Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispunjen život

Slijepi profesor gledao je tuđim očima i osjetio vjetar s Dinare

Željko Brdal
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
28.10.2014.
u 17:00

Željko Brdal, profesor povijesti osvojio najviši vrh Hrvatske

Nakon godinu dana priprema, Zagrepčanin Željko "Gojzek" Brdal, uz pomoć prijatelja koji su bili njegove oči, jer sam ne vidi, popeo se na Dinaru i osvojio najviši vrh Hrvatske Sinjal na 1831 metar nadmorske visine.

– Vidna barijera ipak je više u glavi – ističe taj 45-godišnjak, profesor povijesti u I. OŠ Dugave. U svom dugogodišnjem radu s učenicima, kojima je jedan od najomiljenijih profesora, pokazao je da se sve može kad se hoće. Tako je napisao školski udžbenik i šahovski priručnik, igra šah, planinari i aktivan je član zajednice.

Sam ističe kako retinalna pigmentoza koja mu je oduzela vid nije slomila i njegov duh, a taj je duh pobijedio i sve nedaće koje su snašle ekipu pri usponu na Dinaru. Kad su već bili blizu cilja, zapuhao je vjetar i spustio se pljusak.

– Ni sva oprema ni kabanice nisu nam pomogli, sijevalo je, padalo, a na vlastitoj koži osjetio sam onaj Thompsonov "vjetar s Dinare", prisjeća se Željko. Ekipa planinara iz Poljske, koja je iz planinarske kućice krenula nešto nakon njih, do vrha nije stigla. Kiša i vjetar natjerali su ih da se vrate.

– Kad smo stigli do zadnjeg i najtežeg uspona, već smo bili mokri. Ispred nas bila je strmina i kamen, sve je bilo sklisko, ali nisam htio odustati. Bio sam motiviran do bola i puzao bih gore kao puž da je trebalo – kaže Brdal. Ekipu je na Dinaru vodio Josip Marin iz HPD-a Mosor, a bila je s njim i Marija Bilić. Profesorova videća pratnja bili su Mario Damjanović i Marin Botteri iz HPD-a Željezničar.

Teže je silaziti

– Mario i Marin, jedan ispred a drugi iza, bili su moje oči. Davali su mi informacije o stazi, pogotovu što mi je u visini glave. Na najstrmijem usponu ulovio sam se za Marija i doslovno smo doletjeli na vrh, opisuje profesor i dodaje kako im je za uspon na vrh trebalo četiri sata. I dok je uobičajeno da povratak traje dulje, njihov je trajao samo 2,5 sata.

– Sjurili smo se dolje, iako je meni puno teže silaziti, jer stalno koračam u dubinu. I dolje me vodio super Mario. Ovisan sam o vodiču, a njemu je to velika odgovornost. Imam volje, ali sam i slijep. Na zahtjevnijim predjelima možda mi je i prednost što ne vidim – ističe uz smijeh Brdal i napominje da se osim onoga u glavi mora i u nogama imati snage. A sve je počelo prije tri godine, kad se kći Nika upisala u planinarsku sekciju.

– Kod njih je uobičajeno da na planinarske izlete idu i roditelji, pa smo tako krenuli i supruga Vlasta i ja – objašnjava kako se priključio grupi Gojzeki u OŠ Zapruđe. Učiteljica Duška Marčić Svilar, voditeljica grupe, kaže da se profesor Brdal jako dobro snašao i uklopio.

– Iako ne može bez pratnje, nikada ne koči grupu, bez obzira na teren kojim idemo. Ponekad mi to čak izgleda izvan svake pameti – ističe učiteljica i dodaje kako je njegov dolazak u grupu razlog zašto se na njihovim izletima više razgovara.

– Kako on ne vidi, moramo mu sve prenositi. Na taj način zapravo i sami vidimo ono što možda i ne bismo uočili. A profesor često nakon izleta piše izvještaje koji su puni detalja o kojima smo razgovarali, a dopunjuje ih još i činjenicama do kojih sam dođe istražujući odredišta na koja smo išli – kaže D. Marčić Svilar. Profesor je, napominje, uvijek pozitivan. I kad drugi misle da nešto neće uspjeti, upravo je on taj koji bodri i daje podršku. I Alan Čaplar, planinarski vodič grupe Gojzeki, o profesoru Brdalu govori samo pozitivno. Svojim zadacima posvećuje punu pažnju, a sve radi uz veliku volju.

– Detaljno se priprema, pita kako da to izvede, a na planinarenju nikad nije pasivan. On je zapravo taj koji podučava naše vodiče kako treba pomagati slijepima, o čemu je pisao i u mjesečniku Planinarskog saveza Hrvatske "Hrvatski planinar" – kaže Čaplar, inače urednik tog časopisa. Profesor Brdal, dodaje, dokazuje da ništa nije nemoguće.

– Za ono što bih nekada rekao da nema šanse, danas kažem suprotno – ima šanse, ali uz dobru pripremu. Sve što on radi veliko je iskustvo i za vodiče – ističe Čaplar i dodaje kako je siguran da će prof. Brdal vrlo brzo biti prva slijepa osoba u Hrvatskoj koja će savladati Hrvatsku planinarsku obilaznicu. Kao član Gojzeka, Željko Brdal član je i HPD-a Željezničar, u kojem je prošao i planinarsku školu i 2013. položio planinarski ispit. Voditelj škole Slavko Patačko kaže da mu je prof. Brdal bio prvi slijepi učenik.

Dinara kao tiha patnja

- Mislim da je on i jedini slijepi planinar u Hrvatskoj koji je položio ispit, i to vrlo uspješno. Nije imao nikakvih olakšica. Čak je sudjelovao i u pohodu na Okić Dragojlinom stazom. Riječ je o stazi koja je osigurana sajlama, a profesor ju je bez problema svladao. Svima nama on je uzor, otvorio nam je jedan novi svijet za koji nismo ni znali – kaže S. Patačko.

I dok profesor ističe kako bez svoje videće pratnje ne bi uspio, Mario Damjanović, super Mario, kaže da je upravo Željko Brdal zaslužan što se vratio planinarenju i uz njega osvojio Dinaru.

– Profesor Brdal mi je mentor u školi. Počeli smo zajedno planinariti i dogovarati se da idemo na Dinaru. Bila je to i moja tiha patnja jer prije tri godine nisam došao do vrha – ističe M. Damjanović prisjećajući se kako je i ovaj put malo nedostajalo da ne uspiju. Nisu odustali samo zahvaljujući upornosti čovjeka koji zna što hoće i zna kako to ostvariti.

Kad govori o planovima, Brdal ističe da bi želio obići svih 20 planinarskih područja Hrvatske i osvojiti što više od 152 planinarska vrha. A nakon toga, tko zna, možda na red dođe i Triglav.

>>S. Božić: Tata me htio spriječiti da se penjem i skrivao mi je gojzerice

>>Naši alpinisti na najvišem svjetskom vulkanu Ojos de Saladu (6893 m)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije