Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oralna higijena

Zašto je važno koristiti kvalitetnu pastu za zube?

Zdravlje zubi
Thinkstock
25.08.2017.
u 12:19

Pravilna i potpuna oralna higijena počinje pranjem zubi četkicom i pastom za zube!

Pasta za zube najbolje je sredstvo za njihovo čišćenje, očuvanje zdravlja i lijepog, blistavog osmijeha te je preduvjet za ugodan zadah. Iako većina ljudi vjeruje da je za neugodan zadah glavni krivac želudac, najčešći je uzrok ipak loša i nepravilna higijena usne šupljine te ostaci hrane koji se zadržavaju među zubima i ispod mostova ako se ne uklone.

Što je zubna pasta i čemu služi?

Svi smo vidjeli kako izgleda zubna pasta pa možemo zaključiti da se riječ o gustoj ljepljivoj masi ugodnog mirisa koju stavljamo na četkicu i njome peremo zube. Napravljena je da bi neutralizirala neugodan zadah, uklonila čestice hrane između zubi i očistila plak nastao tijekom dana ili noći.

Prati zube četkicom i kvalitetnom pastom za zube važno je za očuvanje zdravlja usne šupljine iz više razloga. Spomenimo da u našoj usnoj šupljini živi više od 500.000 bakterija, a neke od njih pomoću hrane koja je ostala između zubi stvaraju plak i kiseline koje uništavaju zubnu caklinu te tako pogoduju nastanku karijesa, bolesti desni i gubitku zuba. Neke od bakterija koriste ostatke hrane kako bi stvorile hlapive molekule sumpora što će rezultirati neugodnim zadahom.

Foto: Shutterstock

Odaberite kvalitetnu pastu za zube

Paste su proizvedene da bi čistile zube i očuvale oralno zdravlje. Sastojci mogu biti razni, ali jedan od najvažnijih svakako je fluor koji sprečava propadanje zubi i karijes.

Danas se na tržištu mogu pronaći i paste koje sadrže sve što je potrebno za blistav osmijeh – svojim posebnim sastojcima jačaju desni, izbjeljuju zube, osvježavaju dah, čiste mrlje, učinkovito se bore protiv karijesa te spojem cinka i mikrogranula čiste međuzubni prostor poput konca za zube.

Prema preporukama stomatologa, zube biste četkicom i pastom trebali prati najmanje dva puta dnevno, a kako biste proveli potpunu oralnu higijenu, očistite ih i zubnim koncem te vodicom za ispiranje.

Više o tome kako do blistavog osmijeha saznajte OVDJE

Komentara 12

DM
domagoj.maricic
18:08 25.08.2017.

Statisticki gotovo da i ne postoji razlika u pranju zuba sa i bez zubne paste. Cilj oralne higijene je mehanicko odstranjenje ostataka hrane i mekih zubnih naslaga a za to je poglavito odgovorna zubna cetkica obicno srednje tvrdoce sa zaobljenim vrhovima vlakana da ne uzrokuje mikro ostecenja zubnog mesa i povrsine cakline ili eksponiranog zubnog vrata te pocetnog dijela korijena zuba. Zubna pasta je izmisljena da pranje zubi ucini prihvatljivijim i ugodnijim te dodatkom aroma da prekrije pojavu neugodnog zadaha iz usta. Istrazivanje ucinkovitosti paste za zube je jos davno provedeno ali nije objavljeno kad su rezultati pokazali da bi to negativno utjecalo na citavu industriju i proizvodnju pasti za zube.

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
12:39 08.01.2018.

Autorica ovoga teksta veli: "Pasta za zube najbolje je sredstvo za njihovo čišćenje, očuvanje zdravlja i lijepog, blistavog osmijeha te je preduvjet za ugodan zadah. " E skoro nisam pročitao ovakvu glupost !!! Riječ zadah"

VI
Vito
08:43 23.10.2017.

Glavni sastojci pasti su: - Abrazivna sredstva (25-60%), -- Konstituens (20-40%), -- Voda (15-50%),-- Boja (hrvatski - farba // boja je turska riječ) (do 3%), -- Deterdžentne tvari (do 2%), -- Vezivna sredstva (do 2%), -- Aromatične tvari (do 1,5%),--5%),-- Konzervansi, -- Korigens, -- Stabilizatori, -- Slatke tvari, -- Profilaktička sredstva (poput fluora), -- Ljekovite supstance itd.. :::::: Zašto je zubna pasta štetna -- Problem zubne paste i štetnosti sastojaka je puno izraženiji jer zubnu pastu unosimo direktno u usta i kroz sluznicu otrovi brzo ulaze u krvotok. ... Hidrirani silicij-dioksid se upotrebljava kao abrazivno sredstvo. Iako se smatra da je samo silicij u prahu (koji nalazimo u kozmetičkim proizvodima i prašcima za čišćenje) kancerogen ako se udahne, većina zubnih pasti sadrži iste čestice. Ostali štetni sastojci koji se pojavljuju kao sastojci: razni pirofosfati (sastojci za suzbijanje zubnih naslaga), karbomer (sredstvo sa svojstvima gela), saharin (kancerogeni zaslađivač). -- Natrij fluorid-Ovo je najkontroverzniji sastojak. Ovaj sastojak je poznato sredstvo za prevenciju za karijesa te ga dajemo djeci kao prvu stvar ujutro i zadnju stvar na večer. Istraživanja su pokazala kako natrij fluorid uopće ne otklanja niti sprečava nastajanje karijesa, pa znanstvenici ovaj sastojak sada povezuju s deformacijom zuba, artritisom, alergijskim reakcijama i mnogo nepotrebnih smrti godišnje uzrokovanih rakom koji je nastao upravo zbog natrij fluorida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije