Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mineralna kozmetika

Puderi uz koje koža diše, a koji “drže” i do 16 sati

'jane2_nnn_ziv_180111'
''
20.01.2011.
u 09:00

U posljednjih petnaest godina nova vrsta šminke preuzima primat. Mnogi rabe nečiste sirovine s malim postotkom minerala bacajući tako ljagu na one koji vrhunski rade i iza kojih stoje dermatolozi i kirurzi

Mineralna kozmetika ili kozmetika 21. stoljeća, kako je nazivaju dermatolozi, do kraja ovog desetljeća trebala bi istisnuti konvencionalnu kozmetiku, prije svega dekorativnu, s polica parfumerija. Iako je mineralna kozmetika, s naglaskom na make up, prošla trnovit put da bi došla do afirmacije koju danas uživa, sve je više brendova, i onih koji su carstva izgradili na konvencionalnoj kozmetici, poput recimo L’oreala, koji lansiraju, svake godine sve više, proizvode kojima su temelj minerali. A što je to drukčije i u čemu je čarolija mineralnog make upa objasnila je Jelena Batić, vizionarka koja je mineralnu kozmetiku Jane Iredale, prema dermatolozima vodeću u tom segmentu, dovela u Hrvatsku.

Veća UVA I UVB zaštita

 – Proizvodi na bazi minerala specifični su jer ne začepljuju pore, izuzetno su postojani, do čak 16 sati, što s drugim vrstama make upa nije slučaj, te su pogodni za one s osjetljivom kožom jer ne izazivaju alergije. Posljednjih je godina naglasak stavljen na zaštitu od sve opasnijeg sunca, a većina mineralnih proizvoda ima zaštitu od UVA i UVB zraka te SPF 30, što je u svijetu dekorativne kozmetike rijetkost – kazala je Jelena Batić.

 Bubuljice i akne, koje muče sve više žena u tridesetim godinama, također se mogu eliminirati uz pomoć mineralne kozmetike jer sastojci koji se koriste imaju protuupalno djelovanje, odnosno smiruju nadraženu kožu. Ipak, najvažnije je, bez sumnje, da proizvodi na bazi minerala ne sadrže parabene, ftalate i talk koji su, unatoč štetnom djelovanju, u konvencionalnoj kozmetici, na žalost, nezamjenjivi.

Sjajno prekrivaju, a lagani 

Ipak, ima i onih koji ne prihvaćaju ovu make up inovaciju pa tvrde da im je koža od korištenja mineralnih pudera i podloga zategnutija i da naglašava bore. Međutim, ističe J. Batić, upravo ove podloge sjajno prikrivaju akne, rozaceju, hiperpigmentaciju i vitiligo. A mnogi, kaže, zloupotrebljavaju uspjeh koji je postigla mineralna kozmetika jer ne poštuju kemijski sastav, odnosno postotak minerala u proizvodu, te podrijetlo i čistoću sirovina, tako da je nužno koncentrirati se na deklaraciju s tim sastojcima.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
09:08 20.01.2011.

A kak se koncentrirati na deklaraciju, kad nisu napisali koliki bi odnos i količina tih minterala trebala biti da sve bude u redu, opet jedan nepotpun članak....... užas i strava......................same nepotpune informacija...........iliti poluinfomacije................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije