Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad Zagreb

Zagreb je grad, kaže Silvije, baš po njegovoj mjeri, siguran, ni premali ni preveliki, da može njime biciklom

Moja.hr
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
12.06.2023.
u 09:23

Prepoznatljivost koju je stekao u “Milijunašu” bila mu je otvorila vrata “Potjere” za koju pitanja sastavlja već cijelo desetljeće

- Zagreb je grad u kojem sam rođen, odrastao i pustio korijene. Tu sam stekao svoja prva životna iskustva, školovao se, zaposlio i zaljubio te na kraju zasnovao obitelj. U jednominutnom videu koji sam u sklopu projekta Moja.hr snimio dao sam svoj prikaz Zagreba i što mi je sve grad značio kroz život.

Nadam se da sam uspio prenijeti te emocije na gledatelje pa pozivam sve da pogledate moj doživljaj Zagreba - svojevrsna je to pozivnica za gledanje svečane završnice projekta Moja.hr koja će se u petak održati u Kašteliru u Istri, a snimka s dodjele bit će emitirana dan kasnije, u subotu 17. lipnja u 20 sati na Drugom programu HRT-a.

Autor 15 tisuća pitanja

Uputio ju je 36-godišnji Silvije Pleština, predstavnik grada Zagreba, ujedno i posljednji kandidat od njih ukupno 21 koje ove godine predstavljamo.

Silvije je tata osmomjesečne Rumi, bavi se kvizovima i marketingom, u “Milijunašu” je još kao 19-godišnjak osvojio 250 tisuća kuna, autor je više od 15 tisuća pitanja za “Potjeru”, voli putovati, upoznavati nove zemlje i kulture...

Jedno je vrijeme sanjario o životu u anglosaksonskim zemljama, preispitivao se gdje bi radio i živio, je li spreman na novi početak...

Ipak, odlučio je ostati tu gdje je i rođen i nakon odrastanja na Medveščaku, stanovanja na Jordanovcu, skrasio se u Bužanovoj.

- Izgleda da mi je draže biti prvi u selu nego zadnji u gradu - kaže smiješeći se i dodaje da ovdje želi graditi državu i društvo da postanu bolji, i to propagiranjem znanja.

Zagreb je grad baš po njegovoj mjeri, ni premali ni preveliki, a uz to ravan da može njime biciklom. I siguran. Ipak, uputit će na njegov račun pokoju konstruktivnu kritiku, ali i reći da na kraju dana, kad sve zbroji i oduzme, voli svoj grad i sentimentalan je prema njemu.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Tu je magistrirao međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti, radio u korporaciji, istodobno prateći kvizove na koje je “navučen” odmalena. Prepoznatljivost koju je stekao u “Milijunašu” bila mu je otvorila vrata “Potjere” za koju pitanja sastavlja već cijelo desetljeće. Prije nekoliko godina pitanja za kvizove počeo je sastavljati na svojem profilu na Instagramu te se na kraju otisnuo u poduzetničke vode, uz pomoć mjera HZZ-a za samozapošljavanje otvorio obrt u kojem je spojio iskustvo koje je imao iz marketinga i medija. Tvrtke kod njega mogu naručiti kviz specijalno koncipiran za članove kolektiva, za team bulding ili neko događanje na kojem će se zabaviti i bolje povezati.

U paketu njegove usluge uz kreiranje su i vođenje kviza te animacija. Cilj mu je, kaže Silvije, da pitanjima odčepi ljudima moždane vijuge i da uživaju i osjećaju se bolje, a ne da osjećaju kompleks zato što nešto ne znaju.

- Nudim lakši tip kvizova, usmjeren na ljude koji bi, na primjer, gledali “Potjeru”, ali se nikada na nju ne bi prijavili - objašnjava Silvije.

Svojim konceptom istodobnog populariziranja znanja i promoviranja kvizova kao odlične zabave doista je postao “prvi u gradu”, odnosno na tržištu, a njegov je “Kvizni režim”, pokrenut netom prije pandemije, odmah privukao pažnju brojnih klijenata jer nudi zaista zabavan i jedinstven sadržaj, a može se organizirati gotovo bilo gdje te tako poslodavcima smanjiti troškove noćenja na lokacijima kamo su prije vodili zaposlene na druženje.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Hobi pretočio u posao

- Sretan sam što sam od kviza napravio profesiju, a od strasti posao - kaže Silvije.

Pokazao je tako da ne želi biti “vitezom uzaludnog znanja”, kako je kvizaše svojedobno opisao otac legendarne “Kviskoteke” Lazo Goluža, pronašao je novu nišu kako bi svoje znanje i hobi kapitalizirao i pretočio u posao od kojeg pristojno živi i ima dovoljno vremena za obitelj i prijatelje, za odlaske na ljetovanje u Split i okolicu s kojima je povezan obiteljskim korijenima roditelja.

Vremena nađe da i sam uzme kameru u ruke, za videoserijal o neobičnim lokacijama u Hrvatskoj koji je nazvao “Plesti na cesti”.

- Velika mi je čast što je Turistička zajednica grada Zagreba odabrala upravo mene da snimim jednominutni video za projekt Moja.hr. Baš sam počašćen što mogu snimiti kako ga ja vidim i doživljavam - rekao je Silvije Pleština.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

“Zaželite želju i bacite novčić u zdenac Manduševac, drevni izvor vode nazvan po Mandi, prekrasnoj djevojci koja je, kako kaže legenda, jednom davno zagrabila vodu iz izvora žednom vitezu koji se vratio iz bitke. Zatim prođite kroz Harmicu, kratak prolaz na mjestu gdje se u 18. stoljeću ubirala carina za prodavanje robe na sajmištu”, prijedlog je to Turističke zajednice grada Zagreba za početak uživanja u metropoli u kojoj se, ističu, za svakoga može pronaći ponešto. Jelačić-plac ujedno je i polazišna točka vođene ture na kojoj ćete proći glavne gradske atrakcije, čuti zanimljive priče iz prošlosti i sadašnjosti, doznati više o hrvatskom banu po kojem je središnji gradski trg dobio ime te tko su bili Herman Bollé, kumica Barica, Marija Jurić Zagorka, Dora Krupićeva, gdje se satima pije kava, a gdje se staro susreće s novim... Glavni grad Hrvatske ima toliko atrakcija, posebnosti i zanimljivosti da će vam trebati nekoliko dana da istražite samo dio njegove bogate ponude.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije