Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČARUGA

Razbojnika koji je vješto migoljio iz ruku žandara glave je stajala – žena

Čaruga
24.02.2015.
u 09:45

Kako je "pao": 
Slao je pismo stanovitoj Mandi, ali ga je poštar odnio na krivu adresu...

Janko Rebić stajao je pokraj vlastitog, svježe iskopanog groba. Pročitali su mu na brzinu ispisanu smrtnu presudu. – Molio je da ga puste, Matijević je htio popustiti, ali Stanisavljević nikako nije – ispričao je kasnije Rešia Naimkadić.

Terete se za 10 ubojstava

Oprosta nije bilo – ogriješio se o kodeks družine jer nije donio novac od popa. Rebić je počeo bježati od jame, a Jovo Stanisavljević zvani Čaruga i Božo Matijević opalili su svaki po jedan hitac iz revolvera.

– Točno sam vidio da ga je Čaruga pogodio u leđa, a kugla je na prsima izašla – tvrdio je Naimkadić, koji se i sam našao na optuženičkoj klupi.

Zapis je to sa suđenja najpoznatijem drumskom razbojniku Čarugi koji je širio strah slavonskom ravnicom. Vrijedan spis broji više od 1200 stranica, a čuva se u Državnom arhivu u Osijeku. Na njega se gotovo i ne može nahvatati prašina jer slavni razbojnik i danas budi maštu građana. Punih je 90 godina kako je obješen u osječkom zatvoru. Za zvjerstva je platio glavom 27. veljače 1925., i to na svoj, kako piše na križu, 28. rođendan. Njegova je banda osuđena, među ostalim, za deset umorstava i 15 razbojstava. Pokopan je na Aninu groblju u Osijeku. Na starom drvenom križu tek je diskretna pločica s imenom i karikaturom njegova lika, umjesto fotografije. Bližih rođaka nema, no cvijeće na grobu svjedoči da ga i danas netko obilazi.

Još je za života postao mit, dok je vješto "migoljio" iz ruku žandara i za sobom ostavljao krvav trag.

– Kada je Janko pao, naredili su mi da ga odvučem u jamu, što sam i učinio jer sam morao, obojica su imali uperene samokrese. Još se Janko neznatno tresao u jami, na to mu je Matijević ispalio hitac u glavu – opisao je Rešia, koji se na sudu branio kako on nije bio član razbojničke čete, nego su ga zatočili.

Nije bio Robin Hood

– Čaruga nije bio nikakav Robin Hood. On jest nešto potplaćivao, ali nije dijelio. U doba velike nestašice i gladi bilo je zanimljivo kada netko opljačka bogataša pa se zato stvorio mit – govori nam Siniša Bjedov, ravnatelj Arhiva u Osijeku.

Dezertirao je iz vojske, a već je ondje počinio prvo umorstvo. Pridružio se Kolu gorskih tića, razbojničkoj družini zloglasnog Bože Matijevića zvanog Crveni Božo.

Takva slika slavnog razbojnika osvanut će, naime, u tek snimljenom dokumentarcu "Čaruga – ogledalo vremena". Film pažljivo prati sudski spis koji je tako poslužio kao scenarij. Poklopio se i s 90. obljetnicom smrti.

– "Ispast" će ono što u krajnosti jest, pljačkaš i ubojica – dodaje Bjedov.

Jovo Stanisavljević "iskrsnuo" je krajem Prvog svjetskog rata, kada je vladala velika glad, a harali pljačkaši pa je njegova priča zapravo slika toga doba. Dokumentarac su snimale osječke snage s nevelikih 30.000 kuna. Kamere su palili na originalnim povijesnim lokacijama.

– Odglumili smo iskaz seljaka pred istražnim sucem, a kada daktilografkinja na kraju pokazuje zapisnik, podmetnuli smo originalni dokument – otkriva Bjedov. I kada Čarugu "na ekranu" objese, taj će se prizor stopiti s fotografijom stvarnog vješanja ovoga zločinca.

– Pogubljenje ipak nismo snimali u pravom zatvoru, da zatvorenici ne gledaju kako ga vješamo – objašnjava. Zaposlenici Arhiva bili su statisti. Kazalište im je posudilo kostime, a sami su sašili par kapa.

Kobna bila i Katinka

Zanimljivo je, pak, kako je strašni razbojnik "pao" zbog ljubavne priče. Slao je pismo stanovitoj Mandi, ali ju je poštar zamijenio pa ga odnio starici istoga imena. Spominjao je u pošiljci paljenje sijena pa je ona alarmirala žandare.

A prvu je žrtvu, mađarskog vojnika, usmrtio jer im je oko "zapelo" za istu ženu, imenom Katinka. Njegova je žrtva, iako ne direktno, i Stanko Bošnjak. Sukob s Andrijom Stanisavljevićem izazvao je osvetu. Andrija je poslao svoga sina Andriju mlađega i Čarugu da ga ustrijele, u studenom 1918.

– Ja sam na to pošao jašući na konju, a sa mnom je išao Andrija mlađi te sam ja došavši do kuće pokojnog Stanka Bošnjaka odmah zahtijevao da mi preda pušku – priznao je Čaruga na sudu. Donijeli su mu pušku.

– Rekao sam mu: "Ako hoćeš, izvrši zapovijed svoga oca" i otišao sam – nastavio je optuženik.

– Ja nisam ništa kriv jer nisam Andriji naložio da ubije Stanka. Ja sam u vrijeme čina bio kod kuće kao bjegunac iz vojske – branio se.

Čaruga je bio oženjen, ali nije imao djece. Rijetki dalji rođaci žive i danas u rodnim mu Barama.

>> Grad se brine o grobovima plemića, dobrotvora pa čak i pljačkaša

>> Predstava Čaruga prvi puta na daskama zagrebačkog HNK

Komentara 9

GM
Gusta magla
13:44 24.02.2015.

Jos jedna prica o Srbima u Hrvatskoj.Bas joj se veselim ko lanjskom snjegu.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
14:17 24.02.2015.

Nesuđeni bravar koji je obolio od sifilisa,goni to što dalje,zagađujete okolinu!

Avatar navijač
navijač
13:13 24.02.2015.

U politici se to dogadja malo cesce , pogotovo u zadnje vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije