Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAO I JOKER

Mrle: Mi nismo imali ovo gladijatorstvo koje je u žestokoj modi

Let 3 i Zigman
Foto: Goran KovačićPIXSELL
1/6
21.10.2017.
u 12:30

Damir Martinović Mrle, frontman grupe Let 3, u ulozi je suca na festivalu Karlovačko RockOff te se prisjetio svojih početaka i uspjeha, a priča i o zadovoljstvu sinkronizacije crtanih filmova

Četvrtu godinu zaredom jedan od najboljih glazbenih festivala u Hrvatskoj Karlovačko RockOff okuplja talentirane bendove i daje im priliku da se natječu te publici pokažu na čemu rade. Bendove odabire stručni žiri u čijem je sastavu i Damir Martinović Mrle, frontman grupe Let3. Otkrio nam je kako je to biti na drugoj strani i nastojati kritički sagledati nastup i svirku mladih bendova, prisjeća li se s nostalgijom svojih glazbenih početaka te na kojim drugim projektima radi.

Kako je jednom izvornom glazbeniku biti na drugoj strani i ocjenjivati kolege?

Užasno je biti u ulozi suca, pogotovo u tako osjetljivim nijansama ukusa, iskustva, stavova... Nadam se da će im biti svejedno i da će svi koji su sudjelovali a nisu zadovoljni svojim plasmanom poslušati savjet i reći: “Idemo dalje, sljedeće godine prijavit ćemo se opet, što će biti novi PR.”

Prisjetite li se svojih početaka gledajući mlade bendove?

Ne, mi nismo imali ovo gladijatorstvo koje je u žestokoj modi. Mi smo griješili i učili isključivo pred očima jednako neiskusnih gledatelja. Nisu nas za svaki udah analizirale gomile neiskorištenih figura kakve gledam na tim show programima koji su na rubu nenormalnog. Karlovačko RockOff ipak je tulum i neobavezno druženje te prilika za svirku. Nadam se da nitko ne uspoređuje ta dva trenutka. Da, naravno, ipak se izabere netko kog ćemo dodatno pogurati, ali to je sve. Svaki put na kraju večeri teško mi je kad od pet bendova moram izabrati jednog, a najmanje su tri svaki u svom žanru bili najbolji. Svima uvijek kažem prijavite se opet, to je ionako super za promidžbu.

Je li danas bendovima lakše postići uspjeh – s obzirom na veći izbor natjecanja, napredak tehnologija... – nego vama prije 30 godina?

Nije. Mislim da zaglušenje svim i svačim mnoge natjera da prestanu jer ih odmah nisu lajkali, a to nema veze s mozgom. Internet je uništio diskografiju. Drugim riječima, albumi se ne prodaju, pa nema novca za snimanja u vrhunskim studijima i za pošteni PR, nema radiostanica koje u svoje programe žele nove pjesme, već puštaju najgori mogući šrot ispresijecan idiotskim opažanjima o toplo, hladno, mokri li ili ne, sve po mjeri čovjeka koji to i ne sluša. Bitno je da nešto zuji (jer teško je biti sam u rupi od ljepljive smole), da se ne talasa... Ako ćemo o slobodi govora, u bivšoj državi nisi smio reći ništa nepodobno, a u demokraciji si jednostavno ignoriran. Osim HRT 3, radio ne slušam.

Prošlo je 30 godina od vašega prvog nastupa. Hoćete li napraviti neki slavljenički koncert povodom 30. obljetnice benda?

Ne furamo se na obljetnice. Nema potrebe da podsjećamo ljude na to da smo tad bili tamo i da smo još tu. Oni to znaju i mi smo uvijek u budućnosti. Obljetnice su sprovodi i podsjećanja. Lijepo za neke, no ja sam u budućnosti. Antivalentivo/Karentinovo, koje je 10. veljače 2018., svojevrsna je treća obljetnica otpora glupostima.

Preispitujete li ikada svoj i razvojni put benda – u smislu želja na početku karijere i kompromisa koje ste možda morali raditi? Ili idete zacrtanim putem bez kompromisa?

Kompromis nikad nije funkcionirao, osim na kratke staze. A mi smo tu dovoljno dugo da kompromis može biti samo osrednje bivanje, pa nisam uspio ako netko ili ne voli ili ne mrzi Let3 i sve što ja radim. Osrednje i kompromisno mi se gadi iz dubine duše te kad primijetim takvo što, rješavam se toga poput bakterije. Pićem, čajem...

Što Let3 priprema obožavateljima ove jeseni i zime – planirate li nastupe u zemlji i inozemstvu?

Stalno sviramo, a točan raspored nastupa možete pratiti na našem Facebooku. No Mr.Lee & IvaneSky očekuju britansku premijeru u Hullu, na poziv ekipe Live Cinema koja nas je gledala na Motovunskom filmom festivalu, gdje smo na njihovu ideju izveli live sountrack sa svojim bendom za film “Tuvalu” Veita Helmera. Tamo ćemo izvesti isto što smo i u Motovunu i super se zabaviti, nadam se.

Osim u privatnom životu, sa suprugom Ivankom Mazurkijević iznimno uspješno surađujete i u glazbenim vodama, a iz pjesama za predstave i filmove rodio se spomenuti zajednički projekt Mr.Lee & IvaneSky. Što nam novo pripremate?

Evo, baš smo na probi, Ivanka i ja radimo muziku za “Alisu u zemlji čudesa” Renate C. Gatice u ZKM-u. Premijera je 18. studenoga i obavezno ga dođite pogledati. Usporedo s tim u Novoj Gorici radimo Čehovljevog “Galeba” u režiji Paola Magellija. Spremili smo nekoliko dobrih komada za Paola Magellija, tako da nas čeka vrlo kreativna jesen. Koja mora postati savršena zima. Pa tako...

U novom “Lego Batmanu” dali ste glas Jokeru, a u hrvatskoj ste sinkronizaciji i autor pjesama. Odakle interes za to područje i je li vam roditeljstvo otvorilo vidike po tom pitanju?

Vrlo bih rado bio autor glazbe u holivudskom Batmanu... No zasad me jako veseli što sam Jokeru posudio glas, pogotovo kad vidim kako djeca uživaju u tome. Naravno, djeca su moj poklon, no nisu mi promijenili ili dodali razloge da se zabavljam. Uvijek bih bio Joker (smijeh). No istina je da su ga cure gledale nekoliko desetaka puta, i to me veseli.

 

Komentara 9

DU
Deleted user
10:23 21.10.2017.

ovog treba zakonom zabranit

FA
fake
13:51 21.10.2017.

Dno dna.

AN
Android
10:47 21.10.2017.

Kutiju Plamenka i ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije