Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako je najsjevernija županija Hrvatske postala omiljeno turističko odredište

Međimurje
Foto: Promo
1/10
02.03.2021.
u 08:53

Projekt „Med dvemi vodami“ donosi najbolje od međimurske prirode

Međimurje moje malo, kak si lepo zeleno… Ovim riječima započinje jedna od tradicionalnih međimurskih popevki koja najbolje dočarava ono što ova teritorijalno najmanja te najsjevernija županija u Hrvatskoj nudi.

Podijeljena na dva dijela, ova županija smještena između rijeka Mure i Drave donosi predivne gore i brežuljke u gornjemu Međimurju te zlatne pašnjake bogate raznim poljoprivrednim kulturama u donjemu Međimurju. Ovo je Švicarska u malom. Ne mislimo ovdje na materijalno bogatstvo, već na bogatstvo raznolikosti. Dan započnite uz jutarnju jogu, doručkujte zdrave i lokalne sezonske namirnice i uputite se u istraživanje više od 700 kilometara uređenih biciklističkih staza.

Tu je i mnoštvo šetnica i poučnih staza koje će vas provesti brežuljkastim, ali i ravnim dijelovima ove aktivne destinacije. Svaki posjetitelj dan u Međimurju završava ili u restoranu ili u podrumu. Njih ovdje ne nedostaje. Više od 30 vinskih kuća pobrinut će se da svaki ukus bude zadovoljen, a kad tome pridodamo i činjenicu kako je Međimurska vinska cesta najnagrađivanija vinska cesta na svijetu po površini i broju stanovnika, znate da će vas ovdje poslužiti samo kvalitetnim vinom.

Med dvemi vodami - Centar za posjetitelje u Križovcu
Foto: Arena Hospitality Group

Najsjevernija točka Hrvatske

– Područje uz rijeku Muru karakterizira duga tradicija mlinarenja, koje je izrazito bilo razvijeno tijekom 20. stoljeća kada je na rijeci Muri bilo smješteno čak četrdesetak mlinova. Mlin koji se danas nalazi u naselju Žabnik napravljen je da zauvijek svjedoči o tim vremenima, a u Mlinarskoj hiži u blizini saznajte sve o mlinarenju i životu jednog mlinara, posjetivši Etnografsku zbirku pod nazivom „Jen den v živleju Franca Žalara“. Tu je i pješačko-biciklistička Eko poučna staza „Svetomartinska Mura“ koja uz šetnju kroz nedirnutu prirodu u dužini od skoro 5 kilometara nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora značajnog krajobraza rijeke Mure. Staza prolazi prekrasnim prirodnim ambijentom Regionalnoga parka Mura-Drava koji je ujedno dio UNESCO-ova Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a u neposrednoj blizini nalaze se Ergela međimurskog konja, ribolovne staze, prostor za piknik i odmor te najvažnije na lokaciji koja priča priču o ljepoti međimurske prirode – riječi su direktora turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri – Davida Novinščaka.

Matulov grunt, glavna prostorija tradicionalne međimurske hiže
Foto: Arena Hospitality Group

Posjetite jedinstveni edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima

Znate li da se u Međimurju nalazi prvo zaštićeno stanište ugroženih danjih leptira livadnih plavaca roda Phengaris? – Putem projekta Med dvemi vodami obnovljen je Matulov grunt, tradicionalna međimurska hiža koja postaje Edukacijsko-istraživački centar na kom se interpretiraju zaštićeni livadni plavci Bedekovićevih graba te postaje i privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače. Povrh toga uz interaktivan zid i animirani film prikazivat će se životni ciklus leptira – riječi su Sare Srše, stručne suradnice na projektu „Med dvemi vodami“.

Centar za posjetitelje u Križovcu naziva „Med dvemi vodami“

Med dvemi vodami - Centar za posjetitelje u Križovcu
Foto: Arena Hospitality Group

Plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio i zaštitio kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, baš kao i međimursku popevku. Pravi melem za oči čine prirodne atrakcije poput krajolika gornjeg Međimurja, Bedekovićevih graba, ali i pomno uređenih okućnica te parkova. No, od svih atrakcija, jedna se posebice ističe: novootvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu naziva „Med dvemi vodami“.

– Centar za posjetitelje Med dvemi vodami otvoren je krajem lipnja 2020. godine te se u njemu interpretira prirodna baština Međimurske županije. Naime, školski programi na svim razinama od predškolskog do visokoškolskog uzrasta nemaju dostatnu satnicu gradiva koja je potrebna da bi čovjek naučio o najvažnijim prirodnim vrijednostima, ali i ugrozama svojeg zavičaja. Upravo je ekološka edukacija jedan je od najvažnijih instrumenata u rukama djelatnika „Međimurske prirode“ koji svoje znanje prenose i interpretiraju u Centru uz različite interaktivne sadržaje – kaže Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“.

Platane u Svetom Urbanu
Foto: Ivan Šardi

Sad nam je malo jasnije zašto je upravo ova hrvatska turistička destinacija dosad primila nagrade poput Švicarske turističke nagrade za održivi turizam ili čak tri nagrade Europske destinacije izvrsnosti.  Vama preostaje da na vlastite oči i uz pomoć vlastitih osjetila doživite ono što Međimurje pruža – odmor u pokretu!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije