Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moglo bi vas iznenaditi

Znate li čemu služe sve f tipke na tipkovnici i zašto F i J imaju malene izbočine? Evo odgovora!

Shutterstock
19.08.2023.
u 07:07

Treba imati na umu da su neke od funkcija različite za različita računala, a mogu se i mijenjati.

Vjerojatno ste primijetili da na tipkovnicama, obično na vrhu, imate niz tipki koje počinju s "F". Neki od vas možda su koristili i neke od njih - dobro je poznato, na primjer, da F5 služi za osvježavanje stranice u internetskim preglednicima. No vjerojatno ne znate čemu služi svih 12 F-tipki.  F je inače skraćeno od function ili funkcija. Treba imati na umu da su neke od funkcija različite za različita računala, a mogu se i mijenjati. Ovo je popis nekih od funkcija za svaku od tih tipki, od F1 do F12:

F1 otvara izbornik za pomoć, te skriva i prikazuje ribbon-izbornik u Excelu i Wordu kad ga se stisne s tipkom Ctrl. F2 s tipkama Alt i Ctrl otvara dokumente u Microsoft Officeu, te omogućuje uređivanje datoteke ili mape u Windows Exploreru. F3 služi za pretraživanje u Windows Exploreru, kao i Firefoxu i Chromeu, a s tipkom Shift omogućuje promjenu velikih u mala slova i obrnuto u Wordu. 

VEZANI ČLANCI:

F4 s tipkom Alt zatvara prozor, a u Exploreru postavlja kursor u adresnu traku. F5 pokreće slideshow u PowerPointu, osvježava stranice u preglednicima i otvara Pronađi i zamijeni u Microsoft Officeu. F6 omogućuje prelazak na sljedeću stranicu u podijeljenom ekranu u Microsoft Wordu, a s tipkom Ctrl omogućuje prebacivanje između dokumenata Worda. F7 s tipkom Alt provjerava pravopis u Wordu, te s tipkom Shift otvara Thesaurus u Wordu

F8 u Excelu omogućuje takozvani Extend mod za tipke sa strelicama, te omogućuje sigurni mod u Windowsu. F9 s tipkom Ctrl ubacuje prazna polja u Wordu, te osvježava polja u Wordu. F10 otvara izbornu traku, s tipkom Ctrl maksimizira prozor u Wordu, a s tipkom Shift radi istu stvar kao desni klik. F11 izlazi iz i ulazi u full screen mod u preglednicima, te s tipkom Shift dodaje plahtu u Excelu. Na koncu, F12 otvara Spremi kao u Wordu, s tipkom Shift sprema dokument u Wordu, te s tipkom Ctrl otvara dokument u Wordu. 

Još jedna zanimljiva stvar je da tipke F i J na tastaturi imaju malene izbočine. To je zato što su prvi pisaći strojevi imali raspored na tastaturi koji je bio organiziran abecedno. Kreatori su bili uvjereni da je ovo lakši način za tipkanje jer oni koji tipkaju znaju redoslijed slova. Ispostavilo se da su ovakvi pisaći strojevi bili neefikasni i da oni koji su tipkali nisu bili produktivni. 

Christopher Latham Sholes, čovjek koji je prvi napravio pisaći stroj, odlučio je napraviti novi raspored slova, onaj kojeg i danas imamo, takozvane "QWERTY" tipkovnice. Raspored je takav da prsti lijeve ruke leže na ASDF, a desne na JKL. I ovo se zove početni red. Slova "F" i "J" su zapravo početna slova na suvremenim tipkovnicama. Ovaj raspored je omogućio ljudima da tipkaju  naslijepo bez gledanja u tipkovnicu, te je tako je naizgled nelogičan raspored doprinio redu i efikasnosti.

Znanstvenici objasnili što se od kojeg roditelja nasljeđuje: Od majke inteligencija, ali i ćelavost!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije