Naslovnica Lifestyle Gourmet

Počinje sezona kamenica, a jedete ih svježe s limunom? Ovo je dobro znati...

Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture
26. veljače 2018. u 08:04 1 komentara 1217 prikaza
Kamenice
Foto: MARTINA CVEK
Pogledajte galeriju 1/4

Kamenice su jedna od najmističnijih i najpoznatijih svjetskih delicija, a njihova sezona počinje upravo u mjesecu pred nama.

jabuka nije svejedno Jabuka na dan čuva zdravlje, ali nije svejedno kad ćete je pojesti

Kamenica se jela u davna vremena u čast božice ljepote Afrodite, a njena čuvena svojstva i danas privlače gastro stručnjake koji ih pripremaju na razne načine. U danima koji su pred nama, a naročito oko blagdana Svetog Josipa (19. ožujka), mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti.

Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture. Meso kamenice iznimno je hranjivo jer obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima A, B1, B2, C, D, E, EP.  15g mesa kamenice ima istu količinu vitamin C kao i 3g limunovog soka.

Za mnoge gastronome kušanje sirove hrane ritual je povratka u ranu fazu civilizacije.

Kamenice | Autor : MARTINA CVEK Foto: MARTINA CVEK Foto: Martina Cvek

Antonela i Zrinka Šare, iz restorana Bota Šare poznatom po morskim delicijama, otkrile su nam tri načina pripreme, a koji godinama oduševljavaju generacije koje su posjećivale neki od obiteljskih restorana diljem Hrvatske. Kamenice su najbolje svježe uz krišku limuna, tako njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja. No, izvrsne su pripremljene u tempuri na japanski način kao i one na žaru pripremljene po dalmatinskim recepturama.

Čisto, hrvatsko more puno soli i minerala koje se miješa s kraškim izvorima slatke vode, uz bogato morsko tlo iznad kojeg se premještaju guste naplavine planktona u malostonskom zaljevu, od kud u restorane Bota Šare dolaze kamenice, idealno je stanište koji im daje okus i kvalitetu prepoznatu diljem svijeta.

Obiteljsko gledanje TV-a prijetnja zdravlju Sjedite više od sat vremena na dan? Uzmite metlu i krpu u ruke i sačuvajte zdravlje Prikanci Endemska riblja vrsta gotovo je izumrla, ali ribari opet pune mreže Maslinovo ulje tipičan je sastojak mediteranske prehrane Odlična za zdravlje Mediteranska prehrana povećava izglede za uspješnu oplodnju

Kamenice u tempuri

Sastojci:
-brašno glatko 100 g
-prašak za pecivo 5 g
-1 bjelanjak
-gazirana voda (hladna)
-sol / prstohvat
-ulje za prženje (suncokretovo)

Priprema
-otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske
-zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do
odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru.
-ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju

Kamenice na žaru

Sastojci

-maslinovo ulje
-peršin
-papar
-bijelo vino

Priprema
-otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske
-napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina
- jušnom žlicom preliti školjku
-složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Orlando!
    Orlando!:

    ne bi je pojeo sirovu, nema šanse, pa da mislim hoću li dobiti hepatitis