Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pozornost

Stručnjaci o štetnosti teflonskih tava: Nije svaki teflon opasan, no na ovo trebate pripaziti

Shutterstock
12.02.2020.
u 10:02

Pernar se na svojem profilu na Facebooku osvrnuo na štetnost teflonskih tava, a domaći stručnjaci složili su se da uvijek treba provjeriti je li površina proizvoda glatka

Nakon što je Ivan Pernar na svojem Facebook profilu napisao objavu o štetnosti teflonskih tava, ta je tema ponovno došla u prvi plan. Pogledao je film Dark Water u kojem je prikazano da je DuPont desetljećima prikrivao činjenice o štetnosti teflona pa se osvrnuo na uporabu teflonskih tava u domaćinstvu te se pitao zbog čega su tisuće ljudi, koje su živjele u blizini tvornica gdje se teflon proizvodio, oboljele te kako možemo biti sigurni da pri uporabi teflonske tave ne dolazi do ispuštanja štetnih spojeva. 

Prema pisanju vijesti.hr, i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar upozorava da s teflonskim tavama treba biti oprezan. Jasna Bošnir s Odjela za zdravstvenu ispravnost rekla je da uvijek treba provjeriti jesu li površine proizvoda glatke jer, ako nisu, za vrijeme pečenja i kuhanja može doći do otpuštanja toksičnih tvari.

Što su stručnjaci rekli u emisiji RTL Direkt: 

Bošnir je dodala da su proizvodi danas na mnogo višoj razini nego što je to bilo prije pet, deset ili petnaest godina, a tehnologija se svakog dana usavršava, a posebno je to riječ kod posuda koje imaju znak nekog poznatog proizvođača:

– Oni sigurno vode računa o tome da je aditiv u proizvodu korišten onako kako se treba koristiti, u količinama u kojima ima svoje funkcionalno svojstvo i tako da se ne otpušta u hranu. 

Profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Valerije Vrček za vijesti.hr rekao je da svaku teflonsku tavu, koja je imalo oštećena, treba izbaciti iz kuhinje jer se "takav teflon pri visokim temperaturama brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima bojnog otrova". Dodao je da teflonu nije mjesto u kuhinji iako se koristi za mnoge druge svrhe. 

A kako Zagrepčanka Rajka Sunajko radi savršen kruh, pogledajte u nastavku: 

Ključne riječi

Komentara 19

KO
Kokoiduhovi
10:22 12.02.2020.

Gđa Bošnir kaže: "Oni sigurno vode računa da je aditiv u proizodu korišten na način kako se treba koristiti, u količinama u kojima on ima svoje funkcionalno svojstvo i na način da se ne otpušta u hranu. " Upravu u tome je "kvaka"; mi već desetljećima pretpostavljamo da svi uredno, savjesno, fer, obavljaju svoje poslove, ma kakvi bili, a kad tamo - svi ih obavljaju da drže vanjsku formu, a o posljedicama saznajemo nakon 10,20,30 godina te ih plaćamo zdravljem, životom ili novcima te budućnošću naše djece.

Avatar Uikančina
Uikančina
12:40 12.02.2020.

Kakav vražji teflon ? Te američke uradke već je odavno trebalo baciti na smetlište povijesti. Ja koristim željeznu tavu koju je koristila i moja pokojna prababa koja je umrla u 98. godini života.

Avatar jocker-3
jocker-3
12:25 12.02.2020.

Pa kaj ova govori da su pred 15 godina bile teflon-tave lošije...One su i danas tu u trgovini proizvedene pred 15 godina,nisu se mogle odmah sve prodati,ili?Uostalom,za nas i ostatak istočnih zemalja se i dalje prodaju proizvodi sumnjive kvalitete....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije