Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'skriveni' šećeri

7 namirnica za koje niste mislili da sadrže šećer

salata
Foto: Thinkstock
07.03.2015.
u 15:53

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje kako smijemo unositi samo pet do 10 posto šećera u organizam od ukupnih kalorija koje unesemo, što je od 25 do 50 grama dnevno

Zdravstveni stručnjaci savjetuju kako trebamo unositi što manje šećera u organizam. No, to je lakše reći, nego napraviti.

Svi znamo da najviše šećera imaju kolači, čokolade, gazirani sokovi i bomboni, no šećer sadži i hrana za koju to nikad ne biste mislili.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje kako smijemo unositi samo pet do 10 posto šećera u organizam od ukupnih kalorija koje unesemo, što je od 25 do 50 grama dnevno.

No, to je ponekad teško kontrolirati jer hrana za koju smo mislili da ne sadrži šećer, itekako ima slatkog u sebi.

Zbog toga vam donosimo popis namirnica sa "skrivenim" šećerima:

Dresing za salatu - Ako ćete umjesto sendviča radije pojesti salatu, onda pripazite kakav ćete dresing na nju staviti. Kupovni dresing najčešće je pun šećera. Jedan dresing, primjerice, sadrži četiri grama šećera, odnosno jednu čajnu žlicu.

Juha - Juhe iz vrećice također sadrži šćer u sebi. Jedan tanjur može sadržavati čak četiri grama šećera.

Jogurt - Također sadrži skrivene šećere. Neki od njih su prirodni, no mnogi proizvođači stavljaju dodatna sladila.

Kruh - Ponekad se u kruhu zna naći i do dva grama šećera.

Maslac od kikirikija - Zavisi koji kupujete, no maslac od kikirikija također može sadržavati šećer u sebi.

Žitarice - Mnogi znaju da žitarice sadržavaju šećere, pogotovo one za djecu. I unatoč tome koje kupujete, nema baš previše razlike među njima.

Zamrznuta jela - Ako neko jelo nije desert ne znači odmah da ne sadrži šećer. Primjerice, jedna pizza za mikruvalnu ima čak sedam grama šećera u sebi.

>> Slanina, mast, mlijeko nisu opasni, ali šećer ubija

Komentara 1

BI
billynik
15:01 07.03.2015.

Genijalni članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije