Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Nijemci po povratku kućama: 'Iz Slavonije jednostavno ne možete otići gladni'

Pulska kompanija Uniline vodi svoje menadžere na team-building u Slavoniju, a inicijator turističkog zaokreta prema toj regiji, najavljuje veliku prezentaciju slavonskih potencijala i na skorim Danima turizma u Malom Lošinju
11. listopada 2017. u 13:30 3 komentara 2683 prikaza
Slavonija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Kako se četrdesetak njemačkih turista provelo na petodnevnom odmoru u Slavoniji, Baranji i Srijemu, doznali su i čitatelji najtiražnijeg bavarskog dnevnika Münchener Merkur. Pionirsko putovanje, koje je osmislio lanjski dobitnik turističke nagrade za životno djelo Selimir Ognjenović kako bi turističku pažnju okrenuo i prema Slavoniji, naširoko je opisano u subotnjem prilogu za putovanja tog dnevnog lista. Led je tako uspješno probijen, Slavonija i Slavonci pokazali su da (i) u turizmu imaju što dati, oduševili su goste iz Njemačke, pa će Münchener Merkur i Ognjenovićev turoperator ID Riva Tours dogodine u lipnju i rujnu dovesti još dvije grupe turista iz Bavarske.

I TO JE MOGUĆE Idete na odmor u Sloveniju? Ne, putujemo u Slavoniju!

U međuvremenu, turistički domaćini Slavonije, Srijema i Baranje mogu uživati u komplimentima koje se dobili od svojih gostiju. Bavarce su se podjednako dojmili priroda, ‘prekrasni krajolici iz vremena naših baka’ i ‘topli, istinski gostoljubivi’ ljudi. Sela i gradovi u hrvatskoj unutrašnjosti, kažu Nijemci, izgledaju kao u njihovoj zemlji prije industrijalizacije, a sve ih se dojmilo i uređenošću te čistoćom. Neki su ostali zatečeni kako mala mjesta poput Đakova imaju tako veliku, lijepu katedralu. Gosti iz Bavarske nahvalili su i hranu. Kažu da iz Slavonije jednostavno nitko ne može otići gladan, a jedan ističe: ‘Jeli smo grožđe kakvo je kod nas nekad bilo’.

Najzaslužniji za ovu lijepu pričicu S. Ognjenović, nakon uspješnog turističkog eksperimenta s grupom Bavaraca, priželjkuje da se svijest o slavonskim potencijalima u turizmu proširi i među domaćim turističkim radnicima. Za skore Dane turizma, koji će na Lošinju okupiti nekoliko tisuća turističkih radnika, priprema prezentaciju Slavonije, a dovodi i slavonske kuhare te, dakako, tamburaše.

 

Da Slavonija ulazi u fokus domaćih turističkih radnika potvrđuje i primjer pulske turističke kompanije Uniline. Desetak menadžera, na čelu s predsjednikom uprave i vlasnikom Borisom Žgombom, upravo je na putu za Slavoniju. Za svoj četverodnevni jesenski team-building odabrali su Osijek, Vukovar i Beli Manastir.

- Ovo će ujedno biti i studijsko putovanje. Uz društveni obol priči sa Slavonijom, htjeli smo i da ljudi koji u kompaniji donose odluke sami vide mogućnosti za razvoj višednevnih destinacijskih i dnevnih izletničkih programa u ovom dijelu naše zemlje - kaže čelnik Unilinea Boris Žgomba.

IDEMO LI U PRAVOM SMJERU Obiteljski turizam? Je li to zimmer frei? Beli Manastir: Manifestacija Jesen u Baranji Turizam Mogu biti i top destinacija, ali trebaju i pomoć države Supetar Investicijski forum zdravlja i turizma Adriatic regije Američki poduzetnici zainteresirani za Hrvatsku kao destinaciju zdravstvenog turizma
Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar IvanR
  IvanR:

  Još da posla ima za sve.

 • Deleted user:

  Bavarska nije imala a ni danas ona grozdja nema. Voce i povrce osim krumpira zadnja je klasa.

 • Avatar debela koli
  debela koli:

  A zašto stanovništvo odlazi iz Slavonije? Zato što su žedni?