Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjakinje

Znate li kako bi trebali prati jastuke, madrac i posteljinu da se ne skupljaju grinje i bakterije? Evo odgovora

Shuttershock
04.04.2021.
u 07:00

Čak i ako često perete prekrivače i posteljinu, poplun je idealno stanište raznim grinjama i bakterijama, a u njemu može biti i više od 20.000 grinja, što uzrokuje razne probleme

Nakon ankete tvrtke Bed SOS koja je pokazala da čak šest od deset Britanaca posteljinu ne pere i po nekoliko tjedana, stručnjaci su objasnili kako krevet možemo održavati čistim, te što možemo napraviti - osim pranja posteljine barem jednom tjedno - da se na njemu ne skupljaju bakterije, grinje i prašina. 

- Grinje su čest uzročnik alergija tijekom cijele godine, a uz njih mogu uzrokovati i druge, ozbiljnije probleme s disanjem, posebno onima koji već boluju od astme - rekla je stručnjakinja za čišćenje i vlasnica tvrtke Love2Laundry Nadeem Abbas koja za čišćenje kreveta predlaže nekoliko koraka:

1. Obavezno perite posteljinu jednom tjedno

Abbas kaže da se posteljina treba prati na najmanje 60°C stupnjeva, što je jedini način da se ubiju sve bakterije i grinje.

A da bi ona bila i mekana 'kao u hotelu', savjetuje da se u perilicu rublja - u odjeljak u koji ide omekšivač - doda i malo 'rižine vode', odnosno vode sa škrobom koji ostane nakon što se u njoj skuha riža. 

2. Svaki put kad promijenite posteljinu usišite madrac 

Usisavanjem madraca ćete, kaže Abbas, spriječiti nakupljanje grinja, prašine i 'mrtvih' komadića kože, a nemojte ga zaboraviti preokrenuti i usisati obje strane.

Foto: shutterstock

- Na madracu nisu samo grinje već i mrtve stanice kože, neke vrste gljivica i bakterija, te znoj - rekla je, pa predlaže i da se prije usisavanja po njemu pospe sode bikarbone, posebno po dijelovima madraca na kojem su fleke ako ih ima. 

- Sodu ostavite da djeluje barem sat vremena prije usisavanja - kaže.

3. Nemojte zaboraviti na pranje jastuka

Većina ljudi jastučnice pere skupa s posteljinom, ali Abbas dodaje da bi se svaka četiri mjeseca trebalo oprati i same jastuke.

- Čak trećina težine jastuka može biti od mrtvih stanica kože i nevidljive plijesni, pa ih treba prati svakih nekoliko mjeseci - objasnila je, a za njihovo pranje savjetuje ciklus s manjom centrifugom ili namakanje u toploj vodi i šamponu.

Ova sitna i odvratna bića imamo svi na svom tijelu, ali nećete vjerovati - gdje!

1/7

Uz to, Abbas kaže da ona na svoje jastuke nakon pranja prije nego im vrati jastučnice stavlja i malo eteričnog ulja lavande, za svježi miris koji će vam pomoći da brže zaspite.  

4. Poplun operite svaka tri mjeseca

Čak i ako često perete pokrivače i posteljinu, poplun je idealno stanište raznim grinjama i bakterijama, a prema Abbas u njemu može biti i više od 20.000 grinja, što uzrokuje probleme s disanjem, kihanjem, kašljem i napadajima astme, kao i iritaciju kože i očiju.

- Poplun se pere na nekom 'laganom' programu s malo centrifuge svaka tri mjeseca - rekla je Abbas za The Sun, a napominje i da prije pranja provjerite upute na etiketi. 

Nakon što se opere, dodaje, mora ga se potpuno osušiti prije nego što ga se stavi na krevet, pa za taj posao odaberite neki dan s puno sunca.  

5. Sjetite se i ukrasnih jastuka i prekrivača

Stručnjakinja je objasnila da se ukrasne jastuke, naravno ako na njima ne spavate, može i samo poprskati s antibakterijskim sprejom za tkaninu, koji će ih riješiti mirisa, bakterija i prašine.

Mislili su da imaju sivi tepih dok ga nisu očistili! Bio je toliko prljav da je promijenio boju

 

Komentara 2

EL
Elen
07:16 05.04.2021.

Previše gluposti u ovom članku da sve komentiram pa ću izdvojiti samo jednu - škrobna voda za omekšavanje posteljine? Pa štirka se koristi za ukrućivanje (stolnjaka, miljea i sl.), a ne omekšavanje!

MO
montello
18:51 04.04.2021.

odlično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije