marijem, trebao si prvo obaviti probno snimanje sasvim gol. Kada su me poslali na snimanje u Chateau Marmont za Guccijevu kampanju, kolege su mi kroz smijeh govorili da remen držim čvrsto zategnut. Nitko me od agenata nije upozorio na njegovo ponašanje, nego su samo htjeli da dobijem posao zbog kojeg bi mi karijera procvjetala – govori Jason Fedele, model iz Guccijeve kampanje kojem se na snimanju Testino upucavao. Loše iskustvo ima i njegov kolega iz iste kampanje Ryan Lock:

- On je seksualni predator. Stalno se agresivno udvarao i upucavao, a na zadnjem snimanju za Gucci, zbog kojeg sam ležao u krevetu, izbacio je cijelu ekipu iz sobe, uskočio u krevet, popeo se na mene i rekao: “Ja sam curica, a ti dečko”, na što sam ga odgurnuo, bacio mu ručnik u lice, odjenuo se i otišao iz sobe. A to je samo jedan od niza neugodnih incidenata tog slavnog fotografa.

I njegovi bivši asistenti, poput Huga Tillmana, danas proslavljenog umjetničkog fotografa, govore o Testinovu nedoličnom ponašanju poput pokušaja ljubljenja, dodirivanja genitalija pa čak i masturbiranja na setu. I za Webera, čiji rad uključuje prestižne kampanje za Calvina Kleina, Ralpha Laurena i Abercrombie&Fitch, kao i nekoliko zapaženih filmova, muški modeli, poput Bobbyja Roache, svjedoče da im je volio zavlačiti ruku u gaće. Osmislio je posebne vježbe disanja za opuštanje modela koje su uključivale dodirivanje i milovanje.

Dosad se službenom izjavom, za Times, oglasio jedino Weber:
- Tijekom cijele karijere koristim vježbe disanja i snimio sam na tisuće golih modela, ali nikada se nisam nedolično ponašao. Te optužbe narušavaju cijelo moje životno djelo, jer uvijek sam imao poštovanja prema onima koje sam fotografirao, nikada ne bih nikoga povrijedio ili mu bio prepreka na putu do uspjeha.

1/9

Komentara 8

PP
pp
21:25 17.01.2018.

Ja nisam želio raditi s njim pa sam ostao obučen...

DU
Deleted user
21:01 17.01.2018.

Nakon je# nema kajanja. :D Kad je bilo love rado su prostituirali svoje tijelo, sada kada je mladost otišla... sad su se sjetili da ih je netko "izrabljivao." Pif!

MO
mobitel20
20:40 17.01.2018.

Svaka zaba sada "dize nogu" ! Pa sto nisi sama sebi rekla "ja necu snimati s njim "!? Zar je on jedini!? Nego, koristila si seksipil da bi namlatila lovu, a i sada koristis "zlostavljanje" da bi je namlatila josos ! Spadala jedna !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije