Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREHRANA

Uravnotežen obrok treba sadržavati meso, povrće, kruh

hrana
arhivska fotografija
03.03.2010.
u 13:32

Pod uravnoteženim obrokom mislimo na obrok kod kojega će se na tanjuru naći i meso i povrće i kruh od cjelovitih žitarica i neki mliječni proizvod te na koncu voće kao desert.

Kada kažemo "uravnotežena" prehrana, obično se misli na ukupno unesene namirnice i njihovu strukturu tijekom 24 sata ili, preciznije, ukupno tijekom sva tri glavna obroka i jedan ili dva međuobroka. No, što podrazumijevamo pod "uravnoteženim obrokom"? Pritom, naime, mislimo na obrok kod kojega će se na tanjuru naći i meso i povrće i kruh od cjelovitih žitarica i neki mliječni proizvod te na koncu voće kao desert.

Za takav uravnoteženi obrok postoje neki preduvjeti, a prvi jest većinom izbjegavati svinjsko meso i prerađevine, prije svega suho svinjsko meso i slaninu koji su izvor viška kalorija i zasićenih masnih kiselina. U prehranu treba uvesti maslinovo ulje i puretinu iz razloga što maslinovo ulje obiluje dragocjenom oleinskom kiselinom, a puretina spada u najmanje masno meso bogato esencijalnim aminokiselinama koje također daje vrlo ukusne odreske. Odmah zatim dolazi masnija morska riba koja će donijeti dragocjene omega-3 masne kiseline.

Na kraju, bilo bi neophodno svakodnevno uvesti kuhano povrće (grašak, mrkvica, kelj, grah i kupus) kako bi se popunile potrebe za dijetalnim vlaknima i voće koje treba jesti svježe ili sušeno. Ne kaže se bez razloga: "Jedna jabuka dnevno drži doktore daleko od kuće."

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:11 03.03.2010.

Meso i ribu, koja obiluje otrovima (najnovija porcija došla je iz rijeke Poa), treba gledati samo na slikama. Mlijeko povećava kiselost organizma, a ionako je sve pasterizirano iznimno štetno. Jaja odavno nisu domaća, sve je to kemija. Inače, probavu opterećujeuje kombiniranje bjelančevina i ugljikohidrata u jednom obroku. To znači da krumpir/kruh i meso/sir/mlijeko ne idu zajedno. Najbolje su žitarice (riža, zob, proso, raž, heljda, ječam) sa salatom, mrkvom, maslinovim uljem, limunovim sokom, soli! Ili krumpir (grah) umjesto žitarica, a tada ne treba mrkva! Samo najveći gurmani znaju da je krumpir neusporedivo ukusniji kada se jede bez mesa i kruha, samo sa salatom i maslinovim uljem! Čitam da kruh stoji 8 kuna (ne znam je li to istina jer to smeće godinama ne jedem). Za tu svotu imate 500 grama riže, a to je dovoljno da čovjek cijeli dan jede kao paša!

OB
-obrisani-
18:42 04.03.2010.

Upravo gledam Ledovu reklamu koja nam pokušava uvaliti testise pod bubrege. Smrznuta hrana mnogo je opasnija od svježe ili hrane koja nije duboko zamrznuta. Sve oko nas zrači, ali najjači štetni radioaktivni potencijal ima smrznuta hrana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije