Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Broz Tito

Za jedne najveći Hrvat svih vremena, za druge zločinac

tito
Aleksandar Knezevic/Halopix/PIXS
27.08.2013.
u 15:10

U opsežnom istraživanju koje su proveli Večernji list i Millenium promocija građani Hrvatske od 100 ponuđenih hrvatskih velikana izabrali su njih 30. Hrvatske velikane predstavlja dr. sc. Božo Skoko, stručnjak za hrvatski identitet

Josip Broz Tito (Kumrovec, 1892. – Ljubljana, 1980.) Hrvatski i jugoslavenski političar, državnik i komunistički vođa, neprikosnoveni partizanski lider u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu, utemeljitelj Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i njezin autoritarni doživotni predsjednik (punih 35 godina).

Između Istoka i Zapada

Usudio se suprotstaviti Staljinu i inicirati alternativni socijalistički koncept. Vladanje višenacionalnom Jugoslavijom bazirao je na ravnopravnosti njezinih naroda, odnosno republika. Jedan je od utemeljitelja Pokreta nesvrstanih, u vrijeme hladnoratovske podjele i ujedno najznačajniji lider tog pokreta. Zahvaljujući politici nesvrstanosti vješto je koristio blagodati odnosa i s kapitalističkim zapadom i komunističkim istokom. Tako je uživao popularnost u velikom dijelu svijeta, a u Jugoslaviji je njegov imidž građen na razini kulta, potpomognut obrazovnim sustavom, medijima i popularnom kulturom. Sve do raspada Jugoslavije, koji je uslijedio deset godina nakon njegove smrti, javno se nije smjelo govoriti o negativnoj strani njegove vladavine.

Odgovoran je za odmazdu i represiju krajem Drugog svjetskog rata te u poratnom razdoblju. Najveće zlodjelo u Brozovoj karijeri svakako je masovni pokolj zarobljenih hrvatskih vojnika, pripadnika domobrana i ustaša, ali i civila 1945. godine na Bleiburgu te drugim dijelovima zemlje. U poratnim godinama sa svojim političkim neistomišljenicima okrutno se obračunavao u "radnom" logoru na Golom otoku.

Velike kontroverze

Zato u hrvatskoj javnosti njegov lik i djelo izazivaju kontroverze. Pristaše ga smatraju jednim od najvećih hrvatskih velikana, koji je u povijesnim okolnostima ostvario iznimne političke rezultate i uvažavanje cijelog svijeta a protivnici ga smatraju običnim diktatorom i zločincem. Zanimljivo je kako je po zanimanju bio bravar, a u djetinjstvu je silno želio postati krojač. Uz njegovo podrijetlo vežu se brojne teorije zavjere pa tako mnogi još ne vjeruju da je jugoslavenski lider bio isti onaj Jožek, rođen i odrastao u Zagorju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije