Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2018. u 13:35

Kako se ta promašena ekonomska politika odražava sve do danas, to su ključna pitanja, s kojima Pavelić i ustaše nemaju nikakve veze

Ekonomska slika Jugoslavije 1977. godine bila je daleko od stabilne, o čemu svjedoči rasprava s kraja prosinca 1977. u vrhu Saveza komunista Jugoslavije (SKH). Petina ukupno zaposlenih u zemlji radi u poduzećima koja posluju s gubicima. Poduzeća koja posluju s gubicima isplaćuju u prosjeku za 5,4 posto veće plaće od poduzeća koja nemaju gubitke. Za posljednje dvije godine prepolovljena je akumulacija jugoprivrede, a deset godina potrošnja raste iznad rasta društvenog proizvoda. Cjelokupni izvoz ne može pokriti ni uvoz repromaterijala za njenu tekuću reprodukciju. Čak 63 posto izvoza mora se upotrijebiti za otplatu vanjskih dugova. Prema Zapadu je Jugoslavija prešla granicu zaduženosti. Svaka republika želi imati automobilsku industriju. Uz tri postojeće, zahtjeva se izgradnja još tri-četiri nove rafinerije u zemlji. Svatko vuče na svoju stranu.

I onda ćemo slušati da nam je Ante Pavelić najveće zlo, da je on odgovoran za sve što danas imamo? Da je ustaški režim odgovoran za svu bijedu, i gospodarsku i socijalnu i svaku drugu? Za sve bijedne politike koje se vuku od 1945. do danas? Pišem ovo zato što nam svako malo netko kod kuće ili izvana trubi o Paveliću i ustašama koji su učinili veliko zlo Hrvatima i Hrvatskoj. Da, Pavelić je veliko zlo koje se dogodilo Hrvatima! Ali kad je Pavelić sišao s vlasti? Bilo je to davne 1945. godine. I zar je onda Pavelić odgovoran za sve ono što se događalo od 1945. do danas?

Zašto nam ti isti likovi ne otvaraju oči, pa da nam prezentiraju povijesne činjenice i o Titovu režimu? Ne samo o tome da je režim bio zločinački, pa koliko je ljudi taj režim ubio i zatvorio, nego i kako je taj režim upropastio gospodarstvo, zemlju, ljude, kakvu je ekonomsku politiku vodio i kako se ta promašena ekonomska politika odražava sve do danas na sve nas? To su ključna pitanja današnjice, s kojima Pavelić i ustaše nemaju baš nikakve veze! Imaju jedino veze utoliko što se bivša država trebala dignuti iz pepela nakon Drugoga svjetskog rata, ali nije bila jedina. Kao što se i Hrvatska trebala oporavljati nakon višegodišnje okupacije i ratne štete, ali rat danas ne može biti izgovor za to što imamo najlošije pokazatelje kao zemlja članica Europske unije.

Jugoslavija je u završnici Titove vladavine zapadala u sve dublju ekonomsku i političku krizu. Stupanj zaduženosti gospodarstva rastao je po stopi od 25 posto, a produktivnost je opadala za dva posto godišnje. Za četiri godine vanjski dug Jugoslavije povećan je za četiri i pol puta. U Jugoslaviji je tada bilo oko 800.000 nezaposlenih, isto toliko, ako ne i više, bilo je na radu u inozemstvu, a trećina zaposlenih, odnosno oko 1,8 milijuna ljudi, samo je prividno radila. Jugoslavija je imala 140.000 činovnika više od Mađarske, 340.000 više od Rumunjske. Od osam sati radnog vremena u Jugoslaviji se efektivno radilo samo tri sata i 20 minuta. Pri kraju Titove vladavine zemlja je uvelike (po)trošila svoju budućnost: od 1976. do 1979. plaće su za 30 posto rasle brže od produktivnosti rada.

Čak je i u poljoprivredi Jugoslavija zaostajala za zemljama iza „željezne zavjese“. Jedan poljoprivredni proizvođač u Jugoslaviji godišnje je proizvodio 3,9 tona žita, u Bugarskoj 5,1, SSSR-u 8,5, a u Mađarskoj 14,8 tona. Proizvodnja mesa po jednom poljoprivredniku u Jugoslaviji i Bugarskoj bila je ista, u SSSR-u bila je veća za 70 posto, u Mađarskoj – četiri puta. U posljednjem desetljeću njegove vladavine, od 1970. do 1980. godine, Jugoslavija je svake godine trošila osam posto više nego što je stvarala, akumulativnost jugoslavenske privrede pala je za dva i pol puta, međurepublička robna razmjena gotovo je prepolovljena, a pokrivenost uvoza izvozom sa 66 posto u 1976. pala je na 49 posto u 1978. godini. U prvih devet mjeseci 1979. vanjskotrgovinski deficit za 49 posto bio je veći nego u cijeloj 1978. godini. Od 1979. do 1980. sudjelovanje Jugoslavije u svjetskom izvozu palo je za trećinu, s 0,59 palo je na 0,42 posto. Izvoz na konvertibilna tržišta pao je također za trećinu, s 35,80 pao je na 23 posto, a izvoz u SSSR i druge istočnoeuropske zemlje porastao je za 50 posto, s 29,55 skočio je na 48,52 posto.

Tako je Jugoslavija na kraju Titove vladavine dostigla onu razinu ekonomske ovisnosti od SSSR-a i njegovih satelita kao što je bila prije njegova razlaza sa Staljinom. I tome je kumovao Pavelić? Ili ipak Tito i mnogi titići i njihovi učenici do danas? I hoćemo li konačno nešto naučiti iz povijesti za bolju budućnost?  

Komentara 7

DU
Deleted user
14:05 26.03.2018.

Izvoz je oduvijek bio elitna gospodarska disciplina, dakle neka nadogradnja na znanu uzrečicu: Business is a war (Poslovati = ratovati). Izvozno su iznimno uspješne nekoć sile Osovine (Japan i Njemačka) i ima nešto u tome da se stavi am. guverner, ništa izdvajanja za vojsku nego samo raditi od jutra do sutra. U tom pogledu, jedino da objavimo rat SAD, potpišemo kapitulaciju istog dana i da nam ga "stave", nalik post 45. situaciji tamo. Jedino tako i nikako! Da bi mi, koji "kajlamo" svakog tko je na putu gore, a da se o uspješnima i ne govori, tolerirali takve pojave u našem društvu, da proizvode i čak izvoze - a da im naša birokracija i legendarni mentalitet ne sveže "gajtan", taj flim nećete gledati. I još nešto - već je više od 20 godina od momenta kad su exYU tvrtke izgublle tržišta zbog ratnih zbivanja i reconquista stranih tržišta je totalno izvan naših moći trenutno, izgubili smo i tvornice, u smislu zgrade i subjekti, ali i kadrovi se razasuli.. Sjetimo se Jugoturbine, magistri znanosti prodavali najlonke na placu nakon njenog rastura. Mi jedino mandarine izvozimo jer ih proizvedemo više nego što nam treba, a sve ostalo uvozimo - čak i od poljoprivrednih proizvoda. A koliko smo tehnološki zaostali, to samo teh. kadrovi znaju...

DU
Deleted user
15:02 26.03.2018.

i dan danas u državnim firmama se radi 2 sata a 6 spava dobar članak

Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:02 26.03.2018.

Odlican clanak, nazalost ga nece procitati oni kojih se tice. mikrogrizly, slazem se sa svime samo ne da je izvoz neka posebno specijalna disciplina. To ne smije tako biti, mora biti nesto samorazumljivo. Svi drugi i Njemci i Japanci kuhaju sa vrucom vodom i to i mi sa lakocom mozemo. Problem su prepreke koje si sami postavljamo. Od prica da to nije za nas, da ne znamo i ne mozemo... Preko nevoljnoga rada, bez zelje za kvalitetnim proizvodom produciranom u podnosljivim tempom sa aktualnim izgledom i funkcijama... . Do aktivne destrukcije u vidu kradje i podkopavanja svoje firme i svoga poslodavca. Sve te navike su kod nas zacete u Titovo vrijeme, a pokazali smo milion puta da mozemo bez problema, kvalitetno, brzo, moderno. Znaci mi mozemo drzati korak i cak biti bolji od zapadne konkurencije. Jedino se moramo rijesiti komunistickoga mentaliteta, odnosno njegove mozda najgore, balkanske inacice. Znam da to uopce nije lako. Nazalost ne vidim uopce neki trud da se narod u tome smjeru educira. Naprotiv nase medije propagiraju bas taj pokvareni zaostali mentalitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije