Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

EIB-ov kredit Rimcu putokaz je za inovacijski sustav RH

Država treba naručivati i plaćati istraživanja i projekte i privatnim kompanijama. Tako su nastali i Apple i Google
13. prosinca 2018. u 15:58 2 komentara 769 prikaza
Mate Rimac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Ako se za išta može reći da se na svijetu najviše traži i najviše cijeni, onda su to tehnološke inovacije koje se mogu pretvoriti u proizvode za masovnu potrošnju. Nije tako samo danas, tako je zapravo bilo kroz cijelu povijest ljudskoga roda, od kamene sjekire do bežičnih telekomunikacija 5. generacije.

Mate Rimac Jurilica na Zrinjevcu Mate Rimac: Kroz nekoliko mjeseci više neću biti većinski vlasnik

Najtraženije i najpoželjnije, a opet tako neuhvatljive: Hrvatska već pola stoljeća i dulje nema tehnoloških inovacija koje bi dostojno naslijedile Podravkinu Vegetu, Plivin Sumamed ili Končarevu tiristorsku lokomotivu.

No, puno bolje nije niti u Europi, pa ni drugdje u svijetu. Dovoljan je i letimični pogled da bi se vidjelo da se gotovo sve krupne, važne i globalno dalekosežne inovacije rađaju u samo jednoj zemlji – Sjedinjenim Američkim Državama.


Mate Rimac
1 / 18
Poznati magazin Popular Science proglasio je Rimac C_TWO jednom od stotinu najvećih inovacija u svijetu ove godine.

Strategija, akcijskih planova, savjetovanja i okruglih stolova pritom u Hrvatskoj nikada nije manjkalo: i prekjučer su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske gospodarske komore predstavili “aktivnosti vezane uz uspostavu inovacijskog sustava Republike Hrvatske kroz osnovana tematska vijeća”, a sve u sklopu provedbe “Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”.

Vjerujem da “tematske inovacijske platforme” i načini “podrške njihovoj uspostavi” sadrže i mnoge briljantne ideje, no četiri dana ranije, u petak 7. prosinca, dogodilo se u Hrvatskoj nešto ipak znatno važnije, što napokon budi nade da bi neke krupnije tehnološke inovacije zaista mogle nastati i u Hrvatskoj: Europska investicijska banka (EIB) dala je povoljan kredit za istraživanje i razvoj električnih vozila i dijelova hrvatskoj tvrtki Rimac Automobili.


Mate Rimac Uspješni poduzetnik Mate Rimac otkrio koliko će proizvesti automobila C-TWO

EIB je tako hrvatskim kreatorima i nositeljima razvojne politike zorno pokazao što im je zapravo činiti da u Hrvatskoj zaista stvore inovacije: naručiti i financirati konkretne razvojne projekte i u privatnim poduzećima koja su već pokazala da su inovativna.

Otkako se osamostalila i otkako je u njoj propala planska ekonomija hrvatska država tako nešto nikada nije činila, barem ne u mjeri vrijednoj spomena.

Novac je gotovo isključivo trošila na temeljna znanstvena istraživanja na državnim sveučilištima i u državnim znanstvenim institutima, nutkajući ih i moljakajući da se “povežu s privredom” i da za nju pronalaze i razvijaju nove, inovativne industrijske proizvode, no tako nešto zapravo se nije događalo.

Svojedobno se radila velika pompa i misterij oko toga kako Institut “Ruđer Bošković” razvija neki revolucionarni izvozni proizvod za Ivicu Todorića, ali Hrvatska ni danas nema tog proizvoda niti je Todorić više poduzetnik.

ZNANOST Vlada podržala kapitalni projekt Instituta Ruđer Bošković

Hrvatska nije naručivala inovacije ni od poduzeća (uz časne iznimke poput tramvaja koje je Končaru naručio i platio Zagreb) kao ni od njihovih instituta (u kojima su nastali Vegeta, Sumamed i tiristorska lokomotiva). A upravo je u tome tajna američkog uspjeha!

Američka država nije razvoj naručivala i plaćala samo sveučilištima i institutima, nego i privatnim kompanijama, i malima i velikima, koje su i same pokazale da su inovativne.

Tako su nastali i Apple i Google, na kojima Americi danas zavidi cijeli svijet.

VIDEO Mate Rimac o novim ulaganjima i C_Two modelu

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • samoborka:

    Rimac..svaka ti cast,ali daj se obrij covjece. Izgledas kao neoprani drvosjeca a ne poslovni covjek.

  • Skviki:

    Mora se strogo paziti da većinski paket ostane u rukama Hrvatske, jer će Rimac završiti ko Agrokor, Pliva, INA i sve drugo što je pomoću dionica prešlo u ruke stranaca. Čim se tolko trude pomoći Rimcu, nekaj smrdi.