Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE OČEKIVALA OVO

Ostala trudna unatoč spirali: Kada je rodila, imala je što vidjeti

CEN/@khoasan2BVDKQT
22.06.2021.
u 07:00

Spiralu koristi preko 150 milijuna žena diljem svijeta, pa je tako najšire korištena reverzibilna metoda kontracepcije

U današnje vrijeme postoje mnogobrojni načini kontracepcije, ali nisu uvijek učinkoviti. To može potvrditi jedna majka (34) iz Vijetnama koja je rodila bebu iako je imala kontracepcijsku spiralu, a njezino dijete itekako ju je podsjetilo na to tijekom rođenja, prenosi UNILAD.

Prije dvije godine, ova majka dvoje djece ugradila je spiralu, kao metodu kontracepcije. No, nakon nekog vremena, shvatila je da je ostala trudna.

Foto: CEN/@khoasan2BVDKQT

Dijete je rodila je u Hai Phong International Hospital u gradu Hai Phong u Vijetnamu, to joj je treće dijete. Mališan je rođen zdrav, a spirala koju drži dijete je zapravo ispala pri porodu, te kad je beba izašla refleksnim je stiskanjem šake zgrabila spiralu. Fotografije pokazuju kako mališan čvrsto drži spiralu u ruci.


Liječniku Tran Viet Phuongu cijela se stvar činila jako zanimljiva pa je odlučio uslikati taj neobičan događaj. Fotografije su podijeljene na društvenim mrežama bolnice i brzo su privukle veliku pažnju.

Foto: CEN/@khoasan2BVDKQT

Phuong objašnjava kako je spirala, vrlo vjerojatno, pomaknuta sa svog originalnog položaja u maternici te je tako postala neučinkovita i tako je majka ostala trudna. Kada je ugrađena ispravno, spirala je učinkovita čak 99% te može trajati 5 do 10 godina.

Suvremeni intrauterini ulošci, tj. spirale, obično su maleni i imaju oblik slova 'T', te sadrže bakar ili levonorgestrel, a uvode se u sluznicu šupljine maternice. Predstavljaju oblik dugoročne reverzibilne zaštite od začeća. Među različitim metodama zaštite od začeća korisnice su, uz kontraceptivne implantate, najzadovoljnije. 

Koristi je preko 150 milijuna žena diljem svijeta, pa je tako najšire korištena reverzibilna metoda kontracepcije. Učestalost uporabe u europskim zemljama iznosi oko 20%, u SAD-u svega 1%, dok u Hrvatskoj oko 2% žena reproduktivne dobi rabi intrauterinu kontracepciju kao metodu zaštite od neželjene trudnoće. 

*Tekst je ispravljen 04.08.2022. nakon rekacije Faktografa na neispravne činjenice u članku. 

*Tekst je izvorno objavljen u srpnju 2020. 

Pokušao je otvoriti vrata zrakoplova tijekom leta, pogledajte što se dogodilo:

Rodila djevojčicu pa se i sama zapitala tko joj je otac:

1/3
Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
09:27 22.06.2021.

Hehe, legenda

AN
Anemija
09:53 22.06.2021.

Jbte ova vijest je stara barem 10 godina.

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
08:26 22.06.2021.

Ahahahaha mali ronioc 🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije