Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Znamo da ne treba puno jesti prije spavanja, ali liječnici kažu da ne bi trebalo ni piti, evo zašto

voda
unsplash.com
26.01.2022.
u 07:00

– Zadnji gutljaj vode u danu trebalo bi popiti tri do četiri sata prije spavanja – kaže urologinja dr. Simma-Chiang.

Iako mnogi imaju naviku pijenja prije spavanja ili čak držanja čaše vode uz krevet za slučaj da ožedne, stručnjaci kažu da to nije dobra ideja te da, baš kao i dehidracija, i previše tekućine može utjecati na kvalitetu sna. 

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

voda
1/5

– Pijenje neposredno prije spavanja ima smisla samo ako su vam usta presuha ili je pak jako vruće pa se trebate rashladiti – rekla je psihologinja i bihevioralna liječnica za spavanje dr. Shelby Harris i dodala da zbog česte potrebe za mokrenjem samo ometa san.

Koliko je tekućine dovoljno i kada?

– Neki tijekom dana piju manje, neki više, pa je teško reći koliko je tekućine prije spavanja svima dovoljno, no svakako je bolje dobro se hidrirati tijekom dana nego previše piti navečer kako biste izbjegli noćne odlaske u WC koji mnogima remete san – kaže Harris

Studija iz 2019. godine pokazala je tako da su jednako loše i kratko spavali oni koji su bili na granici dehidracije kao i oni koji su pili puno navečer prije spavanja, a urologinja Vannita Simma-Chiang čak kaže da je najbolje ništa ne piti nakon 19 sati; naravno uz pretpostavku da se dovoljno pije tijekom cijelog dana. 

S razlogom, kaže ona, organizam noću izlučuje manje urina i povećava se sposobnost mjehura da ga zadrži; tako da možemo neometano odspavati šest do osam sati, no to neće pomoći ako se mjehur navečer preoptereti s previše tekućine.

Foto: Shutterstock

– Isto tako, po noći se zbog mokrenja češće bude oni koji već loše spavaju, na primjer zbog stresa – kaže liječnica za spavanje te osim unosa vode savjetuje smanjenje unosa alkohola i kave.

– Zadnji gutljaj vode u danu trebao bi biti tri do četiri sata prije spavanja, osim, naravno, ako trebate popiti neki lijek – kaže Simma-Chiang, a i tada savjetuje da se ograničite na dva i pol decilitra.

– Za lijek ne trebate više od nekoliko gutljaja – rekla je i ponovila da je ipak najvažnije tijekom dana piti dovoljno vode; od dvije i pol do četiri litre; ovisno o spolu, težini, prehrani itd...  

– Ako ste loše spavali, dan započnite s velikom čašom vode s limunom – napominje Harris za Mind Body Green, dodavši da ona tako uvijek uz sebe ima bocu vode s kriškom limuna kamo god išla.

Znanstvenici treniraju krave na toalet: Tako će smanjiti onečišćenje voda i emisiju stakleničkih plinova.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:59 26.01.2022.

Četiri litre vode dnevno? Ima li igdje normalnih doktora?

MO
montello
14:09 26.01.2022.

Uvijek ozednim tako da ne mogu da ne popij.vodu ili caj sat prije spavanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije