Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epicentar stila

10 stvari koje morate znati o Tjednu mode u New Yorku

New York Fashion Week
Foto: mbfashionweek/Instagram
04.09.2014.
u 09:51

Svi bi željeli sjediti u prvom redu no dok neki o tome mogu samo sanjati, poznatima će to platiti i to više od pola miijuna kuna

Iako ljeto kalendarski još nije zaključalo vrata, niske temperature i uporna kiša prebacili su nas u jesensko stanje uma. Posegnuli smo za čizmicama, gumenima ili od kože, ogrnuli se jaknicama i zaboravili da smo još do jučer (tko je imao sreće) upijali sunčevu toplinu na nekoj skrovitoj plaži.

No dok se police trgovina polako pune kolekcijama za jesen i zimu, počinje modni mjesec u kojem će dizajneri na četiri velika tjedna mode udahnuti optimizam, vedrinu, boje i podsjetiti nas to kao je lijepo kad dođu proljeće i ljeto. 

U New Yorku je danas naime počeo New York Fashion Week.

Do 11. rujna svoje će modne ideje za sezonu proljeće/ljeto 2015. prikazati imena poput Proenze Schouler, Donne Karan, Rebeke Minkoff, Tommyja Hilfigera, Alexandera Wanga, Michaela Korsa, modnih kuća Lacoste i Desigual te brojnih drugih...

Dok se revije zahuktavaju, donosimo popis stvari koje možda niste znali o NYFW-u.

1. Od 1943. godine

Prvi tjedan mode na svijetu održan je upravo u New Yorku davne 1934. godine, a tada se zvao "novinarskim tjednom" (Press Week)

Organizirala ga je publicistkinja Eleanor Lambert, a u publici su sjedili isključivo modni novinari dok su veliki kupci morali kolekcije gledati u showroomovima Ideja je bila prebaciti pažnju na američke dizajnere koji su tada bili malo cijenjeni. Mediji i magazini primat su davali modi koja je dolazila iz Francuske, no u Europi je bjesnio Drugi svjetski rat i novinari nisu mogli putovati preko Velike bare.

Press Week je polučio veliki uspjeh što je rezultiralo i povećim brojem stranica koji je Vogue ustupio američkom dizajnu.

2. Dvaput godišnje

Održava se dvaput godišnje, u veljači i rujnu, a traje od 7 do 9 dana.

3. 2 mil. dolara dnevno

Oko tjedna mode vrte se golemi iznosi. Učinak tjedna mode na ekonomiju grada mjeri su u iznosu od 2 milijuna dolara. Dnevno! Godišnje je to  887 milijuna dolara.

4. Bryant Park

Od 1993. do 2010. godine njujorški se tjedan mode održavao ispod golemog bijelog šatora u parku Brayant. Zeleni park smješten podno 7. avenije u kojoj trgovine imaju Donna Karan i Oscar de la Renta odabran je kao mjesto na kojem će se revije dovesti na jedno mjesto, a  za to je zaslužna Fern Mallis, nekadašnja izvršna direktorica Vijeća američkih modnih dizajnera. Već od veljače 2009. mnogo je dizajnera odlučilo napustiti bijeli šator i prikazati samostalne revije u manjim prostorima. Bilo je to vrijeme kada je recesija odlučno zakucala na vrata.

Revije su od 2010. prebačene u centar Lincoln.

5. Mercedes

2010. godine sponzorstvo nad NYFW-om preuzeo je Mecedes-Benz pa tjedan mode dobiva i novo ime: Mercedes Benz Fashion Week.

6. Pravi vlasnik

Pravi je vaslnik tjedna mode agencija IMG Worldwide koja je 2010. otkupila prava od neprofitnog Vijeća modnih dizajnera Amerike.

7. 750.000 dolara

Produkcija "bolje" modne revije može stajati čak 750.000 dolara. Preračunato u kune to je 4,3 mil. kuna.

8. Marc Jaobs

2011. godine Marc Jacobs priredio je modni spektakl odnosno reviju vrijednu milijun američkih dolara. Revija je imala 63 izlaza, a prikazani su modeli za jesen 2011. godine. Svaka je manekenka imala 45 sekundi na pisti, a revija je trajala oko 9.30 minuta. Svaka sekunda revije stajala je Jacobsa 1.750 dolara.

9. Skupi prvi red

Mjesto u prvom redu razvikane modne revije skupo se plaća. No, ne možete platiti da biste sjedili u njemu, platit će oni vama. Postoji jedna sitnica, morate biti jaaako poznati. Beyonce je tako inkasirala 100 tisuća dolara 2010. godine za samo pojavljivanje i sjedenje u prvom redu, piše Business Insider.

Kim Kardashian "stoji" oko 50.000 dolara.

10. Mali genij

Oscar de la Renta u dobi od nježnih pet godina dizajnirao je vjenčanicu za svoju majku!

 

>>13 stvari koje niste znali o legendarnim 'starkama'

>>Ne žele da znate: 5 tajni koje modna industrija od vas krije kao zmija noge

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije