Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! donosi

Ledenjak Stubai - mjesto vječnog snijega i leda

stubai
Foto: Mladen Miletić
1/3
29.11.2013.
u 08:06

Najveći austrijski glečer mjesto je vječnog snijega i leda s oko 110 kilometara staza

Na kraju istoimene doline, 40 km jugozapadno od Innsbrucka, smješten je ledenjak Stubai. Mjesto "vječnog snijega i leda" idealno je odredište za skijanje te aktivan odmor izvan sezone, u ranu jesen i u kasno proljeće.

Najveće ledenjačko skijalište

Službeni prospekti navode 110 km staza na Stubaiju. Realno, ta je brojka ipak nešto manja, barem sudeći po osjećaju, no još uvijek je dovoljna za naziv najvećeg ledenjačkog skijališta Austrije. Oko 40 km staza plave je oznake, oko 35 km crvene, dok oni najiskusniji skijaju na 10-ak km crnih staza. Glavni su ski pravci "pokriveni" modernim žičarama i natkrivenim sjedežnicama, dok se na periferiji nalaze "sidra".

Gamsgarten srce skijališta

Na predjelu Gamsgarten (2620 mnv) srce je skijališta. Dva restorana s velikim terasama, trgovine i servisi, ski škola, dječji vrtić na snijegu, ali i u zatvorenom, ski depo, ledena stijena za penjanje, snowtubing staza... Iznad Gamsgartena nalazi se i snowpark, s elementima koji jamče vratolomije u zraku. Pažnju privlače i postavljena natjecateljska staza te staza s mjerenjem brzine, obje otvorene za posjetitelje. Markiranih 17 km spustova namijenjeno je off-piste skijanju.

Smještaj za svačiji džep

Od izvanskijaške ponude Stubai dolina u proljeće nudi i bicikliranje, planinarenje, jahanje ili samo uživanje uz neki od gorskih brzaca. Diljem doline protežu se i živopisna mjestašca u kojima je lako pronaći smještaj "za svačiji džep", ali i obaviti kupnju ili servis opreme.

Kako do Stubaija?

Put od Rijeke do doline Stubaija (oko 470 km) vodi autocestom od Trsta do Belluna. Potom običnom cestom, preko Cortine d'Ampezzo i Brunica, do autoceste pa preko graničnog prijelaza Brenner u Austriju. Prije Innsbrucka skreće se u dolinu Stubaija (izlaz 10). Iz Zagreba, preko Ljubljane, Villacha, Lienza put vodi do Brunica pa dalje istim putem. Ukupno 520 km.

>> Nadal i Đoković igrali na brodu pokraj ledenjaka u Patagoniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije