Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eh, da...

Pijete li voćne čajeve? Doznajte zašto biste trebali biti oprezni...

čaj od limuna i meda
Foto: Thinkstock
1/4
28.02.2018.
u 07:02

Tim istraživača s londonskog Kraljevskog koledža objavio je rezultate istraživanja i upozorenje kako bismo dugoročno trebali izbjegavati piti voćne čajeve, napitke sa sodom i aromatiziranu vodu između obroka

Napitci koji sadrže kiselinu mogu oštetiti caklinu zuba, pokazalo je istraživanje.

Tim istraživača s londonskog Kraljevskog koledža (King's College London), objavio je rezultate istraživanja i upozorenje kako bismo dugoročno trebali izbjegavati piti voćne čajeve, napitke sa sodom i aromatiziranu vodu između obroka zbog rizika od erozije zuba. 

Rizik od oštećenja zuba još je veći kod osoba koje često nešto grickaju, a svakako bi spomenute napitke, ako ih već pijete, trebalo odmah progutati, a ne zadržavati ih u usnoj šupljini. 

Foto: pixabay
Foto: Thinkstock

Isto vrijedi i za voće kad ga jedete. Nemojte ga zadržavati u ustima, savjetuju stručnjaci i napominju kako bi bilo dobro izbjegavati konzumirati bilo koju namirnicu ili napitak koji sadrže kiselinu ako ste poslije ručka, za užinu, primjerice  pojeli jabuku. 

Ako ste navečer popili čašu vina, onda ujutro nemojte piti voćni čaj. Jako je važno balansirati namirnice i napitke koje konzumirate. 

Tijekom istraživanja pokazalo se kako osobe koje piju vodu s limunovim sokom ili voćni čaj dvaput na dan imaju 11 puta veći rizik od erozije zuba. Ako se spomenuti napici piju uz obrok, taj rizik je upola manji, navodi se u zaključcima. 

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
09:11 28.02.2018.

the Kings colledge je otprilike u rangu s ptt obrazovnim cenrom u ZG...terba li se obazirati na njihova istrazivanja????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije