Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Trudnice koje imaju psa imat će zdraviju djecu

Trudnica i pas
Foto: Shutterstock
1/2
11.04.2017.
u 21:54

Prisutnost psa u kućanstvu tijekom majčine trudnoće može prijenjeti mikrobiološke prednosti u mikrobiom u crijevima još nerođenog djeteta.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da žene koje imaju psa tijekom trudnoće, rađaju zdraviju djecu.  

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Alberta, obuhvatilo je 746 djece i njihove majke u razdoblju od 2009. do 2012. godine, a rezultati istraživanja pokazali su da djeca, čije su majke imale psa tijekom trudnoće, rođene s dvije vrste korisnih bakterija u crijevima. Više od polovice beba bilo je izloženo barem jednom ljubimcu u domu svoje majke još i prije rođenja, a 70% ljubimaca činili su psi.

Riječ je o Ruminococcus i Oscillospira bakterijama koje se povezuju sa smanjenjem rizika pretilosti i dječjih alergija. 

Prisutnost psa u kućanstvu tijekom majčine trudnoće može prijenjeti mikrobiološke prednosti u mikrobiom u crijevima još nerođenog djeteta.

“Postoji kritično vremensko razdoblje kada se zajednički razvijaju mikrobi i imunitet u crijevima, te kada poremećaji u procesu rezultiraju u promjenama u imunitetu crijeva”, kaže pedijatrijska epidemiologinja Anita Kozyrskyj sa kanadskog Sveučilišta u Alberti.

Kada se fekalni uzorci izloženih beba usporede bebama ih domova u kojima nije bilo nikakvih ljubimaca, korisni mikrobi Ruminococcus i Oscillospira bili su znatno brojniji kod izloženih beba.

“Količina ove dvije bakterije udvostručila bi se prisutnošću ljubimca u domu.”

>>Znanstvenici otkrili što je uzrok nastanka celijakije?

Ključne riječi

Komentara 2

BO
bozzika
23:58 11.04.2017.

Trudnice,koje svaki dan voze traktor imat Ce djecu poljoprivrednike dok pak one koje zidaju barem dva sata na dan tijekom trudnoće Ce imati djecu zidare a ako u kojem slučaju budu tijekom trudnoće radile kao rudari onda Ce im djeca bit rudari....itd, drvosječe,prostitutke i svasta nesta.Jeste i vi novinari smjesni.Vase su majke sigurno puno pisale i Vitale novine.pozz

MA
malopivo
16:20 12.04.2017.

Koje sve ludosti drzave financiraju,ili jos tragicnije za sta se sve trosi novac poreznih obveznika Kome uopce padne na pamet da ispituje takvo sto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije