Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Strah od stomatologa se može kontrolirati sedacijom

Strah od stomatolga
Foto: Shutterstock
23.02.2018.
u 08:00

Prema nekim istraživanjima između 5% i 8% ljudi izbjegava posjete stomatologu zbog straha, dok ih oko 20% ide samo kada je apsolutno neizbježno, što znači kada je bolest već uznapredovala. Tada liječenje postaje složenije, a samim time i strah veći te pacijent ulazi u začarani krug čime se narušava oralno zdravlje.

Jedan od glavnih okidača straha od stomatologa su loša prethodna iskustva, tj. bol koju je pacijent osjetio pri ranijim zahvatima, obično u djetinjstvu. Međutim, u suvremenoj dentalnoj medicini nema objektivnog razloga za strah jer se zahvati provode u lokalnoj anesteziji, dakle potpuno bezbolno. Uz primjenu odgovarajućih tehnika, sam postupak anesteziranja također je bezbolan. Bez obzira na to, neki su pacijenti paralizirani strahom, a tu svakako treba istaknuti i djecu koja zbog nemogućnosti adekvatne komunikacije često predstavljaju poseban problem. Stomatološki zahvati zahtijevaju suradnju pacijenata zbog čega je važno kontrolirati njihov strah, a u tome može pomoći sedacija.

Sedacija plinom ili inhalacijska sedacija

U dentalnoj medicini najčešće se primjenjuje sedacija plinom ili inhalacijska sedacija. Pri tome pacijent preko maske na nosu udiše mješavinu dušičnog oksidula (N2O) i kisika. Promjenom omjera plinova terapeut brzo i jednostavno kontrolira i prilagođava dubinu sedacije. Učinak nastupa za nekoliko minuta. Pacijenti su pri svijesti, mogu pratiti upute, ali su opušteni i bez straha. Sedacija N2O prikladna je za odrasle i djecu. Budući da je osjetljivost gornjeg dišnog trakta i usne šupljine smanjena pod djelovanjem N2O, inhalacijska sedacija prikladna je metoda i kod pacijenata s pojačanim refleksom povraćanja. Zbog vrlo brzog povratka u "normalu" nakon sedacije nema potrebe za pratnjom i sposobnost vožnje obično nije ograničena. Inhalacijska sedacija je uz pravilnu primjenu relativno bezopasna metoda, ali je važno procijeniti opće zdravstveno stanje pacijenta te isključiti pojedince s kontraindikacijama.

Oralna sedacija

Kod oralne sedacije sedativ se unosi kroz usta u obliku tablete ili tekućine. Za sigurno provođenje terapeut mora imati adekvatno znanje o svojstvima korištenog sedativa i iskustvo.

Pri planiranju terapije uvijek je potrebno uzeti u obzir odgođen početak djelovanja nakon uzimanja lijeka. Oralni sedativi obično djeluju duže od trajanja stomatološkog zahvata tako da treba uračunati razdoblje oporavka. Pacijenti poslije uzimanja ovih lijekova ne mogu odmah voziti i otpuštaju se kući u pratnji.

Intravenska sedacija

Intravenska sedacija izaziva dublju sedaciju zbog čega se koristi kod kompliciranih i dugotrajnijih intervencija ili kod pacijenata kod kojih nisu dovoljni blaži oblici sedacije. Nastupa brzo uz dobru mogućnost kontrole. Obično se provodi u prisustvu anesteziologa.

Budući da sedativi nemaju dovoljan analgetski učinak, uvijek se primjenjuju u kombinaciji s lokalnim anestetikom.

Iako nisu česte, komplikacije su moguće zbog čega je važno odabrati terapeuta koji je prošao odgovarajuću edukaciju i ima certifikat da je osposobljen za primjenu sedacije.

Zaključak

  1. Važno je suočiti se s vlastitim strahom i ne dopustiti da se zbog njega ozbiljno naruši oralno zdravlje.
  2. Doktori dentalne medicine danas mogu birati iz niza sigurnih mogućnosti sedacije pacijenta tijekom stomatoloških zahvata kako bi se kontrolirao strah.
  3. Dugoročni cilj je izgraditi odnos povjerenja između terapeuta i pacijenta te pokazati da zahvati ne moraju i ne smiju biti neugodni i bolni.

AUTOR:
Doc. dr. sc. Slađana Milardović Ortolan, dr. med. dent.
specijalist stomatološke protetike
Zavod za fiksnu protetiku
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije