Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRONAŠLI NAM MANE

Otkrivamo što nam zamjeraju ruski turisti i na što troše novac

turisti,plaža,jadransko more
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
06.08.2013.
u 09:21

Ruski gosti, kojih je 20% manje nego lani, kažu da je malo hotela i restorana prve klase

Ruskih je turista u Hrvatskoj, nakon uvođenja viza 1. travnja 2013., 20% manje nego u istom razdoblju prošle godine, a u nekim jadranskim mjestima njihov je broj i prepolovljen, pokazuju podaci Nacionalne turističke agencije u Rusiji. Osim toga, 60 posto smanjena je potražnja za čarterskim letovima Rusija – Hrvatska. Računa se da će hrvatski turizam u konačnici, umjesto lanjskih oko 200.000, u 2013. ugostiti maksimalno 150.000 do 160.000 ruskih turista. Istini za volju, ruskih je gostiju 21 posto manje i u Norveškoj, a 18 posto minusa bilježe i domaćini u Slovačkoj, 15 posto u Poljskoj, devet posto u Mađarskoj, a osam posto, recimo, u Estoniji, navodi Interfax.

– Dio ruskih turista, koji su se prošle godine odmarali u Hrvatskoj, ove godine ide u Španjolsku i Grčku – kaže Aleksandra Gorbačeva, turistička agentica iz Mouzenidis Travela.

Upravo su te dvije zemlje, nakon Turske i Cipra, najtraženije među ruskim turistima. Rusi ljeti vole odmor na plaži, obitelji s djecom preferiraju pješčane plaže, bogatu animaciju i ‘all inclusive’ aranžmane. Nekima u Hrvatskoj upravo to nedostaje, a kažu i da je na našoj obali sve ‘jednostavno i pouzdano’, ali nema raznolikosti. Tuže se i da je na hrvatskoj obali kronična nestašica hotela i restorana visoke klase te premalo mjesta za zabavu i šoping-centara. Poručuju i da bi se Hrvatska mogla ugledati na Cipar, recimo, koji je omogućio ruskim državljanima da se prijave preko interneta u konzulat Cipra u Rusiji i za nekoliko sati dobiju vizu bez davanja informacije o prihodima i putnom paketu.

– Nažalost, Hrvatska je za ovu godinu izgubila dragocjeno vrijeme – kaže Sergej Mahan, glavni urednik ruskog portala Croatia.ru.

– Dojam je da je pristupanje EU bilo prilično neočekivano za Hrvatsku. Očajna situacija s vizama prilično se poboljšala kad je hrvatska vlada poslala u Moskvu novog konzula. Hrvatsku situaciju iskoristila je Crna Gora, koja je primamila brojne Ruse. U toj se zemlji, recimo, ove sezone pojavilo 300 novih ruskih vodiča, a u Hrvatskoj ih nema dovoljno – govori Mahan.

Hrvatska potencijalno može biti vrlo zanimljiva ruskim gostima i zbog medicinskog turizma.

– Takva su putovanja iznimno popularna u Rusiji, a brojni ruski turisti zbog zdravstvenih motiva putuju u Njemačku, Švicarsku, Izrael te u Tajland, Kinu i Japan – govori Elizabeta Gamajunova, zamjenik direktora ruske agencije za medicinski turizam MedRise. To, dakako nije slučajno. Njemačka, Izrael i Švicarska već se godinama predstavljaju na ruskom tržištu zdravstvenih usluga i ruski turisti dobro poznaju njihovu ponudu. Cijene u tim zemljama su, međutim, poprilično visoke, zato mnogi ne mogu otići tamo čak i ako žele. U Hrvatskoj je jeftinije, taj dio hrvatske ponude još je nepoznat. Zato s Hrvatskom radimo po principu usmene predaje – kaže Elizabeta Gamajunova.

Za ulazak hrvatske zdravstveno-turističke ponude na rusko tržište neophodna je, ističe, snažna državna potpora kako bi se velikim kampanjama razglasili hrvatski potencijali.

>> Istražili smo što turisti misle o Hrvatskoj. Evo što kažu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije