Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDANI

Uskrsna košarica 13 kuna jeftinija nego prošlog Uskrsa

uskrs
Foto: Arhiva
1/4
Autori: MS/VLM, MP/VLM, MBB/VLM, RB
31.03.2010.
u 09:03

Već za samo 100 kuna vaš uskrsni stol može zasjati punim sjajem, a imate li mogućnosti i želje, za 300 kuna razmazit ćete i sebe i svoje ukućane bogatim stolom.

Da bi Uskrs zasjao punim sjajem potrebno je malo novca, mnogo mašte, želja i dobre volje. Šunka će se, unatoč recesiji, naći na većini stolova, a štedjet će se na dekoracijama i delicijama. Da ne biste osjetili krizu, sami izradite maštovite ukrase – od kartona, kolaža, cvijeća... ili pak posjetite neki od domaćih lanaca koji su, posebno zbog slavlja, snizili cijene prigodnom programu.

Prema izračunu SSSH, uskrsna košarica za četveročlanu obitelj ovoga Uskrsa stoji 501,40 kuna, što je 13 i pol kuna manje od lanjske košarice. Cijene su skupljali po kvartovskim dućanima jer nisu svima dostupne akcije u velikim lancima pa su 2 kg dimljene rol šunke 138 kn, 20 jaja 25,80, 2 kg janjetine 120 kg, 2 kg mladog krumpira 14,98, 800 g krastavaca 21,98, sastojci za kolač 74 kn, po pola kg mladog luka i rotkvice 23,79 kn, hren 200 g 11,39, tri štruce kruha 22 kn, 2 litre soka 14,99, a litra vina 34,50 kuna.

Uređenjem do atmosfere

Veseli mekani zečići, pisanice i vedre boje djelovat će poput čarolije u vašem domu i pretvoriti ga u svečarsku oazu u trenu. Razmazite sebe i svoje najmilije ovog Uskrsa.Izvucite najfiniji porculan, najbolje stolnjake, dom nakitite sezonskim proljetnim cvijećem – uživajte u mirisima i okusima. Ako ste na dijeti, dajte sebi jedan dan oduška (što ne znači da morate pomesti sve sa stola) i nagradite svoje nepce omiljenim kolačima, šunkom, francuskom salatom. Ako ste pak vegetarijanac, donosimo vam i alternativu – jednako ukusnu i slatku, a čak i ako se ne želite odreći mesa, oduševit ćete se novim okusima i aromama i naučiti – jednom zauvijek – da zdrava hrana može biti i te kako fina!

- Ovakvim doručkom podržava se tradicionalan pristup, ali s drukčijim namirnicama koje sadrže više mineralnih tvari, vitamina i nutritivno su bogatije, a i prikladne su za one koji ne žele jesti namirnice životinjskog podrijetla, objasnila je Tončika Cukrov, učiteljica kuhanja u Makronovi.

 

ŠARENA SALATA

Sastojci a 50 g rikole (potočarka, endivija, maslačak)

2 narezana mlada luka

3/4 šalice narezanih rotkvica

100 g dimljenog seitana

100 g tofua (blanširan, drobljen vilicom)


Dresing: 1 žlica maslinova/sezamova ulja

2 žlice limunova soka

sol

Sastojke u salati pomiješajte i prije posluživanja prelijte dresingom.

 

POVRTNA JAJA

Žuti dio

1 – 2 mrkve

1 žlica agara (želatina)

1 žličica biomargarina (vitaquelle)

dva prstohvata soli

1 i ½ dl vode

Mrkvu narežite na kolutove. Kuhajte s agarom, solju i vodom u maloj poklopljenoj posudi sve dok mrkva ne omekša. Izmiksajte, dodajte margarin i ohladite.

Bijeli dio

1 šalica prosa

200 g cvjetače (brokula / peršin / celer)

100 g tofua

muškatni oraščić

1 žlica biomargarina (vitaquelle)

tri – četiri prstohvata soli

3 i ½ šalice vode

Proso s cjetačom pristavite kuhati s vodom. Kad zakipi, dodajte sol. Kuhajte 20 min na laganoj vatri. Dodajte margarin, začine i miksani tofu. Dok je toplo, od smjese prosa i cvjetače napravite ovalne ploške u koje se stavi žličica miksane ohlađene mrkve. Oblikujte u jaja.

Vanjski dio

½ šalice krušnih mrvica

peršin (list, usitnjen)

suncokretovo ulje (hladno prešano)

Mrvice popržite na ulju. Dodajte peršin i u smjesu uvaljajte oblikovana „jaja“ od povrća.

Kad su posrijedi trendovi – ovog Uskrsa hit su pastelne boje te sve nijanse zelene. Ne volite li šarenilo, ugođaj ćete postići biranim detaljima u nekoj od neonskih boja, a ako su vam pak draži kičasti elementi, ovo je jedna od rijetkih prilika u kojoj se ne morate brinuti da ste pretjerali.

Dok kuhate najfiniji doručak i uređujete dom da zablista punim sjajem, ne zaboravite na najvažnije: druženje s najmilijima.

 

ORAHNJAČA

Tijesto

2 šalice brašna tipa 850, dva prstohvata soli,

korica limuna, mandarinke

1 žlica margarina (vitaquelle)

1 vrećica suhoga kvasca

2 žličice aru praha

4 žlice agavina sirupa

1 šalica vrhnja (zobeno / sojino), ½ – 1 šalica mlijeka

Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi kojima treba dodati pomiješane tekuće sastojke. Umijesite kuglu srednje mekoće te stavite tijesto na toplo kako bi se moglo dizati.


Nadjev

150 g mljevenih oraha

1 – 2 žlice krušnih mrvica

1/3 šalice grožđica

1 šalica mlijeka

4 žlice agavina sirupa

Orahe prelijte toplim mlijekom te dodajte ostalo.

Tijesto dvaput premijesite. Razvucite ga i namažite nadjevom – zarolajte u štrucu. Neka se tijesto diže ½ – 1 h na toplom. Pecite 20 min na 150 stupnjeva C + 15 minuta na 180 stupnjeva C.

Premažite toplo 1 žlicom agavina sirupa pomiješana sa 1 žličicom margarina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije