Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razbiti predrasude

Što mislite o jedincima a zapravo nije točno?

majka i dijete (1)
Thinkstock
07.03.2013.
u 10:20

Djeca jedinci nisu "izolirani" jer pored sebe u svakom trenutku nemaju brata ili sestru. Oni su često mnogo prilagodljiviji u društvu upravo zbog toga što im fali veća zajednica...

Psihologinja Susan Newman smatra da mitovi o jedincima još uvijek opstaju - najčešći su oni da je jedino dijete u obitelji razmaženo, agresivno, asocijalno ili usamljeno, piše Huffingtonpost. Međutim ona tvrdi da su to samo mitovi i da bi ih trebalo razbiti...

Razmaženo dijete

Mitovi su mitovi, ali djeca jedinci, prema Newman koja se inače bavi odgojem roditelja jednog djeteta, ne razlikuju se pretjerano od ostale djece. Dosta toga ovisi o odgoju roditelja.

Zahtjevno dijete

Ne dopuštaju li im roditelji, ni dijete neće biti toliko zahtjevno. Dakle, stvar je samo u stavu roditelja kako se postave prema djetetu/djeci i gdje zacrtaju ganice.

Nekomunikativno dijete

Smatra se da djeca jedinci, dočim ne pohađaju vrtić, ne znaju ni komunicrati s vršnjacima. No ona se ipak razvijaju normalno jer se igraju s drugom djecom u parku, kod prijatelja ili u drugim prilikama.

Dijete koje šefuje

Roditelje drže u šahu, a prijatelje u strahu? Šefovanje kao i razmaženost ili zahtjevnost, razvit će se toliko koliko dozvole roditelji. Mini šefovi postoje i u mnogočlanim obiteljima koji naređuju braći, sestrama i ostalima. Istina je da jedinci zapravo vole društvo. Često su ta djeca toliko prilagodljiva baš zato što nemaju braću i sestre pa se ponekad trude sudjelovati i surađivati više ne bi li bila prihvaćena.

Bratstvo i sestrinstvo

Roditelje nije pristojno ispitivati zašto djetetu nisu podarili brata ili sestru jer ne znate kakve probleme taj par ima. Pogotovo nije lijepo osuđivati i govoriti da je jedno dijete premalo pa makar smatrali da imaju uvjete za uzdržavanje još petero djece.

Usamljeno dijete

Ponekad su i ljudi u mnogobrojnoj obitelji usamljeni. Jedinci možda mogu biti usamljeni ako prijatelji imaju obveza, ali to ne bi trebao biti razlog zbog kojeg bi se roditelji trebali odlučiti na još jedno dijete.

Odraslo dijete

Razlog za zrelost ne mora biti to što je dijete jedinac, jer se ponekad jednostavno radi o tome da je neko dijete zrelije od ostalih i to se ne veže nužno za status jedinca.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije