Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurno rješenje

Vlaga i alergeni u domu: Dvije prijetnje zdravlju koje sa sobom donosi proljeće. Evo kako im stati na kraj

vlaga
Foto: Shutterstock
1/6
09.03.2024.
u 07:30

Iako se veselimo proljeću i toplijem vremenu, ono sa sobom nosi i dvije neželjene pojave – povišenu razinu vlage u zraku i veću koncentraciju raznih alergena. Evo, kako si možete olakšati proljeće, ali i dobiti trajno rješenje za problem vlage u svome domu.

Proljeće je vrijeme kada priroda ponovno oživljava, donoseći sa sobom, ne samo cvjetanje biljaka i bujanje zelenila već i povećanje vlage u zatvorenim prostorima. Dok topliji dani zamjenjuju niske zimske temperature, mnogi se raduju svježem zraku i sunčevim zrakama. Međutim, ovo razdoblje donosi i ne tako poželjne goste u naše domove – povećanu razinu vlage, a time, kao posljedicu, i višu razinu alergena.

Vlaga potiče rast alergena u zatvorenim prostorima

Proljeće je za osobe sklone alergijama vrlo mučno razdoblje. Kada priroda cvjeta, raste i razina peludi, jednog od najčešćih vanjskih alergena. Osobe sklone alergijama, tada u svome domu pokušavaju pronaći olakšanje za zdravstvene tegobe. Nažalost, ova metoda kod mnogih ne uspijeva jer su i domovi pod napadom drugih vrsta alergena – plijesni i grinja.

Foto: Shutterstock

Naime, dok vanjska temperatura raste, povećava se i sposobnost zraka da zadrži vlagu. Povišena razina vlažnosti vanjskog zraka potom uzrokuje i porast vlage u stanovima i kućama. Bez adekvatne ventilacije i regulacije vlage unutar doma, ona se zadržava u zatvorenom prostoru, stvarajući plodno tlo za razvoj alergena.

Plijesan se razvija u vlažnim uvjetima, posebno u slabo prozračenim ili vlažnim dijelovima doma, kao što su kupaonice, kuhinje i podrumi. Grinje se također razmnožavaju u visokoj vlažnosti, hraneći se mrtvim stanicama kože koje se nakupljaju na mjestima poput posteljine, namještaja i tepiha.

Alergeni poput plijesni i grinja mogu uzrokovati razne simptome kod ljudi koji su na njih osjetljivi, uključujući kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i kože te poteškoće s disanjem. Ovi simptomi mogu značajno narušiti kvalitetu života, posebno ako se pojačavaju utjecajem vanjskih alergena, kao što je pelud.

Foto: Shutterstock

Boljka modernih stanova i kuća

Stara metoda smanjivanja razine vlage u zatvorenim prostorima jest prozračivanje. Međutim, da bi se stan ili kuća prozračili u dovoljnoj mjeri da razina vlage u prostoru bude optimalna – to je zimi između 40 do 60%, a ljeti 40 i 55% – prostorije bi trebalo prozračivati do 5 puta dnevno po 15 minuta. Zimi je tada prostor potrebno ponovno zagrijavati, a ljeti ponovno rashlađivati, što povećava potrošnju energije do čak 26 posto i čini veliku razliku na vašim računima za struju.

Nadalje, moderna je gradnja upravo radi zadržavanja energije, nametnula postavljanje PVC stolarije u stanove i kuće, ali kako nije riječ o prirodnom materijalu, prostor više “ne diše”. Kako ova vrsta stolarije zapravo hermetički zatvara prostor stana ili kuće, sprečava cirkulaciju zraka i time povećava opasnost od pojave vlage.

Foto: Shutterstock

Rješenje? Ugradnja I-VENT ventilacijskih sustava

Trajno rješenje za problem vlage u domu jest ugradnja ventilacijskih sustava koji će osigurati stalan dotok svježeg zraka u prostorije. Pritom, prednosti ugradnje su mnogostruke jer ova suvremena tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a zahvaljujući pouzdanim antialergijskim filterima, u prostorije dovodi svježi, filtrirani zrak. Na taj način sprječava se nastanak plijesni i pojava grinja te ujedno onemogućuje stvaranje propuha i prodor vanjske buke, prašine i vanjskih alergena, kao što je pelud. U konačnici, imat ćete korist i u zimskom razdoblju, kada grijete svoj dom, jer ovaj sustav štedi energiju, pa nije potrebno ponovno zagrijavanje prostorija, čime smanjujete i svoje račune za struju.

Kako funkcioniraju I-VENT ventilacijski sustavi?

Riječ je o decentraliziranom sustavu koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator, koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Osim toga, u sustav su ugrađeni i senzori za temperaturu i vlagu kojima možete kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na svoje potrebe. Ovakva regulacija omogućuje vam još bolju prilagodbu protoka zraka, čime ćete i svoju imovinu zaštititi od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. No, I-VENT ventilacijski sustavi ne samo što uklanjaju vlagu i štite dom od pojave alergena nego i omogućavaju optimalan omjer CO2, čime zrak koji dišete u stanu postaje kvalitetan i pogoduje vašem zdravlju.

Budući da se I-VENT ventilacijski sustavi ugrađuju brzo i bez potrebe za većim zahvatima, možete ih postaviti u svoj dom u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove, te tako sebi i svojim ukućanima osigurati zdravlje i bolju kvalitetu života.

Sadržaj nastao u suradnji s I-VENT ventilacijskim sustavima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije