Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2020. u 09:50

Gotovo srednjovjekovno zvuči misao kako žene “slažu robu po policama umjesto da doma poslije mise pripremaju ručak

Talijanskim ustavom određeno je da zaposlenik treba imati jedan slobodan dan u tjednu. Nije određeno koji dan, to ovisi o osobi i njezinoj vjeroispovijesti. U članku 36. Ustava, napisanog i usvojenog 1947., stoji da “radnik ima pravo na tjedni odmor i na godišnji odmor koji trebaju biti plaćeni i od njih se ne može odustati”. U skladu s time i u građanskom zakonu ne kaže se da tjedni odmor mora biti nedjeljom, kao što nije zabranjen ni rad nedjeljom.

Niti glede radnog vremena nema spomena o nedjeljnom odmoru, već se kaže da se svakih sedam dana ima pravo na 24 sata odmora. U Italiji ima trgovina koje rade 24 sata na dan svih sedam dana u tjednu. Dakako, ne rade iste osobe, već postoje smjene. U Italiji nedjeljom radi 4,7 milijuna zaposlenih od ukupno 23,4 milijuna. Većina, odnosno 3,4 milijuna onih koji rade nedjeljom, u stalnom je radnom odnosu i mnogi rade i blagdanima koji padaju u nedjelju kao što je Uskrs, rade u tvornicama i uredima, a najviše njih, oko 700.000 radi u hotelima i restoranima, a ne u trgovini (trgovačkim centrima) kao što se to obično misli. U Italiji je zaposleno 68,7 od ukupnog broja muškaraca, a samo 50 posto od ukupnog broja žena čime su žene stavljene u podčinjeni položaj.

– Italija među državama u eurozoni najmanje ohrabruje sudjelovanje žena na tržištu rada i potrebno je to izmijeniti zbog društvenog napretka, ali i izlaska iz stagnacije u proizvodnji (bolji su proizvodni rezultati u zemljama u kojima su žene zaposlene op. a.), izjavila je predsjednica Europske središnje banke Christina Lagarde.

Profesor ekonomije Tommaso Monacelli kaže da Italija ima najniže sudjelovanje žena na tržištu rada među zapadnim zemljama, te da bi “zatvaranje trgovina nedjeljom oduzelo i ono malo fleksibilnosti ženama koje žele raditi”. Rad (ne samo nedjeljom) mnogim ženama znači i samostalnost i ravnopravno sudjelovanje u društvu i obitelji. Stoga gotovo srednjovjekovno zvuči misao (objavljena u jednom hrvatskom mediju) kako žene “slažu robu po policama umjesto da doma poslije mise pripremaju ručak i s obitelji blaguju”. Ako treba ići na misu, postoje i kapelice u trgovačkim centrima, kao i pokraj plaža, jer se nedjeljom odlazi i na kupanje, a ne samo u šoping. Tko želi nedjeljom na misu, može ići bez obzira na radno vrijeme trgovina

Komentara 1

Avatar manjejeviše
manjejeviše
12:53 10.06.2020.

Silvije budući da si u Rimu 50 g. Rade li trgovine nedjeljom u Italiji ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije