Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjela je pobjeći

Odrasla je u amiškoj zajednici: 'Nisam se mogla tuširati niti oprati kosu 19 godina'

Lizzie Ens
03.11.2023.
u 10:30

Lizzie Ens je odrasla u amiškoj zajednici okružena s 18 braće i sestara, ali je pobjegla od strogog načina života.

Žena koja je odrasla u amiškoj zajednici s 18 braće i sestara otkrila je kako se nije šišala niti tuširala 19 godina. Lizzie Ens (38) odrasla je u strogoj amiškoj zajednici okružena svojom braćom i sestrama, ali je uvijek osjećala da ne pripada tamo. Nije imala struje ni vode, morala je sama šivati ​​odjeću i nije smjela šišati kosu. Lizzie je otišla s 19 godina kada je njezin tadašnji dečko, iz druge amiške zajednice, pobjegao i pomogao joj učiniti isto, prenosi Mirror.

Otišla je sa samo 20 dolara i zaposlila se kao peračica posuđa kako bi se mogla integrirati u moderno društvo. Njezin je život sada potpuno drugačiji i smatra da je njen način života tijekom odrastanja bio lud. Lizzie, praktičarka funkcionalne prehrane, iz Phoenixa, rekla je: 'Nismo imali struje ni vode. Nismo imali tuševe. Nikada se nisam ošišala prije nego što sam otišla - to je bilo nadrealno. Odmalena sam znala da neću biti tamo cijeli život. Znala sam da ne pripadam'.

VEZANI ČLANCI: 

Lizzie je dio jednog od tri para blizanaca u svojoj obitelji od 19 djece - najstariji sada ima 47, a najmlađi 25 godina. Rekla je: 'Imali smo rivalitet između braće i sestara, ali općenito bili smo bliski. Svako jutro za doručak smo kuhali za 20 ljudi. Kuhaš za vojsku tri puta dnevno'. Od svoje pete godine Lizzie bi obavljala kućne poslove, čistila i muzla krave.

Rekla je: 'Od malih nogu nas uče kako marljivo raditi. Sami smo uzgajali svoje voće i povrće i imali životinje za meso'. Lizzie je rekla da je njezina zajednica bila vrlo stroga i kontrolirala je što nosi. Dodala je: 'Morale smo same sašiti svoje haljine i morale su nam se spuštati do gležnjeva. Naša kosa morala je biti pokrivena i nije se moglo šišati'.

Nisu imali kupaonice i umjesto toga morali su ići u pomoćne zgrade kako bi koristili toalet i novine ili časopise umjesto toaletnog papira. Lizzie je rekla: 'Nismo imali unutarnji vodovod pa nismo imali ni tuševe. Istuširala sam se tek nakon što sam otišla'. Kao tinejdžerica Lizzie je počela preispitivati pravila svoje zajednice. Rekla je: 'Od svojih mladih tinejdžerskih godina obraćala sam pozornost na stvari koje se događaju u vanjskom svijetu. Puno sam ispitivala. Muškarci su smislili pravila, a žene su ih se morale pridržavati. Nisam se mogla pomiriti s tom hijerarhijom'.

VEZANI ČLANCI: 

Lizzie je hodala s dečkom iz druge amiške zajednice kad je od njega primila pismo u kojem je pisalo da je pobjegao. Rekao joj je da je može pokupiti te noći uz cestu ako i ona želi otići. Otišla je u krevet i ostavila poruku prije nego što se popela na krov i skočila u svoju slobodu. 'Sjedila sam na krovu razmišljajući kako ću skočiti', prisjetila se, 'Skakala sam svojoj slobodi i sudbini. Doskočila sam i pobjegla'.

Lizzie se uspjela povezati s bivšim amiškim parom koji joj je dopustio da ostane kod njih i pomogao joj da dobije broj socijalnog osiguranja kako bi mogla pronaći posao. Lizzie je imala 20 dolara sa sobom koje je iskoristila za svoju prvu odjeću i frizuru. Dodala je: 'Odrezala sam kosu iz pobune. Bio je to veliki kulturološki šok. Morate odučiti o nizu stvari. Ta dekonstrukcija onoga što ste radili cijeli život ne nestaje samo tako'.  

Lizzie je odlučila 'prigrliti' svoje putovanje i zaposlila se kao peračica posuđa prije nego što je postala osobna trenerica, a zatim se prebacila na holističko zdravlje i pokrenula svoj posao. Troje Lizzienih brata i sestara također je otišlo, ali ona godinama nije razgovarala s većinom svoje obitelji. Rekla je da se vraća svojoj prošlosti: 'Prihvaćam svoj život. Moj život je uvelike drugačiji. Osvrnem se unatrag i shvatim da je to ludo'.

Za sebe kaže da je tradicionalna: 'Provodim 5 sati dnevno u kuhinji, dok moj suprug odmara!'

 

Komentara 18

Avatar AlagaiHora
AlagaiHora
12:56 03.11.2023.

Nije se istuširala, ok, ali sigurno se okupala! Amiši su čista zajednica koja, s obzirom da izbjegavaju suvremenu medicinu, drže do čistoće, uz stav - "Cleanliness is next to godliness." ... Razumijem curu i zašto je pobjegla, ali bivši način života joj je očito temelj za ono čime se sad bavi- holističkom prehranom. Tako da nije sve crno bijelo...

PP
pavisic.pajo
12:23 03.11.2023.

Ja sam se trebao oženiti sa jednom tskvom, a ne da ja sve po kući radim, a ona se čuva da si ne ošteti nokte. Živjeli amiši!

MI
mikimouse12
11:48 03.11.2023.

Mozda se nije mogla redovito tusirati, ali da se nije mogls oprat 19 godina u to ne vjerujem jel izgleda na slici precisto da se nikad nije oprala. Ili nesto nije dobro prepisano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije