Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZIKOTERAPIJA

Dok slušate glazbu, krv vam kroz mozak kola čak 20 posto brže

sonja antić, muzikoterapija
Mišo Lišanin
18.10.2009.
u 18:01

– Sada se zna da je mozak plastičan, odnosno da dijelovi mozga koji nisu oštećeni udarom mogu preuzeti ulogu oštećenih dijelova. Tu glazba može odigrati značajnu ulogu – objašnjava liječnica Sonja Antić.

Ako prođete odjelom neurologije Kliničke bolnice Sestara milosrdnica i vidite pacijente u krevetima sa slušalicama walkmana ili MP3 playara, nemojte se čuditi. Oni samo znaju da glazba liječi. Ne samo dušu nego i tijelo!

Najbolja mentorica
Dokazuju to rezultati istraživanja “Ujecaj slušnog podražaja na moždani protok” mlade liječnice Sonje Antić koje je provela u KB Sestara milosrdnica, u kojoj specijalizira neurologiju pod mentorstvom profesorice Vide Demarin, predstojnice Klinike za neurologiju. Dokazala je da se za vrijeme slušanja glazbe poboljšava protok krvi kroz moždane krvne žile, i to za nezanemarivih 20-ak posto. Dodatno ohrabruje i podatak da sličan učinak glazba ima i na pacijente koji su pretrpjeli moždani udar.

– Sada se zna da je mozak plastičan, odnosno da dijelovi mozga koji nisu oštećeni udarom mogu preuzeti ulogu oštećenih dijelova. Tu glazba može odigrati značajnu ulogu jer se slušanjem može poboljšati funkcija zdravog dijela mozga koji će preuzeti funkciju oštećenog – objašnjava Sonja Antić. Iako je i zdravima i onima koji su pretrpjeli moždani udar puštala samo Mozartove sonate, vjeruje da nije bit u klasici, nego u tome da čovjek uživa u glazbi koju sluša.

– Zaključila sam to jer je krv najbrže kolala mozgom upravo onima koji i privatno slušaju klasiku i uživaju u njoj. Oni koji su me molili da im pustim nešto domaće imali su slabiji rezultat – kaže S. Antić i dodaje da je važno to što je svim kandidatima za vrijeme istraživanja glazbu puštala tri dana i kod svih je pacijenata protok krvi bio bolji iz dana u dan.

Nagrađena stipendijom
Za svoje istraživanje mlada je liječnica dobila i stipendiju od 4000 eura iz programa “Za žene u znanosti” koju dodjeljuje Loreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, koja će joj pomoći da nastavi s istraživanjem. Želja joj je da sakupi što više dokaza da glazba zaista djeluje u terapijske svrhe i tako možda potakne bolnice da kao dio fizikalne rehabilitacije uvedu i muzikoterapiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije