Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Thrill Blues Festival

Blues se u velikom stilu vratio na obalu Cetine

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/27
07.07.2019.
u 10:36

Thrill Blues Festival jedinstven je glazbeni doživljaj, a koliko nas je inspiriralo druženje s bluzerima govori i podatak da smo konačno počeli raditi autorske pjesme - kazao nam je Darko Knežević iz livanjske grupe 4 Hombres.

Blues se vratio na obalu Cetine! Puni Gradski park u Trilju uživao je u dvodnevnom spektaklu, trećem po redu izdanju Thrill Blues Festivala, na kojem su nastupala  poznata glazbena imena iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Francuske,Senegala i SAD-a. 

Sve je počelo u petak uvodnim danom u kojem su glazbenici podučavali bluesu djecu, Siniša Škarica održao promociju drugog dijela svoje knjige “Priče iz Dubrave”, a kulminacija je bila u gradskom kinu na tradicionalnom Welcome Jamu, na kojem su glazbenici svirali u raznim kombinacijama. 

Subotnju večer otvorile su grupe D Bluz, Pojave i 4 Hombres. Prekrasna pozornica uz Cetinu i za njih je bila pravo otkriće. 

Što da vam kažem, prve dvije godine dolazili smo kao gosti, a ove smo i nastupili. Thrill Blues Festival jedinstven je glazbeni doživljaj, a koliko nas je inspiriralo druženje s bluzerima govori i podatak da smo konačno počeli raditi autorske pjesme - kazao nam je Darko Knežević iz livanjske grupe 4 Hombres Oduševljen je bio i Siniša Škarica, koji je nakon  promocije knjige i zasvirao sa svojom grupom Mi, koja u istom sastavu svira punih 58 godina! 

Super nam je bilo. Ozvučenje je odlično, publika raspoložena, no ono što je najvažnije je da su u publici brojne generacije, od male djece do ljudi mojih godina. Blues je osnova rocka i dobro je da djeca to uče od ranih dana. 

Djece je bilo i na pozornici, kada je umjetnički direktor festivala Boris Hrepić Hrepa doveo zbor triljske djece koja su s njegovim All Star bendom izvela pjesmu “Keep The Blues Alive, snimljenu tijekom Blues Challengea u Memphisu.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Publiku je na oduševio i domaći bend Ozon, koji je odsvirao novi hit “Revolt” i “Cetinu” u blues verziji.

Odlični su bili i The Screaming Wheels iz Novigrada, a atmosferu su do usijanja doveli gitarist Lorenzo Piccone i perkusionist Ismaila Mbaye svojim vrućim ritmovima. 

Zajedno sviramo više od dvije godine, a Ismailu sam pronašao na internetu. Trebao mi je perkusionist i u google sam jednostavno upisao “najbolji afrički perkusionist u Italiji. To je bio Ismaila. Javio sam mu se i počeli smo suradnju - kazao nam je simpatični Lorenzo koji je triljskoj publici predstavio jedinstvenu tehniku sviranja gitare u krilu.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Uslijedio je nastup Jamesa Perrija i Thrill All Star Banda predvođenih Borisom Hrepićem na usnoj harmonici, i genijalnim Yogijem Lonichem na gitari. Na samom kraju gledali smo 77-godišnjeg Harrisona Kennedyja, te Manua Lanvina i njegov trio, koji su pokazali zašto su tolike zvijezde.

Lanvin je odmah uspostavio komunikaciju s publikom, a u jednom trenutku se i popeo na ogradu i tako svirao, uz odobravanje publike. Trilj se još jednom pokazao kao odličan domaćin, a presretan je bio i njihov gradonačelnik Ivan Šipić. 

Prolazeći gradom danas sam čuo razne jezike. Turisti se sve više zanimaju za naš kraj, imamo 400 kreveta i svi su popunjeni. Sigurno je da će iduće godine biti i bolje - kazao je Šipić.

Boris Hrepić-Hrepa kazao nam je kako mu je prvenstvena želja bila pokazati publici da postoje razne vrste bluesa: od afričkih ritmova, preko melankoničnog benja, do energičnog gitarističkog nastupa. 

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Najveći kompliment dao mi je jedan gospodin iz okolice Trilja, koji mi je kazao da je večeras prvi put slušao blues, i da je ta glazba na neki način probudila dijete u njemu. Kad sam večeras vidio koliko su i djeca uživala u ovoj glazbi, znao sam da smo napravili dobar posao - kaže Hrepa koji već ima spremnu i većinu programa za iduću godinu. A nije mu lako svake godine biti sve bolji i bolji! 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije